Zdravlje

Šta do sada znamo o indijskom soju koji zabrinjava naučnike?

Komentari

Autor: Euronews, T.T.

25/05/2021

-

11:50

Šta do sada znamo o indijskom soju koji zabrinjava naučnike?
Šta do sada znamo o indijskom soju koji zabrinjava naučnike? - Copyright Unsplash/Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Novi soj koronavirusa koji se prvi put pojavio u Indiji doneo je dodatna ograničenja i zabrinutosti nakon što je počeo da se širi u 50 zemalja sveta.

Soj B.1.617 prvi put je otkriven u Indiji u oktobru 2020. godine i deli se na više mutacija koje utiču na to kako se vezuje za naše ćelije.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) označila je B.1.617 kao zabrinjavajuću mutaciju, rekavši da postoje indikacije da se brže širi, izaziva teži oblik bolesti i smanjuje efikasnost vakcina i terapije.

Upravo je ova mutacija kriva za razornu epidemiju koronavirusa u Indiji, ali i pucanje zdravstvenog sistema. Na vrhuncu epidemije, zemlja je nekoliko dana zaredom beležila čak 400.000 slučajeva kovida, a i dalje broji više od 4.000 smrtnih slučajeva dnevno.

Zašto je indijski soj opasniji od drugih?

Varijanta B.1.617 ima višestruke mutacije koje odlikuje lakši prenos. Britanska naučna savetodavna grupa za vanredne situacije napisala je ovog meseca da "postoje indicije da je indijski soj prenosiviji za čak 50 odsto".

Doktorka Elenor Gant, virusolog sa Univerziteta u Edinburgu kaže da je nekoliko mutacija na proteinu šiljka jako važno jer je upravo to sredstvo koje virus koristi da prodre u ljudske ćelije.  

Jedna od tri mutacije, zavedena pod nazivom L452R povezana je sa jačanjem sposobnosti spiralnog proteina korone da se veže za površinu ćelije domaćina, odnosno ACE2 receptore koji se nalaze na njihovoj površini.

Za sada pak, najviše zabrinjava mutacija B.1.617.2. koja se proširila mnogo brže nego njena dva bliska rođaka.

"Ovu mutaciju odlukuje činjenica da su iz spajk proteina izbrisane dve aminokiseline (157-158) koje su reagovale na antitela", dodala je dr Gant sugerišući da bi ova mutacija mogla uticati na to kako soj reaguje na lekove ili vakcine.

Tanjug AP/Mahesh Kumar A.

 

 

U drugim podvarijantama soja B.1.617 postoje promene u aminokiselinama za koje se takođe smatra da omogućavaju virusu lakši prodor u ćelije.

Tehnički vodič SZO za kovid 19, dr Marija van Kerkov rekla je u aprilu da su "dve od ovih mutacija zabrinjavajuće" zbog moguće "povećane prenosivosti i otpornosti na terapiju i vakcine".

Ponovne mere zbog nove mutacije?

Mnoge zemlje su već ograničile putovanja iz Indije gde se taj soj značajno proširio, a Evropska komisija je pre samo dve nedelje pozvala države članice da dodatno ograniče putovanja iz ove zemlje.

"Važno je ograničiti na strogi minimum kategorije putnika koje mogu putovati iz Indije iz suštinskih razloga i podvrgnuti one kojima je dozvoljen ulazak u EU strogim testiranjima i karantinskim uslovima", navodi se u saopštenju Komisije.

Ali, varijanta je već otkrivena u više od 50 zemalja sveta, prema nedeljnom epidemiološkom ažuriranju SZO dok se u Britaniji procenat zaraženih indijskim sojem znatno povećao.

"Pojava indijskog soja u Britaniji se poklapa sa ublažavanjem mera kao što su otvaranje zemlje za putovanja, ugostiteljskih objekata, ukidanja obaveznog nošenja maski u školama", ističe dr Gant.

Zbog stvaranja nekoliko klastera, stručnjaci su zabrinuti da će Velika Britanija doživeti treći epidemijski talas, pa tako Francuska već razmatra da nametne stroža ograničenja za turiste iz ove zemlje.

Da li će vakcine delovati protiv indijskog soja?

Rezultati nedavne studije u Velikoj Britaniji otkrivaju da je vakcina Fajzer/Biontek protiv indijskog soja bila efikasna 88 odsto dve nedelje nakon druge doze. S druge strane, dve doze Astrazeneke bile su 66 odsto efikasne.

Ipak, obe vakcine su bile samo 33 odsto efikasne protiv simptomatskog kovida izazvanog podvarijantom indijskog soja B.1.617.2. tri nedelje nakon prve doze, u poređenju sa 50 odsto protiv britanskog soja B.1.1.7.

"Veoma ograničena zaštita koju nudi jedna doza vakcine protiv varijante B.1.617.2. je zabrinjavajuća i potkrepljuje odluku o unapređenju druge doze u Velikoj Britaniji", ističe dr Gant.

profimedia

 

 

Stručnjaci kažu da je važno da se vakcinacija nastavi u punom jeku dok je nivo virusa u cirkulaciji nizak, tako da se ne pojavljuju novi sojevi koji će uticati na efikasnost vakcine.

"Što je nivo virusa u populaciji veći, povećava se i verovatnoća da će se pojaviti soj koji će moći da izbegne dejstvo vakcine. Proizvođači razvijaju vakcine koje ciljaju virusne mutacije pa, ako se to i dogodi, neće biti nešto protiv čega smo nemoćni", zaključila je dr Gant.

Komentari (0)

Magazin