Zdravlje

Osam životnih navika koje značajno mogu da utiču na plodnost, lekari upozoravaju: "Svaka krajnost može da bude štetna"

Komentari

Autor: Tila Stanković

25/07/2021

-

17:18

Osam životnih navika koje značajno mogu da utiču na plodnost, lekari upozoravaju: "Svaka krajnost može da bude štetna"
Osam životnih navika koje značajno mogu da utiču na plodnost, lekari upozoravaju: "Svaka krajnost može da bude štetna" - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Parovi koji žele da dobiju dete često uzimaju u obzir koji svakodnevni faktori mogu da utiču na plodnost i da otežaju začeće. Prve asocijacije su verovatno pušenje, konzumiranje alkohola ili gojaznost, a ipak, prekomerno vežbanje i "previše zdrava" ishrana takođe mogu predstavljati problem.

Sagovornici Euronews Srbija, endokrinolozi i ginekolozi, podsećaju da na plodnost mogu da utiču zdravstvena stanja poput policističnih jajnika i endometrioze, ali važni faktori su i obične životne navike poput ishrane, količine kretanja ili korišćenje elektronike.

Ishrana

"Ako se ishrana uglavnom sastoji od brze hrane, gaziranih pića, prerađenog mesa i rafiniranih ugljenih hidrata, možda su potrebne neke promene. Konzumacija šećerom zaslađenih napitaka povezana je sa nižom plodnošću i kod muškaraca, i kod žena", ističe u razgovoru za Euronews Srbija dr Mirjana Šumarac-Dumanović, endokrinolog.

Pored toga, studija australijskog Univerziteta u Adelejdu su pokazale da ženama koje konzumiraju velike količine brze hrane može biti potrebno duže vremena da zatrudne nego ženama sa zdravijom ishranom. Brza hrana bogata trans-mastima može da bude uzrok problema sa ovulacijom, ukazuje studija objavljena u medicinskom časopisu "Human reproduction".

Unsplash

 

"Unošenje proteina iz biljnih izvora može pomoći ženama koje pate od ovulacionih problema. Korisno je jesti orašaste plodove, semenke i mahunarke kako bi se povećale šanse za uspeh", naglasila je dr Šumarac-Dumanović.

Iako promene u ishrani mogu da povećaju šanse za začeće, one nisu garancija da će se trudnoća ostvariti prirodnim putem. Ipak, pravilna ishrana je odlična za celokupno zdravlje, pa samim tim i reproduktivno zdravlje.

Međutim, problem može predstavljati i takozvana ortorekstija - opsesija zdravom ishranom. Ginekolog dr Mima Fazlagić otkrila je da mnoge žene ne jedu dovoljno raznovrsno i ne unose masti koje su potrebne za dobar rad hormona.

"Žene koje samo jedu jabuke utiču negativno svoju plodnost. Uravnotežena ishrana je ključna", kaže dr Fazlagić za Euronews Srbija.

Pušenje

Ginekolog tvrdi da su pušenje i konzumiranje alkohola glavni faktori koji utiču na plodnost.

"Pušenje utiče loše na ceo organizam, pa tako i na plodnost. Štetne materije poput katrana i ugljen monoksida smanjuju količinu kiseonika u organizmu što usporava cirkulaciju", naglasila je dr Falzagić.

Američki stručnjaci tvrde da je pušenje u 13 odsto slučajeva uzrok neplodnosti. Ova kobna navika može da utiče na starost jajnika i zalihe jajnih ćelija.

Pušenje se takođe dovodi u vezu i sa niskim procentom spermatozoida kod muškaraca.

Konzumiranje alkohola

"Postoji veza između alkohola i plodnosti, mada i dalje nije jasno kako alkohol čini žene manje plodnim", kaže dr Entoni Ruterford, savetnik za reproduktivnu medicinu i predsednik Britanskog društva za plodnost, navodi portal "Drinkaware".

Istraživanje britanskog Nacionalnog instituta za izvrsnost u zdravstvu i negu (NICE) pokazalo je da čak i umereno konzumiranje može da ima efekta, a konzumiranje pet alkoholnih pića nedeljno već smanjuje šansu za trudnoćom.

Elektronika

Studija objavljena 2013. godine na portalu Harvard Univerziteta, otkriva da su muškarci koji su gledali televiziju više od 20 sati nedeljno, imali lošiji spermogram, odnosno lošiju pokretljivost sprematozoida.

Kada je u pitanju plodnost žena dr Falzagić ističe da električni uređaji mogu da utiču na plodnost samo ako se zaista koriste u neograničenoj meri, na primer 15 sati dnevno.

Gojaznost

Ovaj faktor usko je povezan sa ishranom, a ipak nije potpuno isti, budući da i mršave žene mogu da se hrane nezdravo.

"Gojazne osobe češće razvijaju insulinsku rezistenciju što može ozbiljno da utiče na plodnost", kaže ginekolog.

Dr Šumarac-Dumanović dodaje da modifikacije životnog stila, poput gubitka kilograma mogu normalizovati nivo hormona i poboljšati šanse za trudnoću .

Nedovoljna ili prekomerna fizička aktivnost

Dr Falzagić naglašava da kretanje i fizička aktivnost poboljšavaju šanse za trudnoću jer popravljaju cirkulaciju i blagotvorno deluju na ceo organizam.

Međutim, neumereno i teško vežbanje može da udalji par od potomstva. Istraživački tim Norveškog univerziteta nauke i tehnologije tvrdi da žene koje previše naporno vežbaju često nemaju dovoljno energije da zatrudne, objavljeno je u studiji iz 2010. godine na portalu Univerziteta.

Unsplash

 

Prekomerna sportska aktivnost može da utiče na ovulaciju.

"Svaka krajnost može da predstavlja problem. Organizam voli umerenost i relaksaciju, i opasno je sebe previše umoriti", naglasila je dr Fazlagić.

Nedovoljno konzumiranje vitamina

Dobro je dokumentovano da s godinama opada nivo AMH hormona, što odražava lošu rezervu jajnika kako se menopauza približava. Međutim, normalno je da nivoi AMH fluktuiraju iz jednog ciklusa u drugi, što znači da iako određeni faktori uzrokuju prirodni pad nivoa oni se mogu i prirodno poboljšati za šta ne postoji proveren obrazac.

"Iako je teško predvideti kada će biti mesec sa višim ili nižim nivoom AMH, jedan od načina da se podstakne telo da prirodno podiže nivo tog hormona je ishrana bogata potrebnim hranljivim sastojcima, poput vitamina D", naglašava endokrinolog.

Postoji čitav niz vitamina i hranljivih sastojaka koji mogu poboljšati kvalitet jajnih ćelija i smanjiti šanse za abnormalnost fetusa. Omega-3 i antioksidanti mogu zaštititi jajne ćelije od oštećenja i poboljšati njihov kvalitet.

"Vitamin B i folna kiselina ključni su za plodnost i zdravu trudnoću", dodala je dr Šumarac-Damjanović.

Stres

"Izuzetno veliki problem može biti kada se žene do te mere preopterete time da žele da zatrudne, da upravo zbog stresa ne mogu. To je, nažalost, veoma čest slučaj", objašnjava dr Falzagić.

Studija istraživčakog tima sa Univerziteta u Bostonu iz 2018. godine otkrila je da žene koje su češće bile pod visokim nivoom strase imale su niži nivo plodnost, navodi Nacionalni centar za biotehnološke informacije.

Istraživači su takođe primetili da je u situacijama kada je jedan partner bio znatno više pod stresom, postojala manja šansa za začeće.

Komentari (0)

Magazin