Zdravlje

Svi simptomi koronavirusa: Tri najčešća po kojima ćete razlikovati kovid 19 od obične prehlade ili gripa

Komentari

Autor: Branislava Gigović Grubić

05/05/2021

-

12:00

Svi simptomi koronavirusa: Tri najčešća po kojima ćete razlikovati kovid 19 od obične prehlade ili gripa
Svi simptomi koronavirusa: Tri najčešća po kojima ćete razlikovati kovid 19 od obične prehlade ili gripa - Copyright Pixabay.com

veličina teksta

Aa Aa

Koronavirus nam već više od godinu dana "diše za vratom", pa mnogi svaki put kad se zakašlju i kinu, razmišljaju o tome gde su pokupili ovaj virus. Međutim, među brojnim simptomima, tri se izdvajaju kao najčešći, a po kojima možete da prepoznate koronavirus od obične prehlade ili gripa.

Naime, već više od 13 meseci živimo u izmenjenoj stvarnosti, u okolnostima o kojima smo samo mogli da sanjamo ili gledamo u nekim naučno-fantastičnim filmovima. U kafiće, restorane, pozorišta, bioskope i na mnoga druga mesta zatvorenog tipa ne idemo već nekoliko meseci, a nema više ni okupljanja prijatelja u većem broju.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Na početku pandemije lekari, naučnici iz celog sveta nisu imali neophodne odgovore, ali sada, svi oni, pa i mi znamo sve više o pošasti koja je gotovo blokirala svet. Gotovo 365 dana mnogi nisu ni zagrili ni poljubili svoje voljene roditelje, bake ili deke, a zbog bojazni da će nekoga ili neko nas zaraziti. Zbog toga se mnogi i danas, baš kao što i treba, pridržavaju mera propisanih povodom borbe protiv koronavirusa, a to su nošenje zaštitinih maski, česta higijena ruku i fizička

distanca.

I dok je u Srbiji od početka epidemije registrovano više od 650.000 građana koji su oboleli od kovida 19, a od početka epidemije od koronavirusa preminulo je više od 5.300, važno je istaći sve simptome ove opake epidemije koja je proteklih godinu dana gotovo zaustavila svet.

Svetska zdravstvena organizacija novi virus nazvala je SARS-CoV-2, a bolest koju prouzrokuje kovid 19.

Kad potamne i prsti

Naime, među brojnim simptomima ove opake pandemije, prema navodima čuvene klinike Mejo, tri simptoma razlikuju koronavirus od prehlade i gripa. U pitanju su temperatura, suv kašalj i umor, odnosno opšta slabost organizma. Osim ova tri simptoma, najčešće se još javljaju i nedostatak daha, ali i nagli gubitak osećaja mirisa ili ukusa.

 

 

Takođe, javljaju se u bolovi u telu (najčešće leđima), glavobolja, ali i umor i povraćanje i dijareja. Ne toliko često, ali kao simptom korona virusa javljaju se i osip, ili promena boje prstiju na rukama ili nogama. Takođe, još jedan simptom koji može da se javi jeste i upala rožnjače.

Oprez za hronične pacijente

U teškim slučajevima javlja se i teška upala pluća, sindrom akutnog otežanog disanja, sepsa i septički šok, koji mogu da izazovu smrt obolele osobe. Odeđene osobe podložnije su težem obliku bolesti, a to su osobe sa hroničnim bolestima, poput onih koji imaju povišeni pritisak, srčani bolesnici, dijabetičari, oni sa poremećajem jetre i bolestima disajnih puteva.

Simptomi po danima

Istraživanje koje su sproveli istraživači iz bolnice Džongnan sa Univerziteta Vuhan otkrili su kako se virus razvija po danima. Tako se prvog dana prvi simptom korona virusa obično pojavljuje u obliku groznice.

Dugačkim spiskom simptoma koronavirusa bavili su se i naučnici s Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beču, te su otkrili sedam grupa simptoma ove bolesti, a koje su objavili u magazine "Allergy". Oni su želeli da otkriju kako izgleda dobar imunitet nakon što osoba ozdravi i oporavi se i na osnovu čega to može da se izmeri. Ovo je spisak tih sedam grupa:

1. Simptomi slični gripu (temperatura, groznica, umor i kašalj)

2. Simptomi prehlade (curenje nosa, kijanje, suvo grlo i začepljen nos)

3. Bolovi u zglobovima i mišićima

4. Upale očiju i sluzokože

5. Problemi s plućima (upala pluća i otežano disanje)

6. Gastrointestinalni problemi (uključujući proliv, mučninu i glavobolju)

7. Gubitak čula mirisa, ukusa i drugi simptomi

 

Tog dana će najčešće mnogi, kako se navodi, osetiti umor, bolove u mišićima i imati suv kašalj, dok će manji broj njih imati proliv ili mučnine i to dan do dva pre. Ti simptomi obično traju četiri dana.

Petog dana od zaraze korona virusom, pacijenti mogu da osete bolove u grudima i otežano da dišu, i to posebno ako su stariji ili imaju već neke hronične bolesti. Prema studiji Univerziteta u Vuhanu, sedmog dana se odlučuje da li treba pacijenta hospitalizovati ili može da ostane u samoizolaciji. 

Osmog dana se kod teško obolelih od koronavirusa razvija sindrom akutnog respiratornog distresa (ARDS), bolest kod koje se u plućima nakupljaju tečnosti. Ukoliko i tokom desetog dana simptomi nastave da se pogoršavaju onda će pacijent biti primljen u jedinicu intenzivne nege.

Ovo istraživanje je pokazalo da se 17. dana bolesti koji se oporave ili imaju blage simptome otpuštaju iz bolnice.

Kako razlikovati korona virus od prehlade?

Kako su neki od ovih simptoma uobičajeni i kod gripa ili prehlade, lekari savetuju
da se kada neki od njih osetite, javite se ustanovi u kojoj se lečite. Veoma je važno, naglašavaju lekari, da se što pre javite, kako ne bi došlo do komplikacija usled obolevanja od koronavirusa.

Komentari (0)

Magazin