Zdravlje

Institut Paster otkrio kada će doći do vrha talasa infekcija novim sojem virusa

Komentari

Autor: Tanjug

17/01/2022

-

19:55

Institut Paster otkrio kada će doći do vrha talasa infekcija novim sojem virusa
Institut Paster otkrio kada će doći do vrha talasa infekcija novim sojem virusa - Copyright Tanjug AP/Jerome Delay

veličina teksta

Aa Aa

Francuski Institut Paster predvideo je da će se do sredine januara dogoditi vrhunac talasa infekcija novim omikron sojem nakon čega će, tokom druge polovine januara uslediti i vrhunac bolničkih prijema.

Ministarstvo zdravstva Francuske je juče potvrdilo da je u protekla 24 sata registrovano više od 278.000 novih infekcija, što je pad od šest odsto u odnosu na nedelju dana ranije i prvi pad na nedeljnom nivou u ovoj godini, prenosi Rojters.

Istovremeno, broj obolelih od kovida-19 u francuskim bolnicama porastao je u jednom danu za 888, ukupno 25.775, saopšteno je danas iz ministarstva zdravstva Francuske.

To je najveći dnevni broj hospitalizovanih još od početka novembra 2020. godine, pre početka kampanje vakcinacije, preneo je ranije Rojters.

Današnji podaci ministarstva zdravstva takođe su pokazali da je nakon četiri stabilna dana u poslednja 24 sata broj kovid pacijenata u jedinicama intenzivne nege porastao za 61, na 3.913 ukupno.

U međuvremenu, skupština Francuske je dala konačno odobrenje za najnovije vladine mere za borbu protiv kovida-19, uključujući i uvođenje propusnica za vakcine zbog čega su bile organiztovane i demonstracije.

Novim zakonom, koji je tešnom većinom usvojen u skupštini Francuske uz ocene opozicionih stranaka da su mu neke odredbe prestroge, zahtevaće se od građana da pokažu potvrdu o vakcinaciji da bi ušli na javna mesta kao što su restorani, kafići, bioskopi i međugradski vozovi.

Trenutno, nevakcinisani mogu da uđu na takva mesta sa rezultatima negativnog testa na kovid-19 urađenog nedavno.

U Francuskoj je skoro 78 odsto stanovništva potpuno vakcinisano, navodi se u izveštajima ministarstva zdravlja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin