Zdravlje

Studija u Izraelu: Tri doze Fajzera značajano štite od omikrona

Komentari

Autor: Tanjug

11/12/2021

-

23:59

Studija u Izraelu: Tri doze Fajzera značajano štite od omikrona
Omikron soj u Evropi - Copyright AP photo/Paul White; Peter Dejong

veličina teksta

Aa Aa

Izraelski istraživači su danas saopštili da tri doze Fajzer i Bajontek vakcine protiv kovid-19 pružaju značajnu zaštitu od novog omikron soja.

Nalazi izraelskih naučnika su slični onima koje su ove kompanije predstavile ranije tokom nedelje, a koji ukazuju da bi buster doze mogle biti ključne za zaštitu od infekcije novom varijantom korona virusa, prenosi Rojters.

Studija, koju su sproveli Medicinski centar Šiba i Centralna virusološka laboratorija izraelskog Ministarstva zdravlja, uporedila je krv 20 osoba koji su primili samo dve doze vakcine pre 5-6 meseci, sa istim brojem pojedinaca koji su primili treću dozu mesec dana ranije.

"Ljudi koji su primili drugu dozu pre 5 ili 6 meseci nemaju nikakvu sposobnost neutralizacije protiv omikrona. Dok imaju neku protiv Delta soja. Dobra vest je da se uz pomoć treće doze ona povećava oko sto puta. Postoji značajna zaštita treće doze za povećanje sposobnosti, a ona je niža od sposobnosti neutralizacije protiv Delte, oko četiri puta niža", rekla je novinarima Gili Regev-Johaj, direktorka odeljenja za infektivne bolesti u Šibi.

Izraelski tim je saopštio da su radili sa stvarnim virusom dok su kompanije koristile ono što je poznato kao pseudovirus,veštačkom virusu koji ima karakteristične mutacije omikrona.

Izraelsko istraživanje prati studiju iz Južne Afrike koja je otkrila da varijanta omikron može delimično da izbegne zaštitu od dve doze.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin