Zdravlje

Slovenija: Treća doza kod vektorske vakcine posle dva meseca

Komentari

Autor: Tanjug, Euronews Srbija

02/11/2021

-

23:41

Slovenija: Treća doza kod vektorske vakcine posle dva meseca
Tanjug/AP/Tatan Syuflana - Copyright Tanjug/AP/Tatan Syuflana

veličina teksta

Aa Aa

Slovenački Institut za javno zdravlje (NIJZ) objavio je danas dopunjene preporuke za imunizaciju trećom dozom protiv kovida 19, a glavne su novosti za one koji su primili vektorsku vakcinu   (Astrazeneka i Džonson i Džonson) da se smanjuje vremenski razmak za primanje u odnosu na prve dve doze.

Vakcinisanje trećom dozom slovenački epidemiolozi su do sada preporučivali starijima od 65 godina, a sada se preporučuje svima koji su navršili 50 godina, ali mogu je dobiti i stariji od 18 godina, prenosi Hina.

Za one koji su dobili vektorsku vakcinu skraćuje se vreme za primanje treće doze, pa se ona preporucuje nakon najmanje dva meseca onima koji su bili imunizovani vektorskim vakcinama, dok za one koji su dobili mRNK vakcinu ostaje da se treći put vakcinišu nakon šest meseci, objavio je NIJZ na svojim web stranicama.

Direktor NIJZ-a Milan Krek naglasio je danas na konferenciji za novinare da je Slovenija u teškoj epidemiološkoj situaciji i da prognoze pokazuju da će se broj novozaraženih i hospitalizovanih povećavati još dve nedelje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin