Zdravlje

Modernina vakcina stigla u Srbiju - kako deluje i koliko je efikasna

Komentari

Autor: Tara Tomović

03/11/2021

-

17:48

Modernina vakcina stigla u Srbiju - kako deluje i koliko je efikasna
Tanjug/AP/Hassene Dridi - Copyright Tanjug/AP/Hassene Dridi

veličina teksta

Aa Aa

 Na Institut Torlak večeras je stiglo 200.000 doza vakcine kompanije Moderna, koju je Srbiji donirala Poljska. Ovo je prvi put da je u Srbiju stigla Modernina vakcina.

Jadranka Mirković iz Agencije za lekove i medicinska sredstva ranije je izjavila da bi do kraja nedelje trebalo da se nađe na punktovima za vakcinaciju.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

 

Modernina vakcina protiv kovida zasnovana je na mRNK tehnologiji, istoj kao Fajzer/Biontek i svi sastojci u njoj su bezbedni. U zemljama Evropske unije namenjena je osobama uzrasta 18 godina i starijim, iako je Moderna nedavno objavila efikasnost kod dece između šest i 11 godina.

Inače, Modernina vakcina je priznata od strane Svetske zdravstvene organizacije, ali i američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, kao i u Evropskoj uniji, a pre nekoliko dana Evropska agencija za lekove (EMA) zaključila je da se buster doza Modernine vakcine protiv kovida 19 može uzeti u obzir kod ljudi starijih od 18 godina. U EMA navode da postoje dokazi da svaka treća doza Moderne data šest do osam meseci nakon druge doze, "dovodi do porasta nivoa antitela kod odraslih čiji je nivo antitela opao".

Vakcina se transportuje i čuva u skladištima na temperaturi od -25°C do -15°C. Moguće je čuvanje na temperaturi od +2°C do +8 °C do 30 dana pre primene.

Šta sadrži i kako deluje?

Sastojci u vakcinama protiv kovida su oni koji se nalaze u mnogim namirnicama - masti, šećeri i soli. Modernina vakcina takođe sadrži bezopasan deo RNK virusa, a tzv. matricu RNK preuzete iz kovida, koja ima za cilj da uči ćelije u telu kako da stvore efikasan imuni odgovor na virus koji izaziva bolest kovid 19.

Kada telo proizvede imuni odgovor, ono odbacuje sve ostale sastojke vakcine, baš kao što bi odbacilo sve informacije koje ćelijama više nisu potrebne. Ovaj proces je deo normalnog funkcionisanja tela.

Sve vakcine protiv kovida 19 se proizvode sa što manje sastojaka i sa veoma malim količnama svakog sastojka.

Primaju se dve doze u razmaku od 28 dana, dok se treća doza kod najosetljivih grupa preporučuje šest meseci nakon druge.

Koliko je efikasna?

Kompanija Moderna Ink. je početkom avgusta saopštila da je njena vakcina protiv kovid-19 efikasna oko 94,1 odsto šest meseci nakon primanja druge doze, što je gotovo nikakva promena u odnosu na prijavljenu efikasnost od 94 procenata tokom originalnog kliničkog ispitivanja.

Kompanija je, međutim, saopštila da očekuje da će biti neophodno primiti još jednu dozu pred zimsku sezonu jer se očekuje smanjenje nivoa antitela.

Međutim, podaci koje su objavile američke zdravstvene vlasti takođe u avgustu pokazuju da efikasnost antikovid vakcina Fajzera i Moderne pada sa 91 na 66 odsto u slučaju delta soja.

Tanjug AP/K.M. Chaudary

 

Između decembra 2020. i aprila 2021, efikasnost vakcina za sprečavanje infekcija bila je 91 odsto prema podacima koji je objavio Centar za borbu i za prevenciju bolesti (CDC), glavna savezna agencija za javno zdravlje u SAD.

Međutim, u nedeljama kada je delta soj postao dominantan, kada je više od 50 odsto zaraženih bilo zaraženo tim sojem virusa, prema analizama efikasnost vakcina je pala na 66 odsto.

Autori studije upozoravaju da je moguće da taj pad efikasnosti nije samo izazvan varijantom delta već i time što se efikasnost vakcine umanjuje s vremenom.

Evropska agencija za lekove (EMA) i dalje istražuje neželjene efekte vakcinacije, a kada je reč o moderninoj vakcini zabeležene su tipične nus-pojave, koje su zabaležene i kod drugih proizvođača, među kojima je bol u ruci, crvenilo, oticanje, umor...

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin