Zdravlje

Evropska agencija za lekove: Vakcine odobrene u EU efiksne i protiv delta soja

Komentari

Autor: Tanjug

01/07/2021

-

14:59

Evropska agencija za lekove: Vakcine odobrene u EU efiksne i protiv delta soja
Evropska agencija za lekove: Vakcine odobrene u EU efiksne i protiv delta soja - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Evropska agencija za lekove (EMA) kaže da prema trenutnim informacijama izgleda da sve četiri vakcine protiv koronavirusa, odbrene za upotrebu u EU, štite protiv svih varijanti korone koji cirkulišu Evropom, uključujući i delta soj.


”Prvi podaci iz upotrebe vakcina širom sveta govore da dve doze vakcine štite od delta soja, a da antitela iz odobrenih vakcina mogu da neutrališu delta soj”, izjavio je šef odeljenja za strategiju vakcinacije u EMA, Marko Kavaleri.

Govoreći na redovnoj konfrenciji EMA, Kavaleri je rekao da su to ohrabrujući podaci u situaciji kada postoji zabrinutosti zbog širenja delta soja i drugih varijanti virusa kovid-19 u Evropi.

Iz EMA pozivaju na ubrzanje vakcinacije i pridržavanje mera javnog zdravlja kako bi se izborilo sa pandemijom.

”Posebno je bitno da osetljive grupe i starije osobe kompletiraju vakcinaciju čim je pre moguće kako bi se limitiralo dalje širenje delta soja”, kaže Kavaleri.

Od prožvođača vakcina, EMA je tražila da dostave istraživanja o efikasnosti postojećih vakcina na nove varijatne virusa.

Kada je reč o tzv ”mešanju vakcina”, tj davanju različite druge doze u odnosu na prvu, iz EMA kažu da još nemaju dovoljno podataka kako bi mogli da daju preporuku, ali da prvi rezulati iz Nemačke i Španije pokazuju da ova staregija pokazuje zadovoljavajuće rezualtae i da nema bezednoste rizike.

Kada je reč o potencijalonoj trećoj dozi, u EMA navode da još nije jasno da li će ona biti neophodna kao bi vakcine održale svoju potrebnu efiksanost, ali da bi informacije o tome trebalo da budu prikupljene tokom leta.

Preporuka za vas

Delta soj se brzo širi, jedan zarazi petoro, ali vakcine štite i od njega: Stručnjaci kažu da je već u Srbiji samo da još nije detektovan

Komentari (0)

Magazin