Fokus

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Hamas potvrdio da je preminuo još jedan talac

Komentari

Autor: Euronews Srbija, BBC, Guardian

11/05/2024

-

08:42

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Hamas potvrdio da je preminuo još jedan talac
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Hamas potvrdio da je preminuo još jedan talac - Copyright Tanjug AP/Osamah Abdulrahman, Ohad Zwigenberg, Tsafrir Abayov, Ramez Habboub

veličina teksta

Aa Aa

Rat između Izraela i Hamasa traje 218 dana. Izraelski ratni kabinet je odobrio ograničeno proširenje operacije u Rafi. S druge strane, Generalna skupština Ujedinjenih nacija je podržala palestinsku kandidaturu za punopravno članstvo u Ujedinjenim nacijama. Reakcije sa Zapadne obale govore u prilog palestinskih nastojanja da Palestina postane punopravni član Ujedinjenih nacija, kako je rekao predsednik Palestinske samouprave Mahmud Abas. Reakcije izraelske snage na ovu odluku GS UN govore da je ovakva odluka "nagrada za Hamas", kako je rekao izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac. Razgovori licem u lice o sporazumu o prekidu vatre u Gazi za sada su završeni bez dogovora, ali SAD veruju da se preostale praznine mogu prevazići, saopštila je Bela kuća.

Ključni događaji:

  • Egipatski pregovori o primirju u Gazi završeni bez dogovora
  • UN: Ponestaju zalihe u Gazi, doći će do obustave pomoći
  • Izraelski ratni kabinet odobrio ograničeno proširenje operacije u Rafi
  • Generalna skupština Ujedinjenih nacija podržala palestinsku kandidaturu za punopravno članstvo u UN
  • ​Abas: Palestina će nastaviti nastojanja da bude punopravni član UN

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu

22.35 Nove demonstracije u Izraelu, zahteva se povratak talaca

Hiljade Izraelaca danas je izašlo na demonstracije zahtevajući da vlada premijera Benjamina Netanijahua da učini više u obezbeđivanju povratka talaca iz Pojasa Gaze. Članovi porodica zatočenika pridružili su se protestima u Tel Avivu, noseći slike talaca koje još uvek drži Hamas, prenosi Reuters.

Govornici su se osvrnuli na snimak koji je u petak objavio Hamas, tvrdeći da je talac Nadav Poplevel poginuo tokom izraelskih vazdušnih napada. Demonstranti su blokirali glavni autoput u Tel Avivu, pre nego što ih je policija uklonila. Najmanje troje učesnika protesta je uhapšeno.

22.35 IDF: Izraelske snage gađaju ciljeve Hamasa u Džabaliji

Izraelska vojska (IDF) saopštila je danas da izvodi udare i deluje protiv ciljeva militantne grupe Hamas u Džabaliji na severu Gaze. Vojska je navela da će uskoro dati više detalja o ovoj operaciji, prenosi Times of Israel. IDF je jutros izdala upozorenje za evakuaciju za to područje, uoči planirane vojne operacije. Izraelske odbrambene snage su ranije saopštile da su identifikovale pokušaje Hamasa da se pregrupiše u Džabaliji. IDF procenjuje da se u zoni evakuacije nalazi između 100.000 i 150.000 Palestinaca.

20.40 Šolc: Izraelska ofanziva na Rafu "neodgovorna", dovešće do masovne smrti

Izraelska kopnena ofanziva na grad Rafu, u južnom Pojasu Gaze, bila bi neodgovorna i dovela do masovne smrti civila, poručio je danas nemački kancelar Olaf Šolc. "Smatramo da bi ofanziva na Rafu bila neodgovorna. Ne verujemo da postoji način da se izbegne smrt nedužnih civila", rekao je Šolc na događaju koji je organizovala nemačka novinska grupa RND.

Šolc je dodao da je ovo rekao i izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu, prenosi Reuters.

Printscreen Youtube/ZEIT ONLINE

 

18.28 Hamas potvrdio da je preminuo još jedan talac

Palestinska grupa Hamas saopštila je danas da je preminuo još jedan od talaca otetih tokom napada na Izrael 7. oktobra 2023. godine.

Hamas je objavio video snimak u kojem se navodi da je Nadav Poplevel, koji je bio otet iz južne izraelske zajednice Kibuc Nirima, preminuo nakon što je ranjen u izraelskom vazdušnom udaru na Pojas Gaze, prenosi Reuters.

Izraelska vojska (IDF) nije odmah komentarisala najnoviji video palestinske militantne grupe, ali prethodne Hamasove video poruke sa taocima nazvala je "psihološkim terorom".

17.42 Više od 520 tela pronađeno u sedam masovnih grobnica u bolnicama u Gazi

Više od 520 tela pronađeno je u sedam masovnih grobnica u bolnicama u Pojasu Gaze, a ispitivanjem ekshumiranih tela je ustanovljeno da najveći broj pripada pacijentima koji su bili lišeni zdravstvene zaštite, saopštilo je danas ministarstvo zdravlja u okupiranoj palestinskoj enklavi.

"Pronašli smo 80 tela samo u tri masovne grobnice u dvorištima medicinskog kompleksa Al-Šifa i još desetine na bolničkim odelenjima", navodi se u saopštenju palestinskog ministarstva, prenosi Anadolija.

12.12 Tela najmanje 30 ubijenih Palestinaca dovezena u bolnicu Al-Aksa

Tela najmanje 30 ubijenih Palestinaca dovezena su danas u bolnicu Al-Aksa u Deir el-Balahu, javlja Al Džazira.

Među žrtvama su mnogi stariji ljudi, deca i žene, uključujući i neke osobe koje nisu identifikovane. Njihova tela su poređana na zemlji, a među poginulima je najmanje petoro dece.

Rođaci žrtava su naveli da su njihovi najmiliji poginuli kada su njihovi domovi napadnuti tokom noći bez prethodnog upozorenja.

Stanovnici Deir el-Balaha izjavili su da su se probudili uz zvuk bombardovanja i da još čuju zujanje izraelskih osmatračkih dronova.

09.31 Izrael pozvao Palestince iz centralnog dela Rafe da se evakuišu

Izraelska vojska pozvala je jutros stanovnike naselja u centralnom delu grada Rafe na jugu Pojasa Gaze da se evakuišu dok nastavlja  operaciju protiv Hamasa u tom gradu.

Portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Avičaj Adrae objavio je na platformi X listu novih zona u Rafi iz kojih treba da se evakuišu Palestinci.

Civili se pozivaju da se evakuišu u proširenu humanitarnu zonu u oblastima Al-Mavasija i Kan Junisa.

Adrae je upozorio Palestince da se ne kreću ka izraelskoj granici, preneo je Tajms of Izrael. 

Ovaj potez dolazi nakon što je izraelski ratni kabinet u četvrtak uveče izglasao odobrenje za "ograničeno proširenje" vojne operacije u Rafi.

Tanjug AP/Hatem Ali

 

IDF je u ponedeljak počeo evakuaciju Palestinaca iz istočne periferije Rafe, pre nego što su izraelske snage ušla u tu oblast.

Oko milion Palestinaca, koji su pobegli od sukoba u drugim delovima enklave, našlo je utočište u Rafi.

Više od 150.000 Palestinaca je već napustilo grad, preneo je Guardian.  

Poseban nalog za evakuaciju izdat je za oblast Džabalije na severu Pojasa Gaze gde je stanovnicima rečeno da se evakuišu u skloništa zapadno od grada Gaze, naveo je Adrae.

09.35 Šestović: Ne zna kada će pomoć iz Srbije biti dostavljena stanovništvu Gaze

Ambasador Srbije u Kairu Miroslav Šestović izjavio je da će drugi avion humanitarne pomoći koji je Srbija uputila Gazi danas sleteti na Sinaj, ali da još ne zna kada će pomoć biti dostavljena stanovnicima Gaze jer je prelaz Rafa na granici sa Egiptom zatvoren nakon što ga je zauzela izraelska vojska.

"Očekujemo da drugi kargo let sleti u Ariš, grad koji se nalazi na četrdesetak kilometara od Rafe za otprilike četiri sata. Ariš je u ovom trenutku svetski logistički centar jer se tu nalazi i luka Ariš preko koje brodovima stiže pomoć", rekao je Šestović jutros za RTS.

07.50 Najmanje 32 Palestinca poginula, desetine ranjenih u izraelskim napadima na Gazu

Najmanje 32 osobe su poginule, a na desetine ih je povređeno rano jutros u izraelskim raketnim i artiljerijskom napadima širom Pojasa Gaze.

Najmanje 24 Palestinca su poginula u izraelskim napadima na nekoliko oblasti u centralnom Pojasu Gaze, a najmanje sedmoro je ubijeno u napadu na Džabaliju, severno od grada Gaze, javila je palestinska novinska agencija WAFA. Agencija navodi da pod ruševinama kuća ima zatrpanih tela.

Ističe se da su izraelske snage bombardovale kvart Al-Salam u Rafi na jugu Pojasa Gaze i blizinu prelaza Rafa.

EPA-EFE/HAITHAM IMAD

 

 

17.19 UAE odbijaju da budu uvučeni u plan koji predviđa izraelsko prisustvo u Gazi

 Ministar inostranih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) šeik Abdulah bin Zajed al Nahjan izjavio je da Abu Dabi odbija da bude, kako je naveo, "uvučen u bilo koji plan" koji ima za cilj da obezbedi pokriće za izraelsko prisustvo u Pojasu Gaze.

Al Nahjan je na platformi X kritikovao izjavu izraelskog premijera Benjamina Netanijahua koji je rekao da bi UAE mogli da učestvuju u pomaganju budućoj vladi u Gazi nakon rata. 

Al Nahjan je osudio tu Netanijahuovu izjavu, navodeći da su UAE spremni da podrže palestinsku vladu koja je ispunila nade i težnje palestinskog naroda, što uključuje, kako je istakao, stvaranje nezavisne države. 

Netanijahu je rekao ove sedmice da bi UAE, Saudijska Arabija i druge zemlje  mogle da pomognu civilnoj vladi u Pojasu Gaze nakon rata.

UAE su jedna od nekoliko arapskih država koje imaju zvanične diplomatske odnose sa Izraelom koji su održani i tokom rata u Pojasu Gaze, iako izgleda da su sada ti odnosi narušeni, prenosi Rojters.

Izvori su rekli za britansku agenciju da je odnos Netanijahua sa UAE narušen zbog izraelske ofanzive u Pojasu Gaze i da zvaničnici Emirata sada retko razgovaraju sa izraelskim premijerom. 

07.10 Bela kuća: Preostale praznine u sporazumu o Gazi mogu se prevazići

Razgovori licem u lice o sporazumu o prekidu vatre u Gazi za sada su završeni bez dogovora, ali SAD veruju da se preostale praznine mogu prevazići, saopštila je danas Bela kuća.

"Očigledno je da nemamo dogovor i to je za duboko žaljenje", rekao je portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi novinarima, preneo je Reuters.

On je rekao da, iako su sastanci licem u lice završeni, "naporno radimo na tome da obe strane budu angažovane u nastavku razgovora, makar samo virtuelno".

Tanjug AP/Susan Walsh

 

07.00 Kac: Odluka Generalne skupštine Ujedinjenih nacija da unapredi palestinski status "nagrada za Hamas"

Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac ocenio je odluku Generalne skupštine Ujedinjenih nacija da unapredi status Palestinaca u UN "nagradom za Hamas", saopštio je njegov kabinet.

"Apsurdna odluka doneta danas na Generalnoj skupštini UN naglašava strukturnu pristrasnost UN i razloge zašto se, pod vođstvom generalnog sekretara UN (Antonija) Gutereša, ona pretvorila u irelevantnu instituciju", istakao je Kac, preneo je "Times of Israel".

Tanjug AP/John Thys, Pool Photo via AP

 

06.55 Abas: Palestina će nastaviti nastojanja da bude punopravni član UN

Predsednik Palestinske samouprave Mahmud Abas izjavio je danas da će Palestina nastaviti nastojanje da dobije punopravno članstvo u Ujedinjenim nacijama.

On je u saopštenju naveo da podrška Generalne skupštine UN palestinskom nastojanju da postane punopravna članica UN podržava napore Palestinaca za održavanje još jednog glasanja o tom pitanju u Savetu bezbednosti UN, preneo je "Reuters".

AP Photo/Ludovic Marin

 

06.40 Generalna skupština Ujedinjenih nacija podržala palestinsku kandidaturu za punopravno članstvo u UN

Generalna skupština Ujedinjenih nacija podržala je danas palestinsku kandidaturu za punopravno članstvo u UN.

Generalna skupština UN je Palestinu priznala kao kvalifikovanu za pridruživanje, preporučivši Savetu bezbednosti UN da ponovo povoljno glasa o ovom pitanju.

Više o tome pročitajte u posebnoj vesti.

Tanjug/AP Photo/Bebeto Matthews, File

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet