Zdravlje

U Rijeci počinje vakcinacija dece od 12 do 16 godina

Komentari

Autor: T.S.

05/06/2021

-

16:33

U Rijeci počinje vakcinacija dece od 12 do 16 godina
U Rijeci počinje vakcinacija dece od 12 do 16 godina - Copyright Tanjug/AP/Andreea Alexandru

veličina teksta

Aa Aa

U Rijeci je počela vakcinacija dece uzrasta od 12 do 16 godina, a cilj je da se do početka školske godine vakciniše što više dece, kako ističe Vladimir Mićović, direktor Zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije.

"Za sada, vakcinišemo pre svega decu sa hroničnim bolestima, čiji su roditelji zatražili vakcinaciju. I dalje se pripremamo za sistematsku vakcinaciju", rekao je Mićović i dodao da će u saradnji sa klinikama školske i studentske medicine i porodičnim lekarima uskoro biti pokrenuta kampanja usmerena prema roditeljima, gde će pozvati decu na vakcinaciju, a prioritet će imati deca sa hroničnim bolestima, prenosi portal "Jutarnji list".

Posle toga dolaze na red sva ostala deca, a cilj je se gotovo cela ta starosna grupa vakciniše do početka školske godine.

Evropska, a kasnije i Hrvatska agencija za lekove objavila je krajem maja da je vakcina Fajzer odobrena za upotrebu kod dece između 12 i 16 godina. 

Prema pravilima, roditelj bi trebalo da bude prisutan vakcinaciji, ali će se prihvatati i pisane saglasnosti.

"Do sada smo vakcinisali šesnaestogodišnjake koji su došli sa roditeljima, a još niko mlađi nije primio vakcinu. Za sada to neće biti sistemsko sprovođenje vakcinacije dece, već je stvar roditeljske volje: ako neko od njih dođe sa detetom i izrazi želju - mi ćemo ga vakcinisati", kaže direktor Zavoda za javno zdravlje Karlovačke županije Branko Zoretić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin