Zdravlje

Vizuelni prikaz otkriva koliko se brže šire indijski i britanski soj od originalnog koronavirusa

Komentari

Autor: Tila Stanković

14/06/2021

-

22:10

Vizuelni prikaz otkriva koliko se brže šire indijski i britanski soj od originalnog koronavirusa
Vizuelni prikaz otkriva koliko se brže šire indijski i britanski soj od originalnog koronavirusa - Copyright Euronews, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Različiti sojevi virusa korona, koji su trenutno prisutni u svetu razlikuju se u mnogim pogledima od originalne varijante iz Vuhana. Ipak, promena koja najviše brine naučnike jeste virulentnost, odnosno brzina širenja.

Naime, epiemiolozima je odavno poznato da Alfa varijanta, prvo otkrivena u Velikoj Britaniji, ima znatno veću virulenciju od originalnog virusa, a noviji podaci procenjuju da bi Delta soj, koji je dominantan u Indiji, mogao da se širi 60 odsto brže od britanskog Alfa soja.

Zbog ovih zabrinjavajućih podataka opravdano je pitanje: koliko puta bi virus korona mogao da mutira i da li svaki novi soj postaje virulentniji, otporniji na imunitet i generalno, opasniji?

Originalna varijanta virusa, koja se prvo pojavila u Vuhanu, bila je dovoljno "jaka" da pokrene pandemiju, a s pojavom novih sojeva virus se širio sve brže.

Profesor Vendi Berkaj, virolog sa Londonskog univerzitetskog koledža tvrdi da je relatvno redak slučaj da virus mutiranjem postiže toliko bržu rasprostranjenost, prenosi BBC.

Kada bi mutacije mogle da stanu?

"Ovaj virus je mnogo iznenadio stručnjake. Uplašile su nas brze i nagle mutacije", rekao je dr Aris Kacurakis, virusolog koji proučava evoluciju korone na Univerzitetu Oksford.

Činjenica da je virus povećao svoju virulentnost za 50 odsto dva puta u poslednjih 18 meseci, prvo britanskim, a zatim indijskim sojem, gotovo je fenomen.

Najjednostavniji način poređenja biološke virulentnosti sojeva jeste posmatranjem njigove R0 brojke. To je prosečan broj ljudi na koje zaražena osoba može da prenese virus ukoliko niko nije imunizovan i ne postoje mere koje sprečavaju širenje.

Taj broj je iznosio oko 2,5 kada je pandemija započela u Vuhanu, a može da dostigne i 8,0 kada je u pitanju Delta (indijski) soj.

R0 brojka kod različitih sojeva virusa korona:

Na koliko osoba jedan kovid pacijent može da prenese virus?

Euronews

 

"Nemoguće je proceniti koliko puta virus može da mutira, a postoji veliki rizik od novih skokova obolelih u narednih nekoliko godina", objasnio je dr Kucarakis i dodao da male boginje imaju znatno višu R0 vrednost od Delta soja, te da korona može još da "napreduje".

Grip ima R0 vrednost malo višu od 1, ali stalno mutira kako bi izbegao imunitet. S druge strane, jedan pacijent zaražen malim boginjama može da ih prenese na još 18 osoba. Ipak, boginje za sobom ostavljaju doživotni imunitet.

"Mogućnosti virusa su ograničene. Teško bi mogao da se razvije soj koji ima svaku negativnu kombinaciju mucije", rekao je dr Kacurakis.

Prema do sada poznatom "evolucijskom kompromisu", ako bi se virus razvijao u jednom aspektu, morao bi da izgubi neke druge sposobnosti. Na evoluciju korone značajno utiče i program vakcinacije koji preusmerava njen razvoj.

"Sasvim je moguće da bi promene na virusu koje ga čine boljim u izbegavanju vakcina, mogle na kraju ugroziti njegovu sposobnost prenosa u apsolutnom smislu", rekao je dr Kacurakis.

Kako se kod sojeva poboljšava virulencija?

Virus može da poboljša svoje širenje na nekoliko načina:

  • poboljšavajući način na koji napada ljudske ćelije
  • preživljavajući duže u vazduhu
  • povećavajući virusno opterećenje u organizmu pacijenta bržom reprodukcijom

Jedan od načina na koji je britanski soj uspeo da opstane jeste "zaobilaženje" i izbegavanje imunog odgovora naših ćelija. To pak, ne znači da će svaki naredni soj postati sve gori i gori.

Dr Kacurakis smatra da Beta varijanta (južnoafrički soj) ima mutaciju koja joj pomaže da izbegne imuni odgovor, ali se sporije širi zbog slabije reprodukcije.

Unsplash

 

Međutim, Delta (indijska) varijanta ima mutacije koje joj pomažu da se širi i delimično izmiče imunitetu.

Još uvek je teško predvideti šta će se pokazati optimalnom strategijom za koronavirus. Različiti virusi koriste različite tehnike za opstanak. 

"Još uvek smo u nepredvidivoj fazi, teško je proceniti kako će se dalje odvijati pandemija", naglasila je prof. Barklaj.

Česta je i zabluda da virus mora da oslabi i postane blaži kako bi se lakše širio. Evolucijski pritisak na koronu je vrlo mali da bi se to dogodilo — ona se veoma lako širi i među mladim asimptomatskim pacijentima.

U državama u kojima je trend vakcinacije dobar, postoji nada da zahvaljujući kolektivnom imunitetu, nove varijante neće predstavljati problem.

 

Komentari (0)

Magazin