Zdravlje

Da li je korona nastala prirodno ili u laboratoriji? Za naučnike sa Kembridža ovo pitanje je i dalje misterija

Komentari

Autor: Tanjug/J.S.

14/05/2021

-

09:36

Da li je korona nastala prirodno ili u laboratoriji? Za naučnike sa Kembridža ovo pitanje je i dalje misterija
Da li je korona nastala prirodno ili u laboratoriji? Za naučnike sa Kembridža ovo pitanje je i dalje misterija - Copyright EPA/Raphael Alves

veličina teksta

Aa Aa

Poreklo koronavirusa je i dalje nepoznato i ne postoji dovoljno dokaza da se kaže da li je nastao prirodno ili je "procureo" iz laboratorije, saopštila je danas grupa iskusnih naučnika sa Univerziteta Kembridž.


"Kao naučnici sa relevantnom ekspertizom, slažemo se sa generalnim direktorom SZO, Sjedinjenim Državama i još 13 zemalja i Evropskom unijom, da je potrebna veća izvesnost o poreklu ove pandemije. Potrebna je veća istraga. I dalje moramo da utvrdimo poreklo pandemije", piše u otvorenom pismu 18 naučnika, među kojima su Ravindra Gupta, klinički mikrobiolog sa Kembdidža i Dzeši Blum, koja studira evoluciju virusa na Fred Hacuinson istraživačkom centru, prenosi Rojters.

EPA/Sergio Adrian Angeles

 

"Pravilna istraga treba da bude transparentna, objektivna, zasnovana na podacima, uključujući široku stručnost, podložna neovisnom nadzoru i odgovorno vođena da minimizira uticaj sukoba interesa. Primećujemo da su na početku pandemije kineski lekari, naučnici, novinari i građani bili ti koji su svetu podelili ključne informacije o širenju virusa - često uz velike lične troškove. Trebali bismo pokazati istu odlučnost u promovisanju nepristrasnog naučno zasnovanog diskursa o ovom teškom, ali važnom pitanju", navodi se dalje u ovom pismu.
Naučnici su naveli da nije isključena mogućnost da je virus nastao prelaskom sa životinje na čoveka ili slučajnim napuštanjem laboratorije.

SZO početkom godine u Vuhanu

Stručnjaci Svetske zdravstvene organizacije (SZO) početkom godine posetili su istraživački centar u kineskom gradu Vuhanu u sklopu istraživanja o poreklu pandemije koronavirusa. Upravo je Vuhan bio mesto na kojem se najprije rodila teorija o prelasku korona virusa sa životinja na ljude, iako je Kina to osporila. Uskoro se virus proširio po Kini, a onda i po svetu, prenele su tada svetske agencije.

Pexels

 

Svetom su kružile teorije zavere da je virus "pobegao" upravo iz ovih laboratorija. Međutim, kineski stručnjaci to su osporili. Naučnici koji rade u tom laboratoriju rekli su da su takvi navodi “smešni”. Inače, članovi tima SZO više su puta naglasili da će u istraživanje ući otvoreno i da neće isključiti ni jedan mogući scenaro.

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin