Fokus

Generalna skupština Ujedinjenih nacija podržala palestinsku kandidaturu za punopravno članstvo u UN

Komentari

Autor: Tanjug

10/05/2024

-

18:49

Generalna skupština Ujedinjenih nacija podržala palestinsku kandidaturu za punopravno članstvo u UN
Generalna skupština Ujedinjenih nacija podržala palestinsku kandidaturu za punopravno članstvo u UN - Copyright Tanjug/AP Photo/Bebeto Matthews, File

veličina teksta

Aa Aa

Generalna skupština Ujedinjenih nacija podržala je danas palestinsku kandidaturu za punopravno članstvo u UN.

Generalna skupština UN je Palestinu priznala kao kvalifikovanu za pridruživanje, preporučivši Savetu bezbednosti UN da ponovo povoljno glasa o ovom pitanju.

Glasanje 193-člane Generalne skupštine predstavljalo je globalno ispitivanje podrške palestinskih nastojanja da postanu punopravna članica Ujedinjenih nacija, što je potez kojim bi se efektivno priznala palestinsku državu, nakon što su SAD stavile veto na to u Savetu bezbednosti UN prošlog meseca, preneo je "Reuters".

Generalna skupština je usvojila rezoluciju sa 143 glasa za i devet protiv, uključujući SAD i Izrael, dok je 25 zemalja bilo uzdržano.

To Palestincima ne daje punopravno članstvo u UN, već ih jednostavno priznaje kao kvalifikovane za pridruživanje.

Zahtev za punopravno članstvo u UN prvo treba da odobri 15-člani Savet bezbednosti, a zatim i Generalna skupština.

Reuters dodaje da ako Savet i izglasa u korist palestinskog članstva u UN, verovatno će se ponovo suočiti sa američkim vetom.

Abas: Palestina će nastaviti nastojanja da bude punopravni član UN

Predsednik Palestinske samouprave Mahmud Abas izjavio je da će Palestina nastaviti nastojanje da dobije punopravno članstvo u Ujedinjenim nacijama.

On je u saopštenju naveo da podrška Generalne skupštine UN palestinskom nastojanju da postane punopravna članica UN podržava napore Palestinaca za održavanje još jednog glasanja o tom pitanju u Savetu bezbednosti UN, preneo je "Reuters".

Kac: Odluka Generalne skupštine UN da unapredi palestinski status 'nagrada za Hamas'

Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac ocenio je odluku Generalne skupštine Ujedinjenih nacija da unapredi status Palestinaca u UN "nagradom za Hamas", saopštio je njegov kabinet.

"Apsurdna odluka doneta danas na Generalnoj skupštini UN naglašava strukturnu pristrasnost UN i razloge zašto se, pod vođstvom generalnog sekretara UN (Antonija) Gutereša, ona pretvorila u irelevantnu instituciju", istakao je Kac, preneo je "Times of Israel".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet