Fokus

Obama dolazi u pomoć Bajdenu, Tramp poručio: On pljuje u lice Amerikancima, zajedno sa Klintonovima napravio je kartel

Komentari

Autor: CNN/Telegraph/ABC

28/03/2024

-

16:11

Obama dolazi u pomoć Bajdenu, Tramp poručio: On pljuje u lice Amerikancima, zajedno sa Klintonovima napravio je kartel
Obama dolazi u pomoć Bajdenu, Tramp poručio: On pljuje u lice Amerikancima, zajedno sa Klintonovima napravio je kartel - Copyright Tanjug AP/Petros Giannakouris, File, Lucas Peltier, File, Frank Franklin II

veličina teksta

Aa Aa

Barak Obama je prošlog petka proveo nekoliko sati u porodičnoj trpezariji Bele kuće, u poseti svom bivšem potpredsedniku Džozefu Bajdenu. 

Raspoloženje je bilo veselo dok su dvojica prijatelja razmenjivali šale, a sastanak je poslužio kao svojevrsno malo okupljanje osoblja dva predsednika – od kojih se mnogi poznaju još iz "Obamine" Bele kuće.

Ipak, teško da je povod bilo samo druženje dva stara prijatelja koja se dugo nisu videla.

Naime, Obama je poslednjih meseci jasno stavio do znanja saradnicima da veruje da će Bajdenov revanš meč sa Donaldom Trampom u novembru biti neverovatno tesan, i da izbori 2024. označavaju trenutak kada najjače karte treba baciti na sto. Ljudi upoznati sa njegovim razmišljanjem rekli su za CNN da je zato njegov povratak u 1600 Pennsilvania Avenue prošle nedelje sigurno bio uglavnom radna poseta.

Bajden i Obama, zajedno sa bivšom predsednicom Predstavničkog doma Nensi Pelosi, učestvovali su obeležavanju 14. godišnjice Zakona o pristupačnoj nezi, čuvenog "Obamacare" zakona. 

"Imamo priliku da uradimo još više, ali to će se desiti samo ako pošaljemo Džoa i Kamalu nazad u Belu kuću u novembru", rekao je Obama pred kamerama. "Dakle, moramo da nastavimo da radimo".

Tanjug AP/Carolyn Kaster

 

Obama je izvan dometa kamere rekao Bajdenu da misli da su predsednikove izjave o stanju Unije ranije ovog meseca bile efikasne i probojne, tvrde upoznati sa njihovim razgovorom. Obama je takođe naglasio Bajdenu koliko veruje da će zdravstvena zaštita biti politički snažno i važno pitanje na predstojećim izborima.

U kampanji je bilo još susreta dva predsednika, rekli su izvori, čije detalje planiraju da objave tokom narednih nedelja.

Tramp je sve znao i ranije

Obama i Bajden redovno razgovaraju, rekli su izvori, a bivši predsednik ostao je u direktnom kontaktu sa nekim najvišim zvaničnicima Bele kuće, uključujući Bajdenovog šefa kabineta Džefa Zientsa, koji je radio u Obaminoj administraciji.

Na uticaj Obame na sadašnjeg predsednika upozorio je još ranije i Bajdenov republikanski protivkandidat Donald Tramp, objašnjavajući zbog čega povremeno u svojim govorima Obamu naziva predsednikom. 

On je rekao da to ne čini slučajno, i da to nije nikava greška, već pravo stanje stvari. 

"Radim to sarkastično", objasnio je Tramp. "Jako dobro znam njihova imena, nikad ih ne mešam i znam da i jedan i drugi uništavaju našu zemlju", napisao je Tramp još pre nekoliko meseci, a preneo ABC News.

U prilog tome, Obama je i ranije povremeno pružao ruku Bajdenu, još od prošlogodišnje objave o reizboru sadašnjeg predsednika, posebno putem javnih apela za prikupljanje sredstava i u stranačkim razgovorima, u nadi da će ublažiti zabrinutost nekih demokrata zbog Bajdena koji traži drugi mandat. Očekuje se da će se njegov angažman u kampanji za Bajdena intenzivirati kako se opšti izbori približavaju, a saradnici su rekli da je već pristao na nekoliko nastupa u kampanji pre novembra, jer radi na obnovi Bajdenove pobedničke koalicije iz 2020.

Najveća Obamina javna podrška za Bajdenov reizbora dolazi u četvrtak na prikupljanju sredsrava na Menhetnu sa zvezdama, na kome će učestvovati Bajden, Obama i bivši predsednik Bil Klinton. Tri predsednika će sedeti zajedno, što je svojevrsni presedan, a razgovor će moderirati Stiven Kolbert.

Teško da će to biti rutinski sastanak Predsedničkog kluba, a kada Klinton i Obama izađu na scenu u Radio City Music Hallu, njihovo pojavljivanje će naglasiti izuzetan trenutak u američkoj istoriji, u kojem je sadašnji predsednik u ogorčenoj borbi da spreči svog prethodnika da se vrati u Belu kuću.

Tanjug/AP/Yuki Iwamura

 

"Niko ne može bolje da razgovara sa razočaranim demokratama od predsednika Obame", rekao je viši strateg koji je blisko sarađivao sa Obamom i Bajdenom za CNN, govoreći pod uslovom da ostane anonimani. "Ali postoje ograničenja za ono što Obama može da uradi. Teret pobede u ovoj trci i dalje leži na predsedniku Bajdenu".

Fotkanje za 100.000 dolara

Rasprodatom događaju sa visokim novčanim ulozima u četvrtak uveče će prisustvovati brojne poznate ličnosti i umetnici poput Kvin Latife  Lizo, Sintije Erivo, Mindi Kaling, Bena Plata i Lee Mišel. Veče će nadgledati producenti visokog profila Džordan Rot i Aleks Timbers, a cena karte će se kretati od 225.000 do 500.000 dolara.

Koristeći retko zajedničko pojavljivanje Bajdena i dvojice njegovih prethodnika, kampanja nudi nekima od finansijski jačih gostiju priliku da se fotografišu sa sva tri predsednika, a iza objektiva će stajati čuvena fotografkinja Eni Libovic. Navodno, ta fotogafija će koštati 100.000 dolara.

Kao predsednik, Bajden je takođe često bio u kontaktu sa Klintonovima, kažu izvori. Stiv Riketi, glavni savetnik Bajdena, takođe je radio u Beloj kući za vreme Klintona i takođe je u redovnom kontaktu sa svojim bivšim šefom. Saveti i konsultacije u vezi sa izborima 2024. bili su deo svih tih razgovora, rekli izvori CNN-a.

Tramp poručio: Obama pljuje u lice Amerikancima

Posle "polutajnog" sastanka u Beloj kući oglasio se i Tramp, izjavom da bivši predsednik Obama "pljuje u lice" Amerikancima.

Tramp je u tekstualnoj poruci registrovanim pristalicama bez milosti udario na svog prethodnika, prenosi The Telegraph.

On je, takođe, iskoristio skup tri od četiri živa demokratska predsednika – koje je sve napadao u nekim trenucima svoje karijere – da podstakne sopstvene napore u prikupljanju sredstava.

"Nemojte da vam Obama pljuje u lice!", napisao je u tekstualnoj poruci registrovanim pristaiicama, očigledno misleći na demokratski događaj u četvrtak, i nastavio: "Sutra imaju za cilj da nas ponize. To je loše".

U odvojenoj poruci, on se osvrnuo na "kartel Obama-Klinton” i rekao da se demokrate nadaju da će prikupljanje sredstava biti "najveća pobeda" njihove kampanje.

Tanjug/AP

 

Kao odgovor, on je pozvao "milion pro-Tramp patriota" da doniraju u njegov izborni budžet. Bajdenova kampanja je krajem februara imala 97,5 miliona dolara u gotovini – više nego duplo više od Trampa.

Međutim, komentatori ističu da je Hilari Klinton izgubila od Trampa u predsedničkoj trci 2016, uprkos tome što je potrošila dva puta više novca.

Ankete pokazuju da Bajden zaostaje nekoliko poena za svojim rivalom na nacionalnom nivou – i to sa većom razlikom u nekoliko kolebljivih država koje će verovatno odlučiti o izborima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet