Aktuelno iz kulture

Evropa bira preostale finaliste Evrovizije: Ko sve nastupa u drugom polufinalu najvećeg muzičkog takmičenja

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

09/05/2024

-

19:11

Evropa bira preostale finaliste Evrovizije: Ko sve nastupa u drugom polufinalu najvećeg muzičkog takmičenja
Evropa bira preostale finaliste Evrovizije: Ko sve nastupa u drugom polufinalu najvećeg muzičkog takmičenja - Copyright Tanjug AP/Martin Meissner

veličina teksta

Aa Aa

Večeras Evropa odlučuje o preostalim finalistima Evrovizije, a snage i glasove na velelepnoj sceni Malme Arene odmeriće predstavnici 16 zemalja. Od njih će samo će najboljih 10 po mišljenju publike obezbediti plasman u završnici festivala, a nastupiće i troje predstavnika "velike petorke" iako je njima finale zagarantovano.

Tokom večerašnjeg revijalnog dela nastupiće tri evrovizijske pobednice – Šarlot Pereli (Švedska 1999), Sertab Erener (Turska 2003) i Elena Paparizu (Grčka 2005), kao i grupa "Herreys" koja je 1984. godine Švedskoj donela drugu evrovizijsku pobedu. 

Mlađe ljubitelje najvećeg muzičkog takmičenja na svetu obradovaće i nastup prošlogodišnjeg miljenika publike, finskog predstavnika Karije.

Podsećamo, nakon prvog polufinala izdvojili su se nastupi Srbije, Portugalije, Slovenije, Ukrajine, Litvanije, Finske, Kipra, Irske, Luksemburga i Hrvatske. 

Predstavljamo vam i ostale takmičare prema redosledu nastupa: 

Malta - Sara Boniči, "Loop"

Sara Boniči "probiće led" na scemi Malme Arene večeras sa svojom pesmom "Loop". Talentovana pevačica već je učestvovala u Dečjoj Evroviziji održanoj u Malti 2009. kada je završila na trećem mestu, a bila je redovna zvenica mnogih međunarodnih festivala širom Evrope.

Za Maltu će ovo biti 36. učešće u Evroviziji, ali njenoj predstavnici kladionice ne predviđaju visok plasman. Štaviše, trenutno je na poslednjem mestu liste favorita.

Albanija - BESA, "Titan"

Besa Kokedima je ćerka matematičara, ali je od malih nogu pokazala sklonost prema umetnosti. U svojim pesmama kombinuje različite žanrove - od elektronike do R&B. 

Aktivistkinja je za prava životinja i borbu protiv diskriminacije, a večeras nastupa druga.

Iako ima veliku bazu obožavalaca u rodnoj Albaniji, prema predviđanjima kladionica, neće se plasirati u finale. Štaviše, prema šansama da osvoji takmičenje nalazi se na pretposlednjem mestu liste učesnika, tik iznad Maltežanke.

Albanija do sada nije zabeležila pobedu na Evroviziji, a najviši plasman postigli su 2012. kada su bili na petom mestu.

Grčka - Marina Sati, "Zari"

Afirmisana kantautorka Marina Sati predstavljaće Grčku i to na 50. godišnjicu učešća te zemlje na Evroviziji. 

U svojoj muzici kombinuje tradicionalne grčke, ali i arapske uticaje, a prvi album "Yenna" objavila je u maju 2022. Prošle godine eksperimentisala je sa snimanjem dokumentarnih filmova, a njena pesma "Tucutum" o balkanskom trepu postala je viralna.

Kladionice joj predviđaju barem plasman u finale, budući da je na desetom mestu liste favorita. Ukoliko, pak, pobedi, dovešće Evroviziju u Grčku tačno dvadeset godina nakon što je Helena Paparizou dospela na prvo mesto sa pesmom "My Number One". 

Švajcarska - Nemo, "The Code"

Predstavnik Švajcarske Nemo je najveća konkurencija Hrvatu Baby Lasagna-i kada je reč o šansama za pobedu na Evroviziji.

Muzičar, koji se izjašanjava kao nebinarna osoba, izvodi pesmu u kojoj pokazuje impresivne vokalne sposobnosti, brzo repovanje, ali i svoje preispitivanje rodnog identiteta.

Švajcarci se nadaju da će im Nemo doneti pobedu, nakon dve neuspešne evrovizijske godine, kada su u finalu zauzeli 17. odnosno 20. mesto.

Češka - Aiko, "Pedestal"

Aiko, češka umetnica s prebivalištem u britanskom gradu Brajtonu, izvodi svoju pesmu "Pedestal" sa trećeg studijskog albuma "Fortune's Child". 

Opisuje je kao "himnu ljubavi prema sebi, posle raskida". Aiko je prva umetnica iz Češke koja je doprinela globalnoj kampanji platforme Spotify za ravnopravnost u muzičkoj industriji, a takođe je i prva čije se lice pojavilo na čuvenim reklamnim video bimovima na Tajms Skveru u Njujorku.

Kladionice joj zasad ne predviđaju pobedu i nalazi se na 28. mestu, neposredno ispod predstavnice Srbije Teya Dore. 

Češka u takmičenju učestvuje od 2007. godine, a do sada su najviši plasman zabeležili 2018. kada su se našli na šestom mestu.

Francuska - Sliman, "Mon amour"

Predstavniku članice "velike petorke" osigurano je mesto u finalu, ali će ipak nastupiti i u drugom polufinalu i to pod rednim brojem šest. 

Sliman je dostigao veliku popularnost nakon pobede u takmičenju "The Voice" u Francuskoj 2016. a od tada je prodao dva miliona albuma i stekao dve milijarde strimova širom sveta. 

Sam je napisao tekst za pesmu "Mon amour", a komponovao ju je sa svojim kreativnim partnerima i prijateljima Jakovom i Meirom Salah s kojima sarađuje od 15. godine.

Francuska je od 1956. godine pobedila pet puta na Evroviziji, a poslednji put 1977. 

Austrija - Kalin, "We Will Rave"

Predstavnica Austrije je pored muzike, zaljubljena i u ples, kojim se profesionalno bavila i učestvovala na više od stotinu nacionalnih i evropskih šampionata, kao i pet svetskih.

Kalin je 2021. bila kreativna direktorka Dečje Evrovizije za Španiju i Bugarsku, a bila je uključena i u produkciju tog događaja 2022. godine.

Nakon što je podržavala timove Austrije, Jermenije, Nemačke i Gruzije u njihovim scenskim nastupima na prošlogodišnjoj Evroviziji, konačno je rešila da se i sama oproba.

Zasad se njena pesma "We Will Rave" prema kladionicama nalazi na 18. mestu liste favorita.

Danska - Saba, "Sand"

Saba je važi za veliku zvezdu u rodnoj Danskoj, gde je uzor LGBT zajednici. Ona je takođe otvoreno govorila o svojoj borbi za mentalno zdravlje i dijagnozi bipolarnog poremećaja, jer je želela da bude inspiracija onima koji se suočavaju sa sličnim problemima.

Njena pesma "Sand" govori o osećaju gubljenja kontrole, a trenutno je prema šansama da pobedi na Evroviziji na 22. mestu.

Danska na Evroviziji učestvuje od 1957, a pobedila je u tri navrata - poslednji put 2013.

Jermenija - Ladaniva, "Jako"

Ladaniva iz Jermenije, duo koji čine jermenska pevačica Žaklin Bagadasarjan i francuski multiinstrumentalista Luj Tomas, donosi mešavinu balkanskih melodija sa ritmovima džeza i regea. 

Veliku popularnost stekli su viralnim hitom "Vay Aman" iz 2020. 

Jermenija učestvuje na Evroviziji od 2006. godine, ali do sada nisu ostvarili nijednu pobedu. 

Letonija - Dons, "Hollow"

Najnagrađivaniji letonski muzičar Dons stiže u Malme sa inspirativnom baladom "Hollow" koju je komponovao u saradnji sa irski producentom Lijamom Gedesom. 

Inicijalno je trebalo da je izvodi na letonskom, ali se njegov tim na kraju ipak opredelio za engleski.

Letonija je od 2000. kada je prvi put učestvovala na Evroviziji, odnela pobedu jednom i to 2002. 

Španija - Nebulosa, "Zorra"

Sint-pop duo iz Alikantea poznat kao "Nebulosa" lansirao je pesmu "Zorra" koja je nedeljama bila među najslušanijim na striming platformama širom sveta.

Pevačica Meri Bas sama je pisala tekst i svojevremeno rekla da je njim želela da pokaže svoj slobodan duh.

Inače je u muzičke vode uplivala tek posle pedesete godine i želi da inspiriše druge da se oslobode nametnutih očekivanja društva i prigrle sebe onakve kakvi jesu.

"Zorra" je trenutno prema kladionicama na 23. mestu prema šansama za pobedu, ali joj je prolazak u finale zagarantovan, pošto je Španija članica "velike petorke". Do sada su dva puta pobedili na Evroviziji i to 1968. i 1969. 

San Marino - Megara, "11:11"

Bend Megara iz male države San Marino kombinuje najrazličitije žanrove i scenske rekvizite. 

Prvi EP "Muérase Qué Puede" objavili su 2015. a godinu dana kasnije i prvi album "Siete". Od tada redovno snimaju, a učestvovali su čak i na Benidorm Festu u želji da predstavljaju Španiju na Evroviziji.

San Marino do sada nije imao sreće sa učešćem na najvećem muzičkom takmičenju, gde se pojavljuju od 2008. Do sada su najveći uspeh ostvarili 2019. kada su se našli na 19. mestu.

Gruzija - Nuca Buzaladze, "Firefighter"

Nuca Buzaladze iz Tbilisija nastupala je na brojnim muzičkim takmičenjima u svojoj karijeri, a najveći uspeh ostvarila prošle godine u američkoj verziji šoua "Idol" gde je ušla u 12 najboljih takmičara. 

Takođe je tom prilikom u duetu pevala sa svetskom zvezdom Kajli Minog. 

Iako je imala uspeha sa obradama pesama, najveću slavu u rodnoj Gruziji stekla je kada je počela da snima svoje pesme.

Sebe opisuje kao vrednu, energetičnu devojku, koja uvek radi ono što voli.

Prema šansama da Gruziji donese pobedu, trenutno je na 17. mestu.

Belgija - Musti, "Before The Party's Over"

Tomas Mustin, poznatiji po scenskom imenu Musti je autor, kompozitor, pevač i glumac, koji je ostvario brojne uloge u pozorišnim, televizijskim, ali i Netfliksovim produkcijama.

Igra glavnu ulogu u francuskom televizijskom filmu "Je Voulais Juste Rentrer Chez Moi" iz 2017, a u pozorištu je tumačio i lik Hamleta.

Ove godine biće i stalni član žirija u belgijskoj verziji televizijskog šoua "Drag Race", predstaviće i svoj novi film "La nuit se traîne" Mišela Blanšara u kom igra sa čuvenim francuskim glumcem Romenom Dirisom.

Trenutno je na šesnaestom mestu na listi favorita prema ocenama kladionica, a ako preokrene šanse u svoju korist i trijumfuje na Evroviziji, biće to prva pobeda Belgije na tom takmičenju još od 1986.

Estonija - 5MIINUST x Puuluup, "(nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi"

Neočekivana saradnja estonske pop zvezde 5MIINUST-a i zombi-folk sastava Puuluup izrodila je jednu od najneobičnijih pesama na ovogodišnjoj Evroviziji. 

Publika u Malmeu, ali i uz male ekrane, imaće priliku da čuje melodije svirane na izuzetno retkom instrumentu iz porodice harfi, kakav su u dalekoj prošlosti svirali Vikinzi. 

Njihova pesma koja nosi naziv "(Nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi" odnosno "Mi (stvarno) ne znamo ništa o (ovim) drogama" govori o policijskoj raciji u kojoj naši junaci moraju da objasne šta se nalazi u njihovom prtljagu. 

U pesmi kroz humor kritikuju diskriminaciju kojoj su izloženi siromašni ljudi.

Kladionice im ne predviđaju pobedu i trenutno su na 25. mestu. Inače, Estonija je do sada samo jednom pobedila na Evroviziji i to 2001.

Italija - Angelina Mango, "La Noia"

Angelina Mango već je velika zvezda u Italiji sa platinastim tiražima i armijom obožavalaca naročito na TikTok-u.

Potiče iz muzičke porodice, a njen otac Đuzepe za života je objavio više od dvadeset albuma.

Plasman u finale joj je zagarantovan, pošto je Italija u "velikoj petorci", ali mnogi misle da ima šanse i za pobedu, pa je trenutno na petom mestu liste favorita.

Italija učestvuje od 1956, a do sada su ostvarili tri pobede, od kojih poslednju 2021. 

Izrael - Eden Golan, "Hurricane"

Eden Golan, predstavnica Izraela, izvešće pesmu pod nazivom "Hurricane", nakon što je prvobitna numera pod nazivom "Oktobarska kiša", diskvalifikovana zbog političkih poruka u vezi sa terorističkom napadom Hamasa 7. oktobra prošle godine.

U jeku snažnih pritisaka jednog dela javnosti, pa čak i pojedinih učesnika Evrovizije, da se Izraelu ne dozvoli učešće u ovogodišnjem takmičenju, Eden se suočila i sa brojnim neprijatnostima, pa je tako izviždana na probama, a savetovano joj je da ostane van vidokruga javnosti sem tokom nastupa.

Mlada pevačica je inače bila članica ženske grupe i učestvovala je u brojnim festivalima i tv emisijama u Izraelu.

Predviđaju joj uspešno takmičenje, pa je na osmom mestu na listi favorita kladioničara. Inače, Izrael je do sada ostvario četiri pobede na Evroviziji, a poslednju 2018. kada je pod njihovom zastavom nastupala Neta sa pesmom "Toy". 

Norveška - Gate, "Ulveham"

Grupa "Gåte" postoji od 2000. a u međuvremenu je u Norveškoj stakla status nacionalnog blaga.

Na neobičan način kombinuju norveški folk i eksplozivni rok, a prodalisu više od 100.000 albuma.

Ipak, odlučili su da naprave dugu pauzu, pre nego što će se vratiti na scenu 2017. 

Trenutno su na 13. mestu liste favorita. Ovo će biti 62. učešće Norveške na Evroviziji, a odnela je pobedu u tri navrata, poslednji put 2009.

Holandija - Just Klajn, "Europapa"

Veče zatvara nastup ekscentričnog Holanđanina Justa Klajna sa pesmom "Europapa".

Talentovani muzičar redovno nastupa sa svojim bendom u Holandiji, a u novembru je dva puta rasprodao koncert u AFAS live dvorani koja prima 6.000 gledalaca.

Pesma "Europapa" koja je u duhu devedesetih, oda je Evropi, ali i Justovom pokojnom ocu, koji ga je, kako kaže, naučio da granice ne postoje.

Holanđanin se visoko kotira na kladionicama - trenutno je na sedmom mestu, a ako pobedi, doneće svojoj zemlji čak šestu titulu domaćina. 

Komentari (0)

Kultura