Zdravlje

SZO upozorava: U 2022. nam preti nestašica do dve milijarde špriceva potrebnih za vakcinisanje protiv koronavirusa

Komentari

Autor: Tanjug

09/11/2021

-

18:42

SZO upozorava: U 2022. nam preti nestašica do dve milijarde špriceva potrebnih za vakcinisanje protiv koronavirusa
Tanjug/AP/Kristopher Radder/The Brattleboro Reformer - Copyright Tanjug/AP/Kristopher Radder/The Brattleboro Reformer

veličina teksta

Aa Aa

U 2022. godini bi moglo doći do nestašice jedne do dve milijarde špriceva potrebnih za davanje vakcina protiv koronavirusa, upozorila je danas Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

To bi, takođe, moglo da utiče na rutinske imunizacije i ugrozi bezbednost igala, dodaje SZO, a prenosi agencija Rojters.

Nacionalne zdravstvene vlasti bi unapred trebalo da planiraju svoje potrebe kako bi izbegle "gomilanje, paničnu kupovinu i vrstu situacije" viđenu na početku pandemije sa nedostatkom lične zaštitne opreme, izjavila je ekspert SZO Liza Hedman.

"Mogli bismo imati globalnu nestašicu špriceva za imunizaciju, što bi zauzvrat moglo dovesti do ozbiljnih problema kao što su usporavanje napora na imunizaciji, kao i zabrinutost za bezbednost", izjavila je Hedman.

Nestašica bi, kako dodaje, mogla dovesti do kašnjenja u rutinskim vakcinacijama, posebno za decu, a takođe bi mogla podstaći nebezbednu ponovnu upotrebu špriceva i igala, posebno u siromašnijim zemljama.

Globalno je dato oko 6,8 milijardi vakcina protiv kovida-19, što je skoro duplo više od broja rutinskih vakcina, izjavila je Hedman, uporedivši to sa ukupnim proizvodnim kapacitetom od oko 6 milijardi špriceva za imunizaciju godišnje.

"To znači da bi se svet mogao suočiti sa nedostatkom do dve milijarde špriceva sledeće godine", izjavila je Hedman.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin