Evropa

Micotakis uoči posete Ankari: Izraziću snažno nezadovoljstvo zbog odluke da Crkva Hrista Spasitelja postane džamija

Komentari

Autor: Protothema.gr

09/05/2024

-

10:17

Micotakis uoči posete Ankari: Izraziću snažno nezadovoljstvo zbog odluke da Crkva Hrista Spasitelja postane džamija
Micotakis uoči posete Ankari: Izraziću snažno nezadovoljstvo zbog odluke da Crkva Hrista Spasitelja postane džamija - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Grčki premijer Kirjakos Micotakis u ponedeljak će otputovati u zvaničnu posetu Ankari gde će se sastati sa Redžepom Tajipom Erdogan i to usled rastućih tenzija povodom odluke turske vlade da Crkvu Hrista Spasitelja u polju pretvori u džamiju Karije.

Ovakva odluka izazvala je burne reakcije u Grčkoj, a Micotakis u intervjuu za portal "Proto thema" kaže da to nije razlog za otkazivanje posete Ankari jer je "bolje da se razgovara o nesuglasicama nego da ne postoji kanal komunikacije".

"Mnogo je bolje da lično odem do predsednika Erdogana, da mu izrazim svoje snažno nezadovoljstvo ovakvim izborom turske vlade, nego da stvaram krizu u grčko-turskim odnosima, koja bi poništila važna korake napretka koje smo uspeli da postignemo u poslednje vreme", rekao je Micotakis naglašavajući delikatnu ravnotežu u odnosima koja je postignuta u poslednjih godinu dana.

"Imamo bolju klimu, ali ne gajim iluzije - Turska se nije pomerila sa svoje glavne pozicije. Ali nismo ni mi. To, međutim, ne znači da ne treba da razgovaramo, da ne treba da prepoznamo napredak tako gde ga ostvarujemo", podvukao je on.

Micotakis je prethodno na mesečnom brifingu sa predsednicom Katerinom Sakelaropulu rekao da je ovakva odluka turskih vlasti "nepotrebna" i dodao da je reč o potezu koji vređa bogatu istoriju Istanbula kao raskrsnice kultura.

AP Photo/Michael Varaklas

 

Micotakisa će u Ankari primiti predsednik Erdogan, a sastanku će prisustvovati i ministri spoljnih poslova Jorgos Gerapetritis i Hakan Fidan, kao i dva diplomatska savetnika Ana Marija Bura i Akif Čagataj Kilić. Ono što pak, svi željno iščekuju jesu izjave za medije nakon sastanka kada će videti kako su se Micotakis i Erdogan pozicionirali po pitanjima koja su u poslednje vreme mučila obe strane.

Podsetimo, turski predsednik početkom decembra bio je u zvaničnoj poseti Atini koja se smatra prekretnicom u grčko-turskim odnosima i početkom "nove ere". Dva lidera su se složila da se nikada neće naći na istoj strani po brojnim pitanjima, među kojima je najveće Kipar, ali da "ne postoji problem toliko veliki da se ne može rešiti" i da "mora postojati diplomatski kanal komunikacije" između dve zemlje.

Kako je Hora postala Karije

Crkva Hrista Spasitelja u polju, poznata i pod imenom Hora 6. maja je svečanim otvaranjem postala džamija Karije.

Premda je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan još 2020. godine doneo odluku da se muzej pretvori u džamiju, ta odluka je stopirana zbog izvođenja određenih restauratorskih radova.

Nekadašnja Crkva Hrista Spasitelja u polju nalazi se na severozapadu istorijskog jezgra Istanbula i predstavlja najposećeniju turističku atrakciju iz vizantijskog perioda, uz Aja Sofiju i cisternu Bazilika.

profimedia

 

Čest naziv crkve je jednostavno Hora što je označavalo da je crkva u polju, odnosno van gradskih zidina. Poreklo imena je vezano za doba njene izgradnje početkom petog veka kada se nalazila van gradskih bedema tzv. Konstatinovog bedema, dakle u polju. Iako se kasnije našla unutar grada, zadržala je stari naziv.

Pored tog naziva, u upotrebi je termin Karije koji predstavlja osmanski naziv džamije u koju je crkva pretvorena početkom 16. veka.

profimedia

 

Crkva je 1958. godine otvorena za javnost kao muzej koji se zvanično zove Karije po nazivu džamije, iako je i dalje među stanovnicima Istanbula ustaljen naziv Hora. Međutim, pre četiri godine, odlukom predsednika Erdogana ponovo je prebačena u nadležnost Predsedništva za verska pitanja.

Tada je i započeta restauracija ovog značajnog istorijskog objekta kako bi u njoj vernici opet mogli da se mole.

Komentari (0)

Evropa