Zdravlje

Dve nove studije imaju ohrabrujuće rezultate: "Istraživanja pokazuju da omikron nije toliko razoran kao delta varijanta"

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

23/12/2021

-

07:58

Dve nove studije imaju ohrabrujuće rezultate: "Istraživanja pokazuju da omikron nije toliko razoran kao delta varijanta"
Dve nove studije imaju ohrabrujuće rezultate: "Istraživanja pokazuju da omikron nije toliko razoran kao delta varijanta" - Copyright Tanjug AP/Jerome Delay

veličina teksta

Aa Aa

Dve nove britanske studije su pokazale da bi korona soj omikron mogao da bude blaži nego delta soj, kao i da je verovatnoća da osoba završi u bolnici za 20 do 40 odsto manja nego od delte. Naučnici su naglasili da, ako se potvrdi tačnost otkrića, svako smanjenje u proceni opasnosti treba da se odmeri naspram činjenice da se omikron širi mnogo brže od delte i da može da zaobilazi vakcine, pa bi veliki broj infekcija mogao da preplavi bolnice, preneo je AP.

Ipak, dodaje se, nove studije objavljene u sredu podržavaju ranija istraživanja koja ukazuju da omikron nije toliko razoran kao delta, rekao je profesor Manuel Askano sa univerziteta Vanderbilt u Nešvilu, Tenesi.

"Umereni optimizam je možda najbolji način da se gleda na stvar", rekao je.

Analiza Kraljevskog koledža u Londonu pokazala je da osobe inficirane omikronom imaju 20 odsto manje šanse da će otići u bolnicu nego zaraženi deltom, a 40 odsto manje da će biti hospitalizovani na jednu noć ili duže. U analize su ušli svi slučajevi kovida koji su potvrđeni PCR testom u Engleskoj u prvoj polovini decembra, kada je soj otkriven, a bilo je 56.000 slučajeva omikrona i 269.000 slučajeva delte.

U odvojenoj studiji u Škotskoj, naučnici Univerziteta Edinburg, kao i još neki eksperti, nagovestili su da je rizik od hospitalizacije za 65 odsto odsto manji od omikrona nego od delte.

Međutim, u toj studiji se naglašava da je od blizu 24.000 slučajeva u Škotskoj bilo uglavnom među mlađim osobama, između 20 i 39 godina, pa je samim tim i manja verovatnoća da će razviti teži oblik kovida.

"Ovo nacionalno istraživanje je jedno od prvih koje pokazuje da omikron daje manje šanse za hospitalizaciju od delte. Početni rezultati su ohrabrujući", naveli su autori studije.

Otkrića još nisu pregledali ostali eksperti, što se smatra zlatnim standardom u naučnim istraživanjima.

Podsetimo, omikron i strah od novog soja šire se Evropom a brojne članice Unije uvode nove, striktnije mere. U Srbiji omikron soj koronavirusa još nije potvrđen, a kako je sinoć za Euronews Srbija rekao ministar zdravlja Zlatibor Lončar, pitanje je kada će on zvanično biti potvrđen.

"Nemojte da se zanosimo. Ima dosta pacijenata koji imaju takvu kliničku sliku da su došli iz zemalja gde taj soj zauzima do 70 odsto obolelih. Pitanje je dana kada će se sekvencionirati i da izađemo zvanično da smo ga otkrili", rekao je Lončar.

Kako je istakao, nije moguće da je omikron svuda oko nas, a da nije kod nas.

"Hajde da budemo realni", rekao je ministar.

Lončar je poručio da bi trebalo da gledamo šta je to što možemo da uradimo. 

"To zavisi od nas. Ako do sada nismo naučili šta je to šta možemo mi da uradimo... Iako ne znamo dovoljno o omikronu, naučili smo neke stvari koje mogu da smanje rizike", dodao je.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin