Zdravlje

Kina odobrila lek protiv korone, ispitivanja pokazala efikasnost od 80 odsto

Komentari

Autor: Tanjug

09/12/2021

-

15:53

Kina odobrila lek protiv korone, ispitivanja pokazala efikasnost od 80 odsto
Kina odobrila lek protiv korone, ispitivanja pokazala efikasnost od 80 odsto - Copyright Tanjug/ Feng Kaihua/Xinhua via AP

veličina teksta

Aa Aa

Kineska agencija za lekove saopštila je da je odobrila upotrebu leka za obolele od kovida 19 kompanije "Brii Biosciences".

U saopštenju se navodi da agencija daje "hitno odobrenje" za kineski tretman protiv kovida 19, prenosi Rojters.

Lek se zasnova na monoklonskim antitelima koja se vezuju za spajk protein koronavirusa, smanjujući njegovu sposobnost da prodre u ćelije.

Na osnovu konačnih rezultata kliničkog ispitivanja pokazano je da je lek 80 odsto efikasan u smanjenju od hospitalizacije i smrti kod osoba zaraženih koronavirusom, a koje imaju visok rizik od razvoja teškog oblika bolesti, navela je kompanija u saopštenju.

Očekuje se da će rezultati o tome kako će omikron soj virusa uticati na lek biti objavljeni nakon, kako je naveo finansijski direktor kompanije, dve nedelje.

Pre odobrenja leka, skoro 900 pacijenata u Kini je dobilo ovaj lek kada su se pojavila lokalna žarišta, navodi se u saopštenju kompanije.

Kompanija je podnela zahtev za hitnu upotrebu za primenu leka u Sjedinjenim Američkim Državama gde su odobreni slični proizvodi kompanija "Regeneron Pharmaceuticals" i "Eli Lilly", navodi Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin