Evropa

Erdogan u srcu Atine poručio: "Ovo je početak nove ere u odnosima Grčke i Turske"

Komentari

Autor: Kathimerini, Protothema/T.T.

07/12/2023

-

10:27

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan sleteo je jutros na atinski aerodrom "Elefterios Venizelos" pola sata pre najavljenog termina i zvanično započeo svoju posetu Atini. Erdogana je na aerodromu dočeo grčki ministar spoljnih poslova Jorgos Gerapetritis, nakon čega su održani sastanci sa grčkom predsednicom Katerinom Sakeralopulu, a potom i premijerom Kirjakosom Micotakisom.

Kolona se pravo sa aerodroma uputila u Predsedništvo gde se turski predsednik sastao sa grčkom koleginicom Katerinom Sakeralopulu.

"Ljudskost je zajednička karakteristika naših naroda, što se dalo videti u nedavnim prirodnim katastrofama i ovo otkriće je snažna osnova za uspostavljanje klime u kojoj ćemo izbegavati tenzije u našim odnosima. Više nego ikada je neophodno da Grčka i Turska zajedno rade na miru i bezbednosti", rekla je predsednica Grčke i nastavila:

"Postoje pitanja kojima različito pristupamo. Važno je održavati konstruktivnu klimu. Verujem da vaše prisustvo u Grčkoj posle šest godina odražava ovaj pozitivan duh"

Erdogan je poručio da će samit Vrhovnog saveta za saradnju biti "početak nove ere" u odnosima Grčke i Turske.

"Ministri dve zemlje održaće kontruktivne sastanke. Razgovaraćemo o tome koje korake moramo preduzeti po svim pitanjima. Verujem da će za budućnost obe strane biti bolje da razgovaraju u perspektivi da je čaša napola puna", poručio je turski predsednik Katerini Sakelaropulu.

AP Photo/Michael Varaklas

 

Erdogan se nakon susreta sa grčkom koleginicom uputio u vilu Maksimus, odnosno sedište grčkog premijera Kirjakosa Micotakisa gde je održan sastanak dvojice lidera.

Rukovanje Micotakisa i Erdogana je, pored mnogobrojnih grčkih i turskih medija, pomno pratio i Pinat, pas kojeg je grčki premijer udomio u aprilu 2021. godine, a koji danas živi u vili Maksimus.

AP Photo/Thanassis Stavrakis

 

Micotakis: Za kiparski problem ne postoji drugo rešenje osim odluka UN

Premijer Micotakis je tokom zajedničke konferencije za medije rekao da je danas poseban dan u grčko-turskim odnosima, te se osvrnuo na sve izazove sa kojima su se dve zemlje suočile u svetlu geopolitičkih izazova, ali i regionalnih napetosti.

"Naši odnosi su doživeli iskušenja, koja su nekada bila veoma opasna. Zato je izuzetno važno što smo u poslednjih nekoliko meseci ušli u jednu mirniju fazu. Odlučili smo da obnovimo diplomatske veze i preneli ministrima spoljnih poslova da tako i postupaju", rekao je Micotakis.

Osvrćući se na ono oko čega Grčka i Turska ni danas ne mogu da se slože, premijer Micotakis je takođe zatražio nastavak dijaloga o kiparskom pitanju.

"Za kiparski problem ne postoji drugo rešenje osim odluka Ujedinjenih nacija", rekao je on ponavljajući zajednički stav.

AP Photo/Michael Varaklas

 

Kao jedno od spornih pitanja izdvojio je i epikontitentalni pojas.

"Danas, 100 godina nakon Ugovora iz Lozane, zaključen je ugovor o miru i prijateljstvu, ugovor koji u potpunosti poštuje prava svake zemlje i ističe mogućnost saradnje na međunarodnom i regionalnom nivou. Nastavićemo sa pozitivnim koracima, proširićemo dnevni red. Sledeća faza političkog dijaloga, kada se steknu uslovu, može biti razgraničenje Evropske ekonomske zajednice u Grčkoj i rešavanje pitanja epikontinentalnog pojasa, što je jedina razlika koju Grčka priznaje", napomenuo je.

Micotakis je takođe saopštio da namerava da poseti Ankaru.

"Okolnosti su nas često okretale jedne protiv drugih. I siguran sam da ima glasova koji se ne slažu sa ovim pristupom. Ali, treba da iskoristimo priliku", rekao je on i dodao da Grčka mora da "izgradi bolje sutra sa mirnim vodama i blagim vetrom".

Erdogan: Ne postoji problem toliko veliki da se ne može rešiti

Turski predsednik je svoj govor počeo rečima da je Grčku poslednji put posetio 2017. godine, kao i da oseća veliko zadovoljstvo što je ponovo u Atini.

"Želeo bih da se zahvalim na ljubaznom prijemu za mene i moju delegaciju. Klima koja vlada posle sedam godina je pokazatelj ove namere. Verujem da nećemo imati ovako dugu pauzu i da će se ovakvi sastanci održavati barem jednom godišnje, što bi bilo dobro za obe zemlje", poručio je Erdogan.

Istakao je da se sa premijerom Micotakisom dogovorio da diplomatski dijalozi budu otvoreni.

"Zadovoljstvo mi je što vidimo rezultate zajedničkih baznih projekata od 2021. godine. Složili smo se sa gospodinom Micotakisom da povećamo bilateralnu trgovinu sa pet milijardi dolara na 10. Želimo da razvijamo naše odnose u sektoru turzma i kulture. Razmenili smo mišljenja o našim položajima u Egejskom moru i istočnom Mediteranu i zatražili od ministara spoljnih poslova da o tome razgovaraju. Naša je iskrena želja da rešimo probleme. Razgovarali smo o tome kako da unapredimo saradnju u oblasti terorizma", rekao je Erdogan.

AP Photo/Michael Varaklas

 

Turski predsednik je dva puta tokom svog obraćanja institirao na tome da se više govori o turskoj manjini u Zapadnoj Trakiji, pozivajući se na međunarodno pravo.

"Prirodno je da postoje problemi, ali ne postoji problem toliko veliki da se ne može rešiti", rekao je on dodajći da "želi da Egejsko more pretvori u more mira i saradnje".

"Čekam vas u Ankari da vas ugostim na sledećem sastanku", zaključio je Erdogan.

Drakonske mere bezbednosti

Koliko je Erdoganova poseta Atini značajna za odnose dveju zemalja, ali i EU, svedoči činjenica o drakonskim merama bezbednosti - čak 3.500 policajaca obezbeđivalo je danas grčku prestonicu. Od ranog jutra sprovodila se regulacija saobraćaja i prekidi u zavisnosti od kretanja kolone. Osim toga, na svim ključnim tačkama od aerodroma "Elefterios Venizelos" do centra Atine bili su postavljeni snajperisti, kao i specijalne snage policije i sektora za borbu protiv terorizma.

Inače, grčka policija je jutros, uoči posete Redžepa Tajipa Erdogana i turske delegacije uhapsila 10 ljudi koji su protestovali ispred turske ambasade, a radi se o državljanima Kipra.

AP Photo/Michael Varaklas

 

Zvanični razlog posete turskog predsednika Atini bio je učešće na grčko-turskom Vrhovnom savetu za saradnju. Delegacije su tokom Vrhovnog saveta za saradnju razgovarale o ekonomiji, zdravstvu, obrazovanju, poljoprivredi, migracijama i turizmu.

Kada je turizam u pitanju, Grčka je dobila odobrenje Evropske unije da ponovo omogući turskim državljanima da se prijave za sedmodnevnu turističku vizu za 10 ostrva blizu turske obale, što je predstavljeno kao gest dobre volje.

AP Photo/Michael Varaklas

 

Grčka će, takođe, pomoći težnjama Ankare da se turskim državljanima olakša ulaz u Evropsku uniju.

Uprkos izrazima dobre volje, očekuje se mali napredak kada su u pitanju dugogodišnji problemi između dve zemlje, posebno što se tiče pomorske granice i resursa u Egejskom moru i istočnom Mediteranu, kao i etnički podeljenog Kipra.

Komentari (0)

Evropa