Društvo

Bankomati izlaze iz mode, da li znate da keš možete da podignete i na kasi lokalne trgovine?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/04/2024

-

19:32

Bankomati izlaze iz mode, da li znate da keš možete da podignete i na kasi lokalne trgovine?
Bankomati izlaze iz mode, da li znate da keš možete da podignete i na kasi lokalne trgovine? - Copyright Tanjug/Tara Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Nedavno je vest da je podizanje gotovine za odlazak u kupovinu postalo sve popularnije među potrošačima u Nemačkoj izazvala veliko interesovanje u Srbiji. 

Kako je saopšteno, ukupan obim gotovinskih plaćanja prošle godine je u Nemačkoj porastao za dobrih 20 odsto, odnosno na 12,31 milijardu evra, preneli su tamošnji mediji.

Plaćanje funkcioniše tako što kupac plaća karticom na kasi i onda može da zahteva iznos koji mu je potreban u gotovini. Iznos se dodaje na fiskalni račun i skida sa bankovnog računa potrošača, a maksimalni iznos koji se može podići je najčešće 200 evra.

- To je zgodno za kupce jer štede dodatni odlazak do bankomata. Potražnja raste i zbog sve manjeg broja bankomata - rekao je autor studije Horst Ruter.

Maloprodajne kompanije koje to praktikuju, uključujući maloprodajne lance hrane Reva i Edeka, apoteke kao što su DM i Rossmann i neke prodavnice građevinskog materijala i alata, vraćaju kupcima više od 13 odsto zarađenog novca, pokazalo je istraživanje.

Posle ove informacije mnogi su se, prema brojnim komentarima na društvenim mrežama, zapitali - zbog čega ova usluga ne postoji u Srbiji? A postoji. I to već godinama.

Dve muve jednim udarcem

Još 2021. godine usluga ‘Cash to Go’ postala je dostupna na više od 330 prodajnih lokacija IDEA prodavnica, Roda marketa i Mercator hipermarketa. Korisnici Mastercard debitnih platnih moglu na kasi podignu do 5.000 dinara sa svog tekućeg računa.

Podizanje novca na kasama uz pomoć usluge Cash to Go moguće je obaviti u bilo kom IDEA, Roda ili Mercator objektu, a sve što je potrebno da korisnik uradi je da prilikom kupovine u bilo kom iznosu prodavcu na kasi napomene da ima nameru da podigne određeni iznos gotovine sa tekućeg računa, i da onda ukupan iznos plati Mastercard debitnom platnom karticom, naravno uz unos pin koda.

profimedia

 

Dok sa jedne strane ova usluga korisnicima daje dodatnu vrednost jer mogu dve radnje da obave u jednom potezu i time uštede vreme, sa druge strane ona trgovcima donosi priliku da privuku nove korisnike, povećaju sigurnost i smanje operativne troškove rukovanja gotovinom. 

Uslugu podizanja keša na svojim kasama imaju i trgovinski objekti koji pripadaju kompaniji Delez - Maxi, Mega Maxi i Shop&Go. 

Pa zbog čega se onda čini tako mali broj građana Srbije uopšte zna za ovu, nesumnjivo vrlo korisnu uslugu? 

"Mogućnost podizanja gotovine pri kupovini dostupna je u svim Maxi, Mega Maxi i Shop&Go prodavnicama od novembra 2023. godine. Naši kupci sve više koriste ovu uslugu, a informacije o podizanju gotovine na kasi mogu dobiti od zaposlenih u prodavnicama kao i putem obaveštenja na kasama u svim većim radnjama", odgovorili su iz kompanije Delez na ovo naše pitanje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija