Fudbal

Borusija (D) nosi jedan, ali vredan gol prednosti u revanš sa PSŽ-om: Nemci bliži finalu Lige šampiona

Komentari

Autor: Euronews

01/05/2024

-

23:10

Borusija (D) nosi jedan, ali vredan gol prednosti u revanš sa PSŽ-om: Nemci bliži finalu Lige šampiona
Borusija (D) nosi jedan, ali vredan gol prednosti u revanš sa PSŽ-om: Nemci bliži finalu Lige šampiona - Copyright Tanjug/AP Photo/Matthias Schrader

veličina teksta

Aa Aa

Dortmund slavi Filkruga. Važili su Parižani za favorita u prvoj polufinalnoj utakmici Lige šampiona, sliožili su se sa tim "milioneri" iz Dortmunda, ali nisu dozvolili da budu samo putnici kroz najelitnije evropsko takmičenje i to pred krcatim tribinama na “Signal Iduna Parku”.  Na kraju Borusija Dortmund - PSŽ 1:0.

 Borusija iz Dortmunda je došla je do petog polufinala Lige šampiona u istoriji, a prvog još od 2013. godine i čuvenih mečeva sa Real Madridom. Predvođeni Jirgenom Klopom, “milioneri” su te 2013. godine eliminisali Madriđane i plasirali se u finale, u kojem su izgubili od minhenskog Bajerna. 

Razmišljali su sigurno i pre "sudara" sa izabranicima Luisa Enrikea o tome "milioneri", ali nisu mnogo pričali. Želeli su da naprve iznenađenje. 

Ove sezone Borusija bi ponovo mogla da igra u finalu sa Bavarcima, a da se to dogodi potrebno je da izabranici Tomasa Tuhela slave u Madridu, a da tim Edina Terzića u polufinalu eliminiše PSŽ. I nisu daleko od svojih snova Nemci, ali valja sačekati i revanš u Parizu. 

Inače, Borusija i PSŽ su već ove sezone bili u istoj grupi. “Milioneri” su u prvom meču, u Parizu, izgubili 2:0, u Dortmundu je bilo 1:1, a pre toga su se 2020. godine sastali u osmini finala, a i tada je francuski predstavnik bio bolji, ipak domaćin se nije previše osvrtao na lošu tradiciju pred pripremu večerašnjeg meča. 

Uprkos početnoj inicijativi PSŽ-a, prvu priliku na meču imala je Borusija iz Dortmunda. Sančo je ukrao loptu Mendesu, a potom uposlio Zabicera. Ovaj je gađao iskosa sa desne strane, međutim siguran je bio Donaruma.

Nije, međutim dugro trebalo Parižanima da vrate posed u svoju korist, a logično u svakom napadu tražio se Mbape. Odbrana Borusija iz Dortmunda znala je odakle preti opasnost, pa je često udvajala francuskog reprezentativca, a upravo je dan ranije o tome govorio i Emre Džan. 

U periodu igre bez većih dešavanja, Borusija je došla do prednosti. Filkrug je doneo prednost Dortmundu u 35. minutu. Posle preciznog pasa Šloterbeka, napadač domaćih je  šutriao sa desetak metara i pogodio mrežu PSŽ-a za 1:0.

Do kraja prvog dela igre nije bilo mnogo prilika za gol, ali je Luis Enrike morao u 42. minutu da izvrši prinudnu izmenu. Umesto povređenog Ernandeza, ušao je Beraldo. 

Prava je sreća za ekipu iz Dortmunda kako je izdržala početni pritisak PSŽ-a. Čak dve stative u samo nekoliko sekundi pogodili su gosti. Prvo je to učinio Mbape, a onda i Hakimi u istom napadu u 52. minutu. Već u sledećem napadu pretila je nova opasnos. Sada je već pravo čudo kako nije 1:1. Ušao je iza leđa odbrani Dortmunda Fabijan Ruiz, dobio savršenu loptu od Hakimija, ali glavom je gađa pored gola sa tri-četiri metra udaljenosti.

Uspela je Borusija da dođe do "daha" u 60. minutu. Sančo je probio po levoj strani, ostavio savršenu loptu na šest metara od gola PSŽ-a, ali napadač nemačke reprezentacije i strelac prvog gola Filkrug je gađao preko gola.

Možda i najbolju šansu PSŽ je propustio deset minuta pre kraja meča, kada je Dembele šutirao sa desetak metara preko gola i to potpuno neometan od strane igrača Dortmunda, koji su zaboravili na njega. 

Do kraja utakice ređale su se šanse pred golom Dortmunda, letele su lopte na sve strane, ipak, čak ni četiri minuta nadoknade nije bilo dovoljno izabranicima Luisa Enrikea da dođu do izjednačenja.  Imaće za to priliku 7. maja u Parizu.

UEFA Liga šampiona, polufinale

Utorak

Bajern - Real Madrid 2:2 (0:1)
/Sane 53, Kejn 57 - Vinisijus 24, 83/

Revanš 8. maja

Sreda

Borusija D. - PSŽ 1:0 (1:0)
/Filkrug 35/
Revanš 7. maja

FINALE

Vembli, 1. jun

Komentari (0)

Sport