Fokus

Zvaničnici UN optužili Izrael da blokira distribuciju pomoći u Gazi: "Na severu enklave vlada glad, a prelazi na jug"

Komentari

Autor: Tanjug

05/05/2024

-

21:24

Zvaničnici UN optužili Izrael da blokira distribuciju pomoći u Gazi: "Na severu enklave vlada glad, a prelazi na jug"
Zvaničnici UN optužili Izrael da blokira distribuciju pomoći u Gazi: "Na severu enklave vlada glad, a prelazi na jug" - Copyright Tanjug AP/Tsafrir Abayov

veličina teksta

Aa Aa

Agencije UN danas su optužile Izrael da nastavlja da blokira distribuciju humanitarne pomoći u Pojas Gaze i upozorile da na severu enklave u kojoj živi 2,3 mliona ljudi vlada glad.

"Na severu vlada glad, a prelazi na jug", poručila je izvršna direktorka  Svetskog programa za hranu UN Sindi Mekejn, prenosi Reuters.

Direktor Agencije UN za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) Filipe Lazarini rekao je da mu je ove nedelje drugi put odbijen pristup enklavi.

Istakao je da je došlo do povećanja ''uskraćivanja humanitarnog pristupa i napadima na humanitarne radnike i konvoje".

"Samo u protekle dve sedmice zabeležili smo 10 incidenata koji uključuju pucanje na konvoje, hapšenja osoblja UN-a, uključujući maltretiranje, skidanje, pretnje oružjem i odlaganja na kontrolnim punktovima, prisiljavajući konvoje da se kreću tokom mraka ili se zaustavljaju", poručio je Lazarini na platformi X.

On je takođe pozvao Hamas i druge oružane grupe da ne napadaju humanitarne prelaze, nakon što je Hamas ranije danas preuzeo odgovornost na prelaz Kerem Šalom između Izraela i Gaze.

U martovskom izveštaju koji podržavaju UN navodi se da je glad neminovna u severnoj Gazi i da bi mogla da se proširi Pojasom do jula.

profimedia

 

Procenjuje se da od gladi pati 20 odsto Palestinaca u Gazi, kao i da je svako treće dete akutno neuhranjeno, a dve na svakih 10.000 osoba svakodnevno umire od gladi ili bolesti.

Zvaničnici UN upozoravaju da, kada se glad zvanično proglasi, obično bude previše kasno da se pomogne pogođenom stanovništvu.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš naglasio je da ovo međunarodno telo pokušava da zaustavi sprečivu glad u Pojasu Gaze.

Od početka rata u Gazi, nakon napada Hamasa 7. oktobra, u Pojasu Gaze ubijeno je više od 34.000 Palestinaca.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet