Zdravlje

Broj žrtava kovida-19 u SAD premašio 600.000, toliko godišnje umre od karcinoma

Komentari

Autor: AP

15/06/2021

-

21:40

Broj žrtava kovida-19 u SAD premašio 600.000,  toliko godišnje umre od karcinoma
Broj žrtava kovida-19 u SAD premašio 600.000, toliko godišnje umre od karcinoma - Copyright AP/Jae C. Hong

veličina teksta

Aa Aa

Broj žrtava kovida-19 u SAD danas je premašio 600 hiljada, uprkos tome sto je vakcinacijom smanjena smrtnost među inficiranima koronavirusom i omogućeno da se građani Amerike opuštenije ponašaju tokom predstojećeg leta.


Prema podacima Univerziteta Džons Hopkins broj smrtnih slučajeva premašuje broj stanovnika gradova Baltimor ili Milvoki i otprilike je jednak broju Amerikanaca koji su tokom 2019. godine umrli od raka, prenosi AP.

Prema zvaničnim podacima broj preminulih od kovida-19 u svetu iznosi oko 3,8 miliona, ali smatra se da su stvarne brojke preminulih i u SAD-u i u svetu znatno veće od zvaničnih, zbog toga što su neke države prikrivale podatke ili nisu vodile pouzdanu evidenciju o smrtnosti među kovid pacijentima.

Pojavom vakcine sredinom decembra u SAD, broj smrtnih slučajeva od kovida 19 smanjio se na oko 340 u proseku, što je pad u odnosu na zimu, kada je od novog virusa umiralo 3.400.

Bajden: I dalje gubimo previše ljudi

Smatra se da je stvarni broj preminulih u Americi, a i širom sveta znatno veći, s tim što su neke države previdele ili možda sakrile prave podatke, piše AP.

"Iako broj novozaraženih i smrtnih slučajeva dramatično padaju u SAD, i dalje gubimo previše ljudi", rekao je Džo Bajden tokom posete Evropi.

 
Najnoviji smrtni slučajevi posebno su tragični sada kada je vakcina postala praktično dostupna svima koji je traže.

Više od 50 odsto Amerikanaca primilo je najmanje jednu dozu vakcine, dok je preko 40 odsto potpuno vakcinisano, saopštio je Centar za kontrolu i prevenciju bolesti.

Potražnja za injekcijama u Sjedinjenim Državama dramatično je opala. Na mnogim vakcionalnim punktovima vidljiv je višak doza, pa se postavlja pitanje da li će zemlja ispuniti Bajdenov cilj da 70 odsto odraslih građana bude bar delimično vakcinisano do 4. jula.

Komentari (0)

Magazin