Zdravlje

Novi program može da proceni da li će pacijent razviti težak oblik kovida 19 u naredna 4 dana

Komentari

Autor: T.S.

14/05/2021

-

15:11

Novi program može da proceni da li će pacijent razviti težak oblik kovida 19 u naredna 4 dana
Novi program može da proceni da li će pacijent razviti težak oblik kovida 19 u naredna 4 dana - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Studija, objavljena u časopisu "Digital Medicine", otkriva kako funkcioniše najnoviji računarski program koji može da predvidi da li će pacijent oboleo od kovida 19 da razvije tešku kliničku sliku u naredna 4 dana.

Program je tačan u 80 odsto slučajeva, a procenu vrši na osnovu rendgenskih snimaka grudnog koša.

Softver koji su razvili istraživači sa "Grossman School of Medicine" u Njujorku koristio je 5.224 rendgenskih snimaka grudnog koša snimljenih kod ozbiljno bolesnih pacijenata zaraženih virusom korona.

"Razvijamo sistem veštačke inteligencije koji vrši automatsku procenu rizika od pogoršanja na osnovu rentgenskog snimka grudnog koša", objasnio je autor studije docent radiologije Kristof Geras.

Iz i dalje nejasnih razloga, stanje nekih pacijenata sa kovidom 19 naglo se pogoršava, te je njima potrebna intenzivna nega. Autori studije se nadaju da će ovaj program olakšati posao medicinskim radnicima u proceni kojim pacijentima je neophodna hospitalizacija.

U program je moguće uneti rengenski snimak, starost, rasu i pol pacijenta, kao i težinu, telesnu temperaturu i nivo imunih ćelija u telu.

Istraživači  sutestirali tačnost softvera na 770 rendgenskih snimaka grudnog koša pacijenata primljenih na kovid odeljenja od 3. marta do 28. juna 2020. godine.

Računarski program je tačno predvideo 4 od 5 zaraženih pacijenata kojima je bila potrebna intenzivna nega i respirator.

Dr Geras kaže da naučni tim planira da doda više opcija unošenja podataka o pacijentu. Nadaju se da će na taj način pojačati tačnost predikcija softvera.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin