Aktuelno iz kulture

Kladionice "omašile" rezultat za Srbiju i Sloveniju: Koje zemlje, uprkos predviđanjima, ostaju bez finala Evrovizije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/05/2024

-

10:48

Kladionice "omašile" rezultat za Srbiju i Sloveniju: Koje zemlje, uprkos predviđanjima, ostaju bez finala Evrovizije
Kladionice "omašile" rezultat za Srbiju i Sloveniju: Koje zemlje, uprkos predviđanjima, ostaju bez finala Evrovizije - Copyright Tanjug AP/Martin Meissner

veličina teksta

Aa Aa

U Malmeu je u utorak održano prvo polufinale ovogodišnje Evrovizije, a od 15 pesama, njih deset prošlo je u finale. Među finalistima je i srpska predstavnica Teya Dora sa pesmom "Ramonda" koja je do samog kraja glasanja na kladionicama bila "na granici" i kojoj u nekim trenucima kladionice nisu davale šanse za prolaz.

U finale, koje je na programu u subotu 11. maja, prošli su Srbija, Portugal, Slovenija, Ukrajina, Litvanija, Finska, Kipar, Hrvatska, Irska i Luksemburg. Ove godine u finalu nećemo gledati Poljsku, Island, Moldaviju, Azerbejdžan i Australiju.

Inače, pre prve polufinalne večeri i tokom održavanja, kladionice su imale nešto drugačije prognoze. Naime, kladionice su gotovo sigurno videle Poljsku u finalu, a čak je i Australija u jednom trenutku dospela na 10. mesto i tako "zbacila" Srbiju na 11. poziciju.

Srećom, publika je više glasova dala Teya Dori, a očigledno je više šansi dala i slovenačkoj predstavnici Raiven, pa je tako i poljska predstavnica Luna ostala bez finala. 

eurovisionworld.com

 

Drugo polufinalno veče zakazano je za četvrtak 9. maja, pa ćemo već sutra saznati kojih još deset zemalja će se boriti za pobedu u finalu.

Kada je reč o finalu i trenutnom favoritu, kladionice ubedljivo najviše šansi daju Hrvatskoj i pesmi "Rim Tim Tagi Dim" koju izvodi Baby Lasagna. On trenutno ima 36 odsto šansi za pobedu. Da su mu šanse zaista velike govori i sinoćna reakcija publike u Malme Areni koja je igrala u ritmu pesme i gromoglasno pozdravila hrvatskog predstavnika.

Iza Hrvatske, kladionice najviše šansi daju još Švajcarskoj (17 odsto), zatim Italiji (10 odsto), Ukrajini (8 odsto) i Irskoj (6 odsto), koja ima jednake šanse kao i Holandija. Sve ostale države imaju manje od pet odsto šansi za pobedu.

Irska je izazvala možda i najviše pažnje tokom prvog polufinala sa krajnje neobičnim nastupom, koji za neke komentatore na internetu liči i na "isterivanje đavola". Irska zapravo jeste "razbila kletvu" kvalifikujući se za veliko finale prvi put od 2018. godine.

Inače, i moldavska predstavnica Natalija Barbu i islandska pevačica Hera Bjork takmičile su se ranije na Pesmi Evrovizije. Natalija Barbu je predstavljala Moldaviju 2007. godine kada je završila na 10. mestu, a Hera Bjork je za Island 2010. godine zauzela 19. mesto u finalu. Njih dve nisu uspele da ponove uspehe i ove godine te dve države nećemo videti u finalu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura