Zdravlje

SZO upozorava: Kombinovanje vakcina je opasan trend i dalje ne znamo da li je treća doza potrebna

Komentari

Autor: Rojters

13/07/2021

-

12:27

SZO upozorava: Kombinovanje vakcina je opasan trend i dalje ne znamo da li je treća doza potrebna
SZO upozorava: Kombinovanje vakcina je opasan trend i dalje ne znamo da li je treća doza potrebna - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Glavni naučnik Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Dr Somja Svaminatan naglasila je da je kombinovanje vakcina "opasan trend", jer trenutno postoji izuzetno malo podataka o tome kako mešanje doza utiče na zdravlje.

"Ovo je pomalo opasan trend. Nemamo dovoljno podataka o mešanju vakcina. Ako građani odluče da prime drugu, treću, pa i četvrtu dozu nastaće haotična situacija", naglašava ona.

Dr Svaminatan je komentarisala raspravu struke o tome da li bi osobe koje su primile vakcinu Džonson&Džonson trebalo da dobiju buster dozu Fajzerove ili Modernine mRNK vakcine, koje navodno bolje štite od novog delta soja.

Iako Fajzer smatra da bi Američka i Evropska agencija trebalo da odobri primanje treće doze te vakcine, dr Svaminatan smatra da ne postoji dovoljno dokaza o tome da je još jedna doza trenutno potrebna.

"Dokazi moraju da budu zasnovani na naučnim studijama, a ne na ispitivanjima individualnih kompanija", objasnila je dr Svaminatan.

SZO takođe smatra države ne bi trebalo da se bave trećom dozom, budući da mnoge zemlje još uvek nisu uspele da vakcinišu najugroženije grupe, ni zdravstvene radnike.

Preporuka za vas

SZO: "Dok neke države razmišljaju o trećoj dozi, druge još nisu uspele da vakcinišu ni zdravstvene radnike"
SZO o vakcinama koje izazivaju upalu srca: Koristi nadmašuju veoma male rizike

Komentari (0)

Magazin