Zdravlje

EMA razmatra Fajzer pilulu protiv korone za hitnu upotrebu, data preporuka za upotrebu molnupiravira

Komentari

Autor: Tanjug

19/11/2021

-

18:06

EMA razmatra Fajzer pilulu protiv korone za hitnu upotrebu, data preporuka za upotrebu molnupiravira
EMA razmatra Fajzer pilulu protiv korone za hitnu upotrebu, data preporuka za upotrebu molnupiravira - Copyright AP/ Mark Lennihan

veličina teksta

Aa Aa

Evropska agencija za lekove (EMA) saopštila je danas da je počela da procenjuje pilulu protiv korona virusa koju je proizvela kompanija Fajzer Inc. kako bi videla da li bi mogla da bude korištena u hitnim situacijama pre nego što bude zvanično odobrena.  Istovremeno, EMA je izdala preporuku za hitnu upotrebu Merkove tablete molnupiravira protiv kovid-19, iako ovaj lek još nije odobren. 

EMA je u saopštenju navela da razmatra podatke o efikasnosti Fajzerove antivirusne pilule kada se daje ljudima zaraženim od kovid-19 koji još nisu hospitalizovani, ali su u opasnosti od razvoja teške bolesti, preneo je AP.

Rani rezultati sugerišu da Fajzerova pilula smanjuje rizik od hospitalizacije ili smrti, u odnosu na ljude koji su primili lažnu pilulu, kada su lečeni od tri do pet dana od razvoja simptoma kovid-19, saopštila je agencija.

Iako će sveobuhvatnija evaluacija verovatno uskoro početi, trenutna evaluacija će pružiti preporuke širom EU u najkraćem mogućem roku kako bi ih koristile nacionalane vlasti koje žele da donesu odluke zasnovane na dokazima o ranoj upotrebi leka, navela je agencija.

Fajzer je ranije ovog meseca saopštio da je njegova pilula smanjila rizik od hospitalizacije ili smrtnosti do 90 procenata.

Kompanija je objavila nekoliko detalja o neželjenim efektima, ali je navela da su stope problema slične među grupama i iznose oko 20 odsto.

Preporuka za upotrebu molnupiravira

EMA je izdala preporuku za hitnu upotrebu Merkove tablete protiv kovid-19, iako ovaj lek još nije odobren.

Kakoje saopšteno, antivirusna tableta, poznata kao molnupiravir, može se koristiti za lečenje odraslih osoba zaraženih koronavirusom kod kojih bolest nije uznapredovala, a gde se očekuje povećan rizik od razvoja teških formi oboljenja, prenosi AP.

EMA je u saopštenju navela da lek treba dati što je pre moguće nakon što je kovid-19 dijagnostikovan i u roku od pet dana od pojave prvih simptoma. Predviđeno je da se uzima dva puta dnevno tokom pet dana.

Agencija je saopštila da izdaje ovaj savet „kako bi podržala nacionalne vlasti koje mogu doneti odluku o mogućoj ranoj upotrebi leka pre odobrenja za stavljanje u promet, na primer u uslovima hitne upotrebe, i u trenutku kada se širom EU beleži porast infekcija i smrtnih slučajeva od kovid-19 “.

Najčešći neželjeni efekti prijavljeni tokom lečenja i u roku od 14 dana nakon poslednje doze molnupiravira bili su dijareja, mučnina, vrtoglavica i glavobolja, od kojih su svi bili blagi ili umereni.

EMA ne preporučuje lek za žene koje su trudne ili doje.

Agencija je saopštila da se njena sveobuhvatna procena leka nastavlja.

Ranije ovog meseca, Britanija je postala prva zemlja koja je odobrila Merkovu pilulu kovid-19,a molnupiravir takođe čeka na procenu regulatora u SAD.

Američka agencija za hranu i lekove (FDA) saopštila je prošlog meseca da će krajem novembra sazvati panel nezavisnih stručnjaka koji će ispitati bezbednost i efikasnost pilule.

Početne količine leka će biti ograničene, a Merk je saopštio da može da proizvede 10 miliona tretmana lečenja do kraja godine, ali veliki deo te ponude već su kupile vlade širom sveta.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin