Region

Dodik: Najava Spajića da će podržati rezoluciju o Srebrenici katastrofalna

Komentari

Autor: Tanjug

30/04/2024

-

07:48

Dodik: Najava Spajića da će podržati rezoluciju o Srebrenici katastrofalna
Dodik: Najava Spajića da će podržati rezoluciju o Srebrenici katastrofalna - Copyright Tanjug/SRNA/Borislav Zdrinja

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da je najava crnogorskog premijera Milojka Spajića da će podržati rezoluciju o Srebrenici moralno, politički i istorijski katastrofalna.

"Ako nisu vodili računa o stigmi koja se ovom rezolucijom nameće celom srpskom narodu, mogli su se bar zapitati kako će se osećati blizu 40 odsto državljana Crne Gore koji se izjašnjavaju kao Srbi", naveo je Dodik na platformi X.

On je ocenio da je Milo Đukanović poražen na izborima, ali da je nažalost pobedila politika koja je po pravilu na štetu Srba u Crnoj Gori.

"To je večeras potvrdio i premijer Spajić", ocenio je Dodik.

Premijer Crne Gore najavio je da će njegova zemlja podržati rezoluciju o Srebrenici pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija, ali je dodao i da neće biti njen kosponzor.

Nič: Spajić rekao da će Crna Gora podržati rezoluciju, ali je neće kosponzorisati

Nemački stručnjak za Zapadni Balkan i proširenje NATO Milan Nič izjavio je da je tokom razgovora u Berlinu premijera Crne Gore Milojka Spajića pitao, između ostalog, o stavu njegove vlade o predloženoj rezoluciji o Srebrenici, a da je Spajić odgovorio da će Crna Gora podržati rezoluciju, ali je neće kosponzorisati.

Nič, koji je član i nemačkog Saveta za spoljne poslove, napisao je na mreži X da je imao priliku da u ponedeljak razgovara sa Spajićem u Berlinu.

"Imao sam priliku da pitam Spajića o kretanju Crne Gore ka EU, da li je bolje da ide sama ili u manjoj grupi. Zanimalo me je balansiranje između krhke parlamentarne većine naspram principa činilaca vlasti, kao i njegov stav i stav Vlade o predloženoj rezoluciji UN o genocidu u Srebrenici", napisao je Nič.

Naveo je da mu je Spajić odgovorio da će Crna Gora podržati rezoluciju, ali neće biti kosponzor.

Glasanje o rezoluciji o Srebenici u Generalnoj skupštini UN bilo je zakazano za 2. maj, ali je odloženo. Savet bezbedbosti UN razmatraće danas na sednici sazvanoj na zahtev Rusije situaciju u BiH.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa