Aktuelno iz kulture

Ruslana, Željko, Sakis: Pre 20 godina održana je čuvena Evrovizija na kojoj je "Lanetu" umalo izmakla pobeda

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/05/2024

-

10:05

Ruslana, Željko, Sakis: Pre 20 godina održana je čuvena Evrovizija na kojoj je "Lanetu" umalo izmakla pobeda
Ruslana, Željko, Sakis: Pre 20 godina održana je čuvena Evrovizija na kojoj je "Lanetu" umalo izmakla pobeda - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kada se govori o Evroviziji i nastupima koji su obeležili istorijat ovog takmičenja, savremeni ljubitelji ove manifestacije uglavnom će vam reći da je period od 2000. do 2010. bio možda i najbolji kada je reč o pesmama koje su se mogle čuti i nastupima. Evrovizija se u Srbiji "na velika vrata" vratila 2004. koja je bila i godina povratka bivših jugoslovenskih rebublika. Željko Joksimović predstavljao je tada Srbiju i Crnu Goru sa pesmom "Lane moje" i zauzeo fantastično drugo mesto. A verovali ili ne, od te Evrovizije prošlo je čak 20 godina.

Takmičenje za Pesmu Evrovizije te 2004. održavalo se u Istanbulu nakon što je godinu ranije pobedu odnela jedna od tada najpopularnijih turskih pevačica Sertab Erener. Bila je to i godina velikih promena na evrovizijskoj sceni, pa su prvi put, pred SCG, nastupale i Albanija, Andora i Belorusija. Te godine uvedeno je i polufinalno veče.

Za jednog od najvećih favorita za pobedu neposredno pre početka takmičenja slovila je predstavnica Belgije Ksandi, koja je nastupala sa pesmom "1 Life". Ksandi je, međutim, završila tek 22. mestu sa svega sedam poena, od kojih je pet dobila iz susedne Holandije. Ovakav rezultat mnogi su kasnije pripisali prilično neubedljivom nastupu.

Već sa početkom takmičenja jasno se iskristalisalo ko su glavni favoriti - Ukrajina, Grčka i Srbija i Crna Gora, a ove tri zemlje su se i smenjivale na prva tri mesta tokom dodeljivanja poena u finalu. Na kraju maratonskog glasanja, ukrajinska predstavnica Ruslana osvojila je 280 poena sa pesmom "Wild Dances" i tako donela prvu pobedu Ukrajini u istoriji.

Srbija i Crna Gora zauzela je drugo mesto sa 263 poena, ali je zanimljivo da je svih ostalih 35 zemalja učesnica tada Željku Joksimoviću dalo bar neki poen. Maksimalnih 12 poena stiglo je iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Švajcarske, Hrvatske, Švedske, Slovenije i Ukrajine. "Desetke" su stigle od Kipra, Nemačke, Finske, Francuske, (Severne) Makedonije, Holandije i Rusije.

Na trećem mestu, sa 252, završio je grčki predstavik Sakis Ruvas sa pesmom "Shake it" i tako postao miljenik mnogih dama koje su kasnije rado pratile njegov muzički rad.

Inače, osim što su sve ove pesme postale hitovi, Evrovizija 2004. iznedrila je brojne pesme koje se i dan danas rado slušaju. Jedna od njih jeste i pesma "For Real" pank rok grupe Athena koja je predstavljala zemlju domaćina Tursku. Turska je završila te godine na četvrtom mestu.

Na našim prostorima, veliku popularnost stekla je i pesma "In the Disco" koju je pod bojama Bosne i Hercegovine izveo Deen. Bosna i Hercegovina zauzela je te godine deveto mesto.

Od velikih regionalih zvezda 2004. nastupao je i Toše Proeski koji je sa pesmom "Life" predstavljao Makedoniju. Zauzeo je 14. poziciju.

Zanimljivo je inače da su brojni izvođači iz 2004. kasnije evrovizijsku scenu videli ponovo. Sakis Ruvas je ponovo predstavljao Grčku 2009. godine, ali nije uspeo da ponovi uspeh pa je sa pesmom "This Is Our Night" zauzeo sedmo mesto.

Uspeh iz 2004. nije nadmašio ni Željko Joksimović, koji je 2012. godine sa pesmom "Nije ljubav stvar" bio treći.

I Deen se vratio na Evroviziju 2016. godine kada je nastapao sa Dalal, Anom Rucer i reperom Jalom. Oni sa pesmom "Ljubav je" nisu uspeli da se plasiraju u finale takmičenja, a BiH od tada ne učestvuje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura