Fokus

RAT IZRAELA I HAMASA Savet bezbednosti UN usvojio rezoluciju o Gazi

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/12/2023

-

07:42

RAT IZRAELA I HAMASA Savet bezbednosti UN usvojio rezoluciju o Gazi
RAT IZRAELA I HAMASA Savet bezbednosti UN usvojio rezoluciju o Gazi - Copyright Tanjug/AP/Hatem Ali, Ariel Schalit

veličina teksta

Aa Aa

Rat Izraela i Hamasa traje 77. dana. Ćerka bivšeg američkog predsednika, Ivanka Tramp i njen suprug Džared Kušner posetili su Izrael gde su se sastali sa tamošnjim zvaničnicima i porodicama talaca koje Hamas drži u Pojasu Gaze. Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi rekao je da SAD "aktivno rade" na nacrtu rezolucije Ujedinjenih nacija o pauziranju borbi u Pojasu Gaze. Savet bezbednosti UN je ove nedelje više puta odložio glasanje o rezoluciji o prekidu vatre, a u toku su diplomatski pregovori o formulaciji rezolucije kako bi se izbegao još jedan američki veto. Svetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorila je javnost da "glad pustoši Gazu i da se očekuje da će to povećati broj obolelih širom enklave, kao i do novih žrtava".

Ključni događaji:

  • Ivanka Tramp i Džared Kušner posetili Izrael i sastali se sa porodicama talaca
  • Izraelske snage uništile tunele gde su se nalazili Sinvar i Deif
  • Kirbi: SAD aktivno rade na nacrtu rezolucije UN o pauziranju borbi u Gazi
  • IDF: Od 1. decembra ubijeno više od 2.000 Hamasovih operativaca
  • SZO: Bolesti i glad dovešće do još smrti u Gazi

    Kako je protekao prethodni dan sukoba Izraela i Hamasa pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

23.55 WAFA: Ubijeno 18 civila, desetine povređenih u izraelskom napadu na kamp u Gazi

Najmanje 18 civila je ubijeno, a više desetina je povređeno u izraelskom napadu na kamp Nuseirat u centralnoj Gazi, javlja palestinska WAFA.

Lokalni izvori rekli su da su izraelski ratni avioni bombardovali kuću u ulici Al-Ešrin, istočno od tog kampa, ubivši najmanje 18 ljudi i ranivši desetine drugih.

Drugi vazdušni napad uništio je postrojenje za desalinizaciju vode u ulici Stara Gaza u gradu Džabalija.

Izraelska artiljerija je granatirala poslednji sprat kuće koja pripada porodici Arafa u naselju Al-Amal u gradu Kan Junis, navodi WAFA.

Prema Palestinskom društvu Crvenog polumeseca, izraelski ratni avioni izveli su vazdušne napade i ispred bolnice Al-Amal u Kan Junisu.

Associated Press

23.50 Bajdenu ''slomljeno srce'' zbog ubistva Amerikanca u Pojasu Gaze

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je danas da mu je ''slomljeno srce'' zbog vesti u kojoj se navodi da je Amerikanca po imenu Gad Hagaj ubila palestinska militantna grupa Hamas kada je napala Izrael 7. oktobra.

''Džil i mene je slomila vest da se sada veruje da je grupa Hamas ubila Amerikanca Gada Hagaja 7. oktobra. Nastavljamo da se molimo za dobrobit i siguran povratak njegove supruge Džudi'', saopštio je Bajden, a prenosi Rojters.

Ranije se smatralo  da su Hagaj i njegova supruga Džudit Vajnstin uzeti kao taoci u napadu Hamasa, a izraelski list Harec navodi da je ona i dalje talac u Pojasu Gaze.

Tanjug/AP/Evan Vucci

 

22.17 Palestinska samouprava: Rezolucija korak u pravom smeru

Palestinska militantna grupa Hamas i Palestinska samouprava (PA) su izrazili suprotne stavove o rezoluciji Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija za pomoć Pojasu Gaze, koja je usvojena danas.

Palestinsko ministarstvo spoljnih poslova, koje je deo PA na Zapadnoj Obali, saopštilo je da je rezolucija "korak u pravom smeru kojii će pomoći okončanju agresije, obezbediti pristizanje pomoći i zaštititi palestinski narod", kao i da smatraju da će rezolucija smanjiti patnju stanovnika Gaze, prenosi Rojters.

20.58 Hamas nazvao UN rezoluciju "nedovoljnim korakom" za pomoć Gazi

Palestinska militantna grupa Hamas izdala je saopštenje u kojem se navodi da je usvojena rezolucija Ujedninjenih nacija "nedovoljan korak", i da neće dovoljno pomoći pri obezbeđivanju dovoljne količine pomoći koja je potrebna stanovnicima Pojasa Gaze.

"Tokom proteklih pet dana, američka administracija je radila na tome da iz teksta izbaci suštinu ove rezolucije i usvajanje ove ublažene rezolucije prkosi volji međunarodne zajednice i Generalne skupštine UN kada je u pitanju izraelska agresija na naš bespomoćni palestinski narod", navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

profimedia

 

20.45 Koen: Izrael nastavlja sa borbama do oslobađanja svih talaca

Izraelski ministar spoljnih poslova Eli Koen izjavio je da će Izrael nastaviti sa napadima na Pojas Gaze sve do ''oslobađanja svih talaca i eliminacije Hamasa u Pojasu Gaze''. On je dodao i da će Izrael nastaviti da proverava svu humanitarnu pomoć koja stiže u Gazu ''iz bezbednosnih razloga'', prenosi Al Džazira.

Govoreći o rezoluciji Saveta bezbednosti UN koja je večeras usvojena, a kojom se poziva na hitno ubrzanje isporuke pomoći civilima u toj palestinskoj enklavi, ali iz koje je izbačen poziv za "hitnu obustavu neprijateljstava" između Izraela i Hamasa, on je rekao da takva odluka SB UN ''naglašava potrebu da se obezbedi da UN postanu efikasnije u prenosu humanitarne pomoći i da se osigura da pomoć stigne na odredište i ne završi u rukama terorista Hamasa''.

18.50 Savet bezbednosti UN usvojio ublaženi tekst rezolucije o Gazi

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija usvojio je danas ublaženi tekst rezolucije o Pojasu Gaze, kojom se poziva na hitno ubrzanje isporuke pomoći civilima u toj palestinskoj enklavi, ali iz koje je izbačen poziv za "hitnu obustavu neprijateljstava" između Izraela i Hamasa.

Pri glasanju za ovu rezoluciju, 13 članica je bilo za, dok su SAD i Rusija bile uzdržane, prenosi AP.
Sjedinjene Američke Države su prethodno stavile veto na ruski amandman na nacrt rezolucije Ujedinjenih nacija, u kome je Moskva predložila prekid vatre u Pojasu Gaze.

Od 15 stalnih članica Saveta bezbednosti UN, 10 je glasalo za ruski amandman, četiri su ostale uzdržane, dok su SAD bile protiv, saopšteno je na sajtu UN.

Tanjug/AP/Yuki Iwamura

 

18.34 Libanski premijer spreman da razoruža Hezbolah, ako se Izrael povuče

Liban je spreman da primeni rezoluciju UN koja bi pomogla da se okončaju prekogranični napadi Hezbolaha na Izrael, ako se Izrael takođe povinuje i povuče sa spornih teritorija na planini Dov, brdu Kfar Čuba i libanske strane sela Gajar, izjavio je danas libanski premijer Nadžib Mikati.

Rešenje za trenutna prekogranična neprijateljstva je "primena međunarodnih rezolucija", uključujući Rezoluciju 1701, naveo je Mikati. "Potpuno smo spremni da se posvetimo njihovoj primeni, pod uslovom da izraelska strana učini isto i da se povuče sa okupirane teritorije, u skladu sa međunarodnim zakonima i rezolucijama“, dodao je Mikati, prenosi "Times of Israel".

profimedia

 

17.59 Ruski zvaničnik ukazao izraelskom ambasadoru na važnost prekida vatre u Gazi

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Veršinjin je tokom sastanka s izraelskim ambasadorom u Moskvi, Aleksanderom Ben Cvijem, istakao potrebu hitnog prekida vatre u Pojasu Gaze, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije. "Rusija je ponovo istakla potrebu prekida vatre, posebno radi obezbeđivanja bezbednog i nesmetanog pristupa povređenima i ostalim civilima s različitim potrebama", istaknuto je u saopštenju.

17.40 Galant: Lider Hamasa će se uskoro susresti "sa cevima našeg oružja"

Izraelski ministar odbrane Joav Galant izjavio je danas da se aktivnost Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) nastavljaju i da će se lider političkog krila palestinske grupe Hamas uskoro "suočiti sa cevima oružja" Izraela. „Na severu Pojasa Gaze, operacija IDF postepeno ostvaruje postavljene ciljeve - razbijanje bataljona Hamasa i eliminaciju njihove podzemne infrastrukture“, rekao je Galant nakon sastanka sa čelnicima IDF, Šin Beta, Mosada i drugih predstavnika odbrane.

Associated Press

15.49 Napetost između vernika i izraelskih snaga na ulasku u džamiju Al-Aksa

U Jerusalimu je danas došlo do napetosti, jer su izraelske snage sprečavale muslimanske vernike da uđu u džamiju Al-Aksa i upotrebile suzavac u blizini kompleksa džamije kako bi ih rasterale. 

Sukobi su se dogodili u naselju Vadi al-Joz, u blizini džamije, nakon što su se vernici okupili kako bi prisustvovali molitvi koja se održava petkom, a nisu mogli da uđu u Al-Aksu 11. nedelju zaredom zbog ograničenja koje su uvele izraelske snage, prenela je palestinska agencija Wafa.

14.44 Putin i Abas razgovarali o sukobu u Gazi, Abas pozvao na spoljnu intervenciju

Ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao je danas telefonom sa palestinskim liderom Mahmudom Abasom o eskalaciji sukoba u Pojasu Gaze i načinima za njegovo rešavanje, saopštila je pres služba Kremlja.

"Detaljno su razmotrena pitanja u vezi sa eskalacijom palestinsko-izraelskog sukoba bez presedana, pre svega u Pojasu Gaze", navedeno je u saopštenju, prenose RIA Novosti.

Ruski predsednik obavestio je Abasa o koracima Moskve da pomogne u deeskalaciji sukoba u Pojasu Gaze.

14.04 Kamioni koji donose humanitarnu pomoć stigli na granični prelaz Kerem Šalom

Associated Press

13.20 Evropska komisija izdvojila 118 miliona evra za podršku palestinskim vlastima

Evropska komisija (EK) saopštila je danas da je usvojila paket pomoći u iznosu od 118 miliona evra za podršku palestinskim vlastima. EK navodi da je pomoć namenjena za isplatu plata i penzija državnih službenika na okupiranoj Zapadnoj obali, socijalna davanja za ugrožene porodice i plaćanje lečenja u bolnicama u istočnom Jerusalimu.

Opširnije pročitajte u posebnoj vesti.

12.25 IDF: Napadnute lokacije Hezbolaha u Libanu kao odgovor na napad na sever Izraela

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su danas da su borbeni avioni izveli vazdušne napade na niz lokacija Hezbolaha u Libanu kao odgovor na jutrošnju raketnu vatru na severni deo Izraela. Na meti napada su bile vojne baze u kojima su delovali članovi Hezbolaha i drugi infrastrukturni objekti koji pripadaju toj terorističkoj grupi, preneo je Tajms of Izrael.

Oko 20 raketa ispaljeno je iz Libana na oblast Šomera na severu Izraela, uz dodatnu raketnu paljbu na druga područja duž granice, navodi izraelski portal. IDF nije odmah objavila informacije o potencijalnim žrtvama u napadima. Hezbolah je preuzeo odgovornost za raketni napad na Šomeru.

12.03 Satelit u Gazi snimio više od 500 kratera bombi teških oko 900 kilograma

Izrael je u prvih mesec dana rata s Hamasom bacio stotine bombi teških oko 900 kilograma na Pojas Gaze, od kojih su mnoge bile u stanju da pogode ljude na udaljenosti više od 300 metara, pokazuju analize Si-En-Ena (CNN) i kompanije za veštačku inteligenciju Synthetaic.        

Satelitski snimci iz prvih mesec dana rata između Izraela i Hamasa otkrivaju više od 500 kratera od izraelskih bombi prečnika većih od 12 metara, koje ostavljaju bombe teške oko 900 kilograma. 

 

 

Te bombe su četiri puta teže od najvećih bombi koje su SAD bacile na Islamsku državu u Mosulu u Iraku tokom rata protiv te ekstremističke grupe.

Stručnjaci za oružje i ratovanje kažu da je široka upotreba teške municije izazvala veliki broj žrtava u Pojasu Gaze, posebno zbog toga što je palestinska enklava najgušće naseljeno područje na svetu.

"Upotreba bombi od oko 900 kilograma u oblasti gusto naseljenoj kao što je Gaza znači da će biti potrebne decenije da se zajednice oporave", rekao je Džon Čepel, advokat i pravni saradnik u grupi CIVIC sa sedištem u Vašingtonu, koja je fokusirana na minimiziranje civilnih žrtava u sukobima.

Izrael se našao pod međunarodnim pritiskom zbog razmera razaranja u Gazi, a čak je i američki predsednik Džozef Bajden optužio Izrael za "neselektivno bombardovanje" Pojasa Gaze.

Izraelski zvaničnici tvrde da je teška municija neophodna za eliminisanje Hamasa, kao i da Izrael čini sve što može da smanji broj civilnih žrtava.

08.52 Hamas:Broj ubijenih u Pojasu Gaze porastao na 20.057

Broj ubijenih u Pojasu Gaze od početka sukoba Izraela i palestinskih militanata 7. oktobra porastao je na 20.057, navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja koje kontroliše Hamas.

U sukobu je takođe ranjeno ukupno 53.320 ljudi, navodi se u saopštenju, prenosi CNN. Hamas je saopštio da je 390 ljudi poginulo u proteklih 48 sati, dok su komunikacione mreže bile prekinute na većem delu teritorije.

07.24 Tomas-Grinfild: SAD su spremne da glasaju o rezoluciji SB UN o Gazi

SAD su spremne da glasaju o predlogu rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o Gazi nakon nekoliko odlaganja, a očekuje se da će se o rezoluciji glasati danas, izjavila je američka ambasadorka pri UN Linda Tomas-Grinfild. Tomas-Grinfild je istakla da su SAD tokom protekle sedmice naporno radile zajedno sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Egiptom i drugim zemljama da bi se došlo do nacrta rezolucije o Pojasu Gaze koji može da podrži Vašington, objavio je Si-En-En (CNN).

Ambasadorka SAD je dala izjavu novinarima nakon sastanka iza zatvorenih vrata na kojem je Savet bezbednosti ponovo odložio glasanje o rezoluciji koja poziva na obustavu borbi između Izraela i Hamasa i povećanje humanitarne pomoći Gazi.

Tanjug/AP/Bebeto Matthews

 

Tomas-Grinfild je rekla da će se danas glasati o nacrtu rezolucije koji Vašington može da podrži. Rezolucijom je predviđeno da dostavljanje humanitarne pomoći bude prioritet, rekla je Tomas-Grinfild.

SAD su prethodno glasale protiv poziva na prekid vatre u Pojasu Gaze na Generalnoj skupštini UN, a ranije ovoga meseca stavile su veto na rezoluciju u Savetu bezbednosti koja je uključivala reč "primirje" u tekstu. Zamenik američkog ambasadora pri UN Robert Vud rekao je tada Savetu bezbednosti da je to zbog toga što se u nacrtu ne pominju napadi Hamasa na jug Izraela 7. oktobra.

06.50 Ivanka Tramp i Džared Kušner posetili Izrael, sastali se sa porodicama talaca

Ćerka bivšeg američkog predsednika Ivanka Tramp i njen suprug Džared Kušner posetili su Izrael gde su se sastali sa tamošnjim zvaničnicima i porodicama talaca koje Hamas drži u Pojasu Gaze.

"Važno je svojim očima videti dugotrajne posledice arvarskih i neizrecivih dela izvršenih 7. oktobra. Sreli smo se sa porodicama kidnapovanih, uključujući neke koji su još u Gazi. Sastali smo se i sa nekoliko političkih lidera koji su posvećeni izgradnji trajnih rešenja za postojeće probleme. Uz odlučnost, poverenje, pragmatizam i kreativnost, može se postići ono što je ranije bilo nezamislivo", napisao je Kušner na društvenoj mreži X (Tviter).

Ivanka, koja je najstarija ćerka Donalda Trampa, i Kušner su oboje Jevreji i bili su glavni pomoćnici bivšem američkom predsedniku dok je bio u Beloj kući. Nijedno od njih dvoje trenutno nema zvaničnu funkciju u Trampovoj kampanji za reizbor 2024. godine.

06.44 Kirbi: SAD aktivno rade na nacrtu rezolucije UN o pauziranju borbi u Gazi

Sjedinjene Američke Države "aktivno rade" na nacrtu rezolucije Ujedinjenih nacija o pauziranju borbi u Pojasu Gaze, izjavio je danas portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi.

"Još uvek aktivno radimo sa našim partnerima iz Ujedinjenih nacija oko rezolucije i samih formulacija", rekao je Kirbi na brifingu za novinare, prenosi BBC.

Savet bezbednosti UN je ove nedelje više puta odložio glasanje o rezoluciji o prekidu vatre u Pojasu Gaze. U toku su diplomatski pregovori o formulaciji rezolucije kako bi se izbegao još jedan američki veto

06.38 Izraelske snage uništile tunele gde su se nalazili Sinvar i Deif

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su raznele glavnu Hamasovu mrežu tunela skrivenu ispod Palestinskog trga u centru grada Gaze. Prema IDF, lideri Hamasa krili su se u podzemnoj mreži tunela kada je ta militantna grupa napala jug Izraela 7. oktobra, ubila više od 1.200 ljudi i otela oko 240.

Mreža podzemnih tunela povezana je sa domovima, kancelarijama i skloništima visokih Hamasovih predstavnika, među kojima je lider vojnog krila Muhamed Deif, i Jahja Sinvar, vodeći Hamasov zvaničnik u Gazi, preneo je Tajms of Izrael. IDF je proverio tunele i sakupio obaveštajne podatke sa tih lokacija prethodnih nedelja.

06.22 IDF: Od 1. decembra ubijeno više od 2.000 Hamasovih operativaca

Portparol izraelske vojske (IDF) Danijel Hagari izjavio je da je od okončanja privremenog primirja, 1. decembra, ubijeno više od 2.000 operativaca palestinske militantne grupe Hamas u Pojasu Gaze.

"Povećali smo broj vojnika koji se bore u istočnom Kan Junisu i tamo se borimo odlučno, sa naglaskom na podzemne borbe", rekao je Hagari na konferenciji za medije, prenosi Tajms of Izrael.

Dodao je da je na severu Izraela, libanska militantna grupa Hezbolah "pretvorila južni Liban u zonu borbenih dejstava i nastavlja da ugrožava budućnost cele države Liban".

"Nastavićemo da radimo na udaljavanju Hezbolaha od izraelske granice", rekao je Hagari.

06.11 SZO: Bolesti i glad dovešće do još smrti u Gazi

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) objavila je da "glad pustoši Gazu, pa se očekuje se da će to povećati broj obolelih širom enklave, kao i do novih žrtava".

U podužem postu ove organizacije Ujedinjenih nacija na platformi X (Tviter) ističe se da je najkritičnije među decom, trudnicama, dojiljama i starijim ljudima, prenosi Al Džazira.
SZO je napomenula da je u nedavnim misijama u Gazi njeno osoblje prijavilo kako je gladna svaka osoba s kojom su razgovarali.

"Krećemo se po Gazi isporučujući medicinske potrepštine, a ljudi žure ka našim kamionima u nadi da je to hrana", rekli su zaposleni u SZO.

Komentari (0)

Svet