Zdravlje

Lakša identifikacija rizičnih kovid pacijenata: Poljski naučnici pronašli gen odgovoran za tešku kliničku sliku

Komentari

Autor: Euronews

15/01/2022

-

13:20

Lakša identifikacija rizičnih kovid pacijenata: Poljski naučnici pronašli gen odgovoran za tešku kliničku sliku
Pacijent sa Kovidom-19 - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Poljski naučnici pronašli su gen za koji kažu da više nego udvostručuje rizik od teškog obolevanja od kovida 19. Nadaju se da će ovo otkriće pomoći lekarima da identifikuju najugroženije osobe.

S obzirom na to da je veliki broj nevakcinisanih i strah od vakcine glavni faktor koji stoji iza visoke stope smrtnosti od koronavirusa u centralnoj i istočnoj Evropi, istraživači se nadaju da će identifikacija onih koji su u najvećem riziku od teških posledica kovida 19, podstaći te osobe da se vakcinišu, kao i da će im se omogućiti pristup intenzivnijim opcijama lečenja u slučaju inficiranja, prenosi Euronews.

"Posle više od godinu i po dana rada bilo je moguće identifikovati gen odgovoran za predispoziciju za razvijanje teže kliničke slike“, rekao je poljski ministar zdravlja Adam Niedzielski.

Drugi genetski faktori

Istraživači sa Medicinskog univerziteta u Bjalistoku otkrili su da je gen četvrti najvažniji faktor koji određuje koliko će teške simptome pojedinac da razvije zbog kovida, a glavna tri faktora su uzrast, težina i pol.

Taj gen je prisutan u oko 14 odsto poljske populacije, u poređenju sa 8-9 odsto u celoj Evropi i 27 odsto u Indiji, rekao je Markin Moniuzko, rukovodilac projekta.

Druge studije su takođe pokazale važnost genetskih faktora u tome koliko se razvija ozbiljna klinička slika zbog kovida.

U novembru su britanski naučnici rekli da su identifikovali verziju gena koja može biti povezana sa dvostrukim rizikom od otkazivanja pluća zbog kovida 19.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin