Zdravlje

SAD odobrile upotrebu Fajzerove vakcine za starije od 12 godina, EMA odluku donosi krajem meseca

Komentari

Autor: Tanjug/Euronews

11/05/2021

-

12:54

SAD odobrile upotrebu Fajzerove vakcine za starije od 12 godina, EMA odluku donosi krajem meseca
SAD odobrile upotrebu Fajzerove vakcine za starije od 12 godina, EMA odluku donosi krajem meseca - Copyright Tanjug AP/Jessica Hill

veličina teksta

Aa Aa

Američka Administracija za hranu i lekove (FDA) odobrila je vanrednu upotrebu vakcine Fajzer/Biontek za osobe uzrasta od 12 do 15 godina, a odobrenje za upotrebu u Evropi na ovoj starosnoj grupi ovo cepivo bi moglo da dobije već krajem meseca.

"Trenutno je cilj da odobrenje bude u jednom trenutku u junu. Nastojimo da utvrdimo da li to možemo ubrzati i da do toga dođe već na kraju maja", izjavila je izvršna direktorka Evropske agencije za lekove (EMA) Emer Kuk.u intervjuu za nemački list "Handelsblat" i još neke evropske novine.
Kako je navela, EMA očekuje podatke iz revizije koju je obavila Kanada u narednih nekoliko nedelja i to bi moglo ubrzati reviziju. Kako je dodala na državama članicama EU je kada će započeti sa davanjem vakcine starosnoj grupi od 12 do 15 godina nakon dozvole EMA.

EPA/CARLOS ORTEGA

 

Ta agencija je 3. maja započela sa procenom upotrebe vakcine "Komirnati" (Comirnaty), proizvođača "Fajzer-Biontek", u starosnoj grupi od 12 do 15 godina, i tada su naveli da rezultate svoje revizije očekuje u junu. Ranije je vakcina bila odobrena za korišćenje kod 16-godišnjaka i starijih u SAD i u Evropi.

U SAD već dozvoljena vakcinacija dece 

Američka Administracija za hranu i lekove (FDA) odobrila je vanrednu upotrebu vakcine Fajzer/Biontek za osobe uzrasta od 12 do 15 godina.

Ovo je prva vakcina protiv virusa korona koja je u SAD dobila dozvolu za upotrebu kod mladih tinejdžera i adolescenata. Vakcina je prethodno bila odobrena za osobe starije od 16 godina.

"Bila je to relativno direktna odluka," rekao je dr Piter Marks, direktor Centra za istraživanje bioloških lekova.

Agencija je proučavala podatke o bezbednosti i efikasnosti ove vakcina, kao i imunološke odgovore dece koja su vakcinisana i uporedila ih sa reakcijama dece starijih od 16 godina i odraslih.

"Odgovor na vakcinu bio je odličan, zapravo čak i bolji u mlađoj uzrastnoj grupi nego u grupi od 16 do 25 godina“, rekao je Marks.

Savetodavni komitet FDA bi trebalo da se sastane u sredu kako bi se došlo do odluke da li će Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) stati iza odluke o vakcinaciji ove starosne grupe.

Komentari (0)

Magazin