Zdravlje

Moderna objavila da vakcinu te kompanije dobro podnose deca od šest do 11 godina

Komentari

Autor: Fonet

25/10/2021

-

17:15

Moderna objavila da vakcinu te kompanije dobro podnose deca od šest do 11 godina
Vakcine - Copyright Tanjug/AP/Rogelio V. Solis

veličina teksta

Aa Aa

Kompanija Moderna objavila je da je njena vakcina protiv kovida izazvala snažan imunološki odgovor i da ga uglavnom dobro podnose deca od šest do 11 godina, zbog čega uskoro palanira da dostavi te podatke regulatorima, dok će američka regulatorna agencija sutra glasati o odobrenju Fajzerove vakcine za upotrebu kod dece od pet do 11 godina.

Moderna je objavila da je njena vakcina od dve doze generirala antitela koja neutralizuju virus kod dece, a bezbednost je uporediva sa ranijim kliničkim ispitivanjima adolescenata i odraslih. Vakcina Moderne odobrena je za odrasle iznad 18 godina, a nedavno je dobilo odobrenje i za treću dozu u nekim slučajevima, prenosi Index američke medije.

Američka Uprava za hranu i lekove (FDA) nije, međutim, odobrila vakcinu za upotrebu kod adolescenata u dobi od 12 do 17 godina, dok je Švedska zaustavila korišćenje Modernine vakcine među mlađima posle izveštaja o slučajevima upale srčanog mišića kod mladih odraslih osoba.

Moderna je navela da su većina nuspojava u ispitivanju bile blage i umerene težine, a imalo ih je oko 4.753 učesnika. Najčešće su to bili umor, glavobolja, temperatura i bol na mestu ubrizgavanja vakcine. Doze vakcine korišćene u ispitivanju sadrže 50 mikrograma, što je polovina od doze koja se koristi u prvim serijama vakcine za odrasle. Doza od 50 mikrograma, takođe, je odobrena za upotrebu kao buster-doza.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin