Evropa

EK izdvojila 118 miliona evra za podršku palestinskim vlastima, Fon der Lajen: Spremni smo da pomažemo na duži rok

Komentari

Autor: Tanjug

22/12/2023

-

13:22

EK izdvojila 118 miliona evra za podršku palestinskim vlastima, Fon der Lajen: Spremni smo da pomažemo na duži rok
Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo - Copyright Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

veličina teksta

Aa Aa

Evropska komisija (EK) saopštila je danas da je usvojila paket pomoći u iznosu od 118 miliona evra za podršku palestinskim vlastima.

EK navodi da je pomoć namenjena za isplatu plata i penzija državnih službenika na okupiranoj Zapadnoj obali, socijalna davanja za ugrožene porodice i plaćanje lečenja u bolnicama u istočnom Jerusalimu.

Predsednica EK Ursula fon der Lajen istakla je u saopštenju da je EU spremna da nastavi da pomaže palestinskoj upravi na duži rok, preneo je Rojters.

Fon der Lajen je navela da EU razmatra srednjoročni paket za sledeću godinu koji bi doprineo ekonomskoj i političkoj stabilnosti Pojasa Gaze i Zapadne obale, kada to dozvole uslovi na terenu, kao deo širih međunarodnih napora da se uspostavi rešenje dve države.

EU je za 2024. godinu takođe izdvojila 125 miliona evra humanitarne pomoći za Palestince u Pojasu Gaze.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj rekao je da je u Pojasu Gaze došlo do nestašice hrane bez presedana i istakao da ceo svet treba da se angažuje kako bi bila sprečena humanitarna katastrofa i obezbeđena sredstva, humanitarni koridori i pauze u ratu u Pojasu Gaze.

Komentari (0)

Evropa