Zdravlje

Dva nova leka protiv korone dostupna u svim bolnicama u Srbiji: Evo kako funkcionišu i ko ne sme da ih prima

Komentari

Autor: Tanjug; T.T.

17/05/2021

-

14:54

Dva nova leka protiv korone dostupna u svim bolnicama u Srbiji: Evo kako funkcionišu i ko ne sme da ih prima
Dva nova leka protiv korone dostupna u svim bolnicama u Srbiji: Evo kako funkcionišu i ko ne sme da ih prima - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Od danas su u svim kliničkim, kliničko-bolničkim centrima i opštim bolnicama dostupna dva najnovija leka Bamlanivimab i Regeneron iz grupe neutrališućih monoklonskih antitela za lečenje virusa korona, navodi RFZO u saopštenju.


Ovi se lekovi primenjuju u prvih deset dana od pojave simptoma i predstavljaju još jednu šansu da se infekcija zaustavi u ranoj fazi bolesti.

Oba leka deluju na isti način: sastoje se od antitela koja se vezuju za virus korona tamo gde se on svojim "pipcima" priljubljuje uz ljudsku ćeliju i tako sprečavaju prodor virusa u ćeliju.

Takozvana monoklonalna antitela proizvode se u laboratoriji. Ona su sva ista i napadaju tačno definisan cilj kod virusa.

REGN-CoV-a sadrži dve vrste antitela, a američka farmaceutska kompanija Regeneron tvrdi da lek pomaže u opterećenju organizma virusom i dovodi do bržeg jenjavanja simptoma. Najveća prednost je u tome što povećava mogućnost da makar jedno od dva sadržana anatitela ima očekivani učinak.

S druge strane, lek Bamlanivimab farmaceutske kuće Ely Lilly sadrži samo jednu vrstu antitela.

Ko sme da koristi ova dva leka?

profimedia

 

Svi stariji od 12 godina koji su u riziku da razviju težu kliničku sliku mogu primiti neki od ova dva leka, navodi se u saopštenju američke Agencije za lekove (FDA).

Pacijenti koji se nalaze u bolnici ili dobijaju kiseonik, ne smeju da uzimaju lek. Firma Regeneron navodi da najbolje rezultate imaju zaraženi koji još nisu razvili sopstvena antitela na virus. 

U Nemačkoj je predviđeno da lek dobiju prvo oni pacijenti kod kojih postoji rizik od teške kliničke slike ili čiji imuni sistem nije u stanju da razvije dovoljno antitela.

Koji od dva preparata će dobiti pacijenti odlučuju lekari prema izgledu kliničke slike obolelog od kovida.

Inače, lek Bamlanivimab stigao je u Srbiju krajem marta, dok je Regeneron stigao krajem aprila čime je Srbija postala jedna od retkih zemalja koja je nabavila oba leka.

Komentari (0)

Magazin