Zdravlje

EMA analizira vezu vakcine Džonson&Džonson i nervnog sistema, nakon upozorenja iz SAD

Komentari

Autor: Tanjug

13/07/2021

-

14:41

EMA analizira vezu vakcine Džonson&Džonson i nervnog sistema, nakon upozorenja iz SAD
EMA analizira vezu vakcine Džonson&Džonson i nervnog sistema, nakon upozorenja iz SAD - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Evropska agencija za lekove (EMA) saopštila je danas da analizira podatke o retkim slučajevima poremećaja nervnog sistema, prijavljenim među primaocima vakcine "Džonson&Džonson" protiv koronavirusa, nakon što su Sjedinjene Države na tu vakcinu dodale oznaku upozorenja.


"Komitet za bezbednost EMA analizira podatke koje je dostavila kompanija Džonson&Džonson o slučajevima Gilen-Bareovog sindroma (GBS) prijavljenim nakon vakcinacije", saopštila je EMA, dodajući da su od kompanije Džonson&Džonson zatraženi dodatni podaci, prenosi agencija Rojters.

Analiza EMA je usledila nakon što je američka Administracija za hranu i lekove (FDA) stavila juče oznaku upozorenja na GBS na listu sa podacima o vakcini Džonson&Džonson, i nakon što je EMA pre četiri dana izdala upozorenje za vakcinu AstraZeneka protiv korona virusa, pozivajući na oprez zbog potencijalnih neželjenih efekata.

Oko 12,8 miliona ljudi primilo je J&J-ovu jednokratnu vakcinu u SAD, dok je ta kompanija distribuirala 18,6 miliona doza zemljama Evropske unije, prema podacima Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti.

Komentari (0)

Magazin