Evropa

Makron poručio Kurtiju: Članstvo Kosova u Savetu Evrope povezano sa formiranjem ZSO

Komentari

Autor: Tanjug

24/04/2024

-

09:01

Makron poručio Kurtiju: Članstvo Kosova u Savetu Evrope povezano sa formiranjem ZSO
Makron poručio Kurtiju: Članstvo Kosova u Savetu Evrope povezano sa formiranjem ZSO - Copyright Tanjug/AP/Yves Herman

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Francuske Emanuel Makron pozvao je telefonom premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija i poručio mu da sporazumi moraju da se sprovedu, kao i da je članstvo u Savetu Evrope povezano sa formiranjem Zajednice srpskih opština.

Makron je "pozvao na punu primenu sporazuma iz Brisela i Ohrida i istakao posvećenost dijalogu Beograda i Prištine, kao i podršku evropskom posredovanju", saopštila je Jelisejska palata povodom jučerašnjeg poziva francuskog predsednika Kurtiju.

Makron je izrazio žaljenje zbog neuspeha o glasanja o opozivu gradonačelnika na severu KiM i podsetio da je i dalje neophodno što pre organizovati nove izbore, uz učešće srpskog stanovništva, dodaje se u saopštenju.

Podsetimo, Parlamentarna skupština Saveta Evrope usvojila je utorak preporuku za integraciju Kosova u tu međunarodnu organizaciju sa 131 glasom "za", 29 "protiv" i 11 uzdržanih. Tako je dvotrećinskom većinom usvojen izveštaj Grkinje Dore Bakojani, izvestioca Saveta Evrope, koji dalje ide u proceduru.

Poslanici su prethodno odbacili amandmane srpske delegacije, kojima je traženo da odluka o prijemu bude odložena, kao i da formiranje ZSO bude uslov za članstvo Prištine, kako je pisao ranije Euronews Srbija.

Glasanje je održano nakon debate u PS SE, tokom koje je šefica srpske delegacije u PS SE Biljana Pantić Pilja oštro kritikovala preporuku za prijem Kosova i poručila da nagrađivanje Prištine za jednostrane akcije predstavlja presedan koji će otvoriti Pandorinu kutiju, kao i da će Srbija razmotriti da li želi da bude član organizacije koja flagrantno krši međunarodno pravo.

"Odlučili ste da pogazite međunarodno pravo i primite u Savet Evrope nešto što nije država, mimo svih procedura", istakla je Pantić Pilja.

Podsetimo, Kosovo je kandidaturu za članstvo podnelo pre dve godine, a ona je prihvaćena na sednici aprila prošle godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa