Zdravlje

Deca izložena velikom stresu zbog pandemije, sve više njih se oseća depresivno

Komentari

Autor: Fonet

06/10/2021

-

16:45

Deca izložena velikom stresu zbog pandemije, sve više njih se oseća depresivno
Škola - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Deca nisu lica epidemije, ali mogu postati njene najveće žrtve, poručila je Jelena Zajeganović iz kancelarije fonda UNICEF na današnjoj konferenciji za novinare povodom Dečje nedelje.

Rezultati istraživanja koja su sproveli nadležni državni organi u saradnji sa organizacijama civilnog društva pokazuju da su deca izložena velikom stresu u periodu pandemije zbog čega se sve veći broj njih oseća anksiozno, depresivno i bezvoljno, rečeno je na konferenciji u Beogradu.

Prema rečima Zajeganović, za vreme pandemije zabeležen je porast siromaštva u dečjoj populaciji od 15 odsto, dok se beleži porast neuhranjenosti do 14 odsto.

Polovina ispitanih porodica sa decom tvrdi da je došlo do pada prihoda i nepredviđenih troškova usled pandemije, pri čemu se najviše štedelo na igračkama i obrazovnim sredstvima.

Zbog svega toga potrebno je pružiti podršku porodicama, jer, kako kaže Zajeganović, ne možemo da prestanemo sa ulaganjima u razvoj dece i decu uopšte.

Pandemija je dovela i do nekih pozitivnih pomaka, pa se jedna trećina ispitanih roditelja izjasnila da provodi više vremena sa decom, ali isti procenat poručuje da tokom perioda pandemije teže podnosi roditeljstvo nego pre.

Istraživanje: Polovina dece nema pozitivan stav o budućnosti

Jedna polovina ispitane dece nema pozitivan stav o budućnosti, o čemu svedoči odgovor dečaka od 13 godina koji je zabeležen u anketi koju je sproveo Centar za prava dece - "Ne mogu da pronađem sreću u svom životu".

Prema istraživanjima kojima raspolaže državna sekretarka u Ministarstvu za demografiju i porodicu Milka Milovanović Minić, jedna petina dece rekla je da je pandemija imala uticaj na njihovo mentalno zdravlje.

"Deca su se u krizi snašla onoliko koliko su se snašli njihovi roditelji i staratelji", naglasila je ona.

Specijalna savetnica premijerke za Agendu 2030 Slavica Đukić Dejanović napomenula je da je potrebno raditi na ravnopravnosti među decom po različitim pitanjima, te pomoći ugroženije grupe.

"Iako je smanjena smrtnost dece u opštoj populaciji, smrtnos među romskom decom je i dalje jako velika", rekla je ona i dodala da od 12 do 18 odsto siromašne dece ima kašnjenje u razvoju čak osam meseci u odnosu na ostalu decu.

"Roditelji su pokazali veliko znanje o fizičko-motornom razvoju dece, ali ne i o njihovom socijalno-emocionalnom razvoju i potrebama", konstatovala je Đukić Dejanović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin