Zdravlje

Nova studija otkriva: Zaštita posle kovida 19 može da traje i do 10 meseci

Komentari

Autor: T.S. / Euronews

04/06/2021

-

11:36

Nova studija otkriva: Zaštita posle kovida 19 može da traje i do 10 meseci
Nova studija otkriva: Zaštita posle kovida 19 može da traje i do 10 meseci - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Infekcija kovidom 19 znatno smanjuje rizik od ponovne zaraze, stvarajući desetomesečni imunitet na koronu, navodi se u studiji Londonskog univerzitetskog koledža (UCL).

Studija, objavljena u časopisu "Lanset", utvrdila je da je kod stanovnika domova za negu, koji su tokom leta bili zaraženi kovidom 19 , gotovo 85 odsto manja verovatnoća da će se ponovo zaraziti u periodu između oktobra i februara 2020. godine, prenosi "Indijan Ekspres".

U istraživanju je učestvovalo i osoblje koje je preležalo kovid, a rezultati pokazuju da se rizik od reinfekcije kod njih smanjio za 60 odsto.

"Zaista je dobra vest da prirodna infekcija štiti od ponovne zaraze, što ukazuje na to da je rizik od revakcinacije vrlo mali", izjavila je autor studije Marija Krutikov sa Instituta za zdravstvenu informatiku pri UCL-u.

Ohrabruje i činjenica da prethodna infekcija kovidom 19 daje visok nivo zaštite stanarima domova za negu, imajući u vidu raniju zabrinutost da bi imuni odgovor starijih osoba mogao da bude slabiji.

U istraživanju su učestvovala 682 stanovnika domova za negu prosečne starosti 86 godina, i 1.429 zaposlenih, navodi britanska agencija. Testovi sprovedeni u junu i julu prošle godine pokazali su da je oko trećina njih imalo antitela na koronavirus.

Autori takođe planiraju da sagledaju efikasnost vakcine u istoj grupi.

Sukob mišljena u struci

Aleksander Edvards, profesor biomedicinske tehnologije sa Univerziteta u Redingu, koji nije učestvovao u istraživanju, kaže da još postoji velika neizvesnost u pogledu obima i trajanja zaštite nakon infekcije.

"Reinfekcija se relativno često dešava - tako da zaštita nije potpuna. Smatramo da bi prirodna infekcija trebalo da štiti od teže kliničke slike tokom reinfekcije, ali još nemamo dovoljno dokaza", rekao je.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin