Zdravlje

Studija iz Velike Britanije: Buster doza 80 odsto efikasna protiv težih formi omikrona

Komentari

Autor: Tanjug

18/12/2021

-

10:49

Studija iz Velike Britanije: Buster doza 80 odsto efikasna protiv težih formi omikrona
Tanjug/AP - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Buster doza vakcina protiv kovida 19 može da obezbedi oko 85 odsto zaštite od teških simptoma kovida izazvanih omikron sojem, zaključak je istraživača iz Velike Britanije koji su analizirali uticaj vakcinacije na omikron.

Čak i sa buster dozom, zaštita od teških oblika bolesti izazvanih omikronom može iznositi od 80 do 85,9 odsto u poređenju sa zaštitom od 97 odsto koliko iznosi za delta soj, koji je druga varijanta koja je trenutno dominantna u Britaniji.

Zaštita je, kako dodaju naučnici, nešto manja nego kod vakcina koje su se davale protiv ranijih verzija kovida, ali to ipak znači da bi dodatna doza trebalo da spreči da veliki broj ljudi završi na bolničkom lečenju, prenosi BBC.

Ovo su rezultati istraživanja naučnog tima sa Londonskog Imperijal Koledža, koje je zasnovano na ograničenim informacijama dostupnim o omikronu.

Naime, stručnjaci još pokušavaju da shvate koliko će ozbiljan ili blag biti omikron, i poručuju da i dalje postoji visok stepen neizvesnosti dok se ne prikupi više informacija o novoj varijanti koja se brzo širi.

"Naši rezultati pokazuju koliko je važno primiti buster dozu", izjavila je Azra Gani sa Imperijal Koledža.

U Britaniji je do sada dato rekordnih 861.306 buster doza.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin