Fokus

Uhapšeno oko 50 propalestinskih demonstranata na Univerzitetu Kolumbija: Policija upala na kampus, koristila šok bombe

Komentari

Autor: Tanjug

01/05/2024

-

08:32

Uhapšeno oko 50 propalestinskih demonstranata na Univerzitetu Kolumbija: Policija upala na kampus, koristila šok bombe
Uhapšeno oko 50 propalestinskih demonstranata na Univerzitetu Kolumbija: Policija upala na kampus, koristila šok bombe - Copyright Ricardo B. Brazziell/Austin American-Statesman via AP

veličina teksta

Aa Aa

Veliki broj njujorških policajaca ušao je u utorak uveče na Univerzitet Kolumbija i priveo oko 50 propalestinskih demonstranata, nekoliko sati nakon što je gradonačelnik Njujorka poručio da protest studenata koji dve nedelje paralizuje tu obrazovnu instituciju "mora odmah da se okonča".

Policija opremljena za razbijanje demonstracija upala je na Univerzitet Kolumbija nešto posle 21 sat, nekoliko sati nakon što su demonstranti zauzeli Hamilton Hol, upravnu zgradu univeritetskog kompleksa ekalirajući protest koji traje već skoro dve nedelje, prenosi CBS News.

Neposredno pre upada u kampus, njujorška policija je dobila obaveštenje da uprava univerziteta ovlašćuje snage reda da preduzmu akciju, izjavio je za AP jedan pripadnik njujorške policije koji nije želeo da se identifikuje jer nije ovlašćen da javno govori u ime policije.

Više desetina policajaca preplavile su kamp demonstranata ispred univerzitetskog zdanja dok su studenti ispred kampusa uzvikivali "Sramota, sramota", a nedugo zatim policajci su počeli da sprovode demonstrante sa lisicama do policijskih vozila.

Policija je oko 50 privedenih ukrcala u autobus, a oko kampusa je bio raspoređen veliki broj policijskih i ambulantnih vozila pod rotacijama.

Prema navodima policije, korišćene su šok bombe da dezorijentišu demonstrante, ali suzavac nije upotrebljen.

Policija kaže da su demonstranti zabarikadirali Hamilton Hol, upravnu zgradu Univerziteta Kolumbija, aparatima za prodaju pića, stolicama i drugim delovima nameštaja.

Demonstranti na univerzitetima traže da prekid vatre u Gazi, prekid saradnje sa izraelskim kompanijama i amnestiju za privedene studente. Jevrejski studenti na brojnim univerzitetima kažu da su protesti antisemitski i da se plaše da dolaze u kampuse.

Više od 1.000 demonstranata uhapšeno je tokom poslednje dve nedelje u kampusima u Teksasu, Juti, Virdžiniji, Severnoj Karolinu, Novom Meksiku, Konektikatu, Luizijani, Kaliforniji i Nju Džersiju, neki nakon sukoba sa policijom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet