Društvo

Završava se najstroži Veliki post: Kako Beograđani slave Uskrs

Komentari

Autor: Tanjug

05/05/2024

-

11:23

Završava se najstroži Veliki post: Kako Beograđani slave Uskrs
Završava se najstroži Veliki post: Kako Beograđani slave Uskrs - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Današnji najznačajniji hrišćanski praznik, Vaskrsenje Isusa Hrista, Beograđani uglavnom obeležavaju u krugu porodice i za njih, kako su rekli Tanjugovi sagovornici, ovaj dan predstavlja spokoj i mir.

Jedna Beograđanka za "Tanjug" kaže da je najveći hrišćanski praznik prilika za okupljanje porodice dok drugi ističu važnost liturgije.

Za jednog sagovornika, Vaskrs predstavlja spokoj u porodici i mir u duši.

"Važan je kao običaj našeg naroda i našeg postojanja. Sa porodicom ću ga proslaviti, kao i svi, uz ručak", rekla je jedna od sagovornica.

Pravoslavni hrišćanski vernici danas slave Vaskrsenje Isusa Hrista, najznačajniji hrišćanski praznik koji simbolizuje pobedu života nad smrću.

Uskršnjim slavljem za vernike se završava najstroži Veliki post koji se najviše dana posti na vodi, a običaj je da vaskršnja jaja budu prvi mrsni zalogaji.

Isus Hristos je, prema jevanđeljima i verovanju, raspet u petak, u subotu je ležao u grobu, a u nedelju je vaskrsao iz mrtvih i tako pobedio smrt i svim ljudima darovao večni život.

Takođe, vaskrsenje znači i početak novog duhovnog života i pobedu nad grehom.

U Srbiji je običaj da vaskršnje slavlje počne odmah posle jutarnje službe, a tada se vernici pozdravljaju rečima Hristos Vaskrse-Vaistinu Vaskrse ili Hristos Voskrese-Vaistinu Voskrese.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija