Politika

Brnabić o rezoluciji o Srebrenici: Glas Srbije se čuje i uvažava više nego ikada

Komentari

Autor: Tanjug

09/05/2024

-

15:51

Brnabić o rezoluciji o Srebrenici: Glas Srbije se čuje i uvažava više nego ikada
Brnabić o rezoluciji o Srebrenici: Glas Srbije se čuje i uvažava više nego ikada - Copyright FoNet/Zoran Mrđa

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da će Srbija nastaviti da se bori u UN protiv donošenja rezolucije o Srebrenici i podsetila da je glasanje već tri puta odlagano.

"To je takođe rezultat borbe Aleksandra Vučića i čitavog tima, ali pokazuje i da se glas Srbije čuje više nego ikada, poštuje i uvažava više nego ikada", istakla je Brnabić.

Ukoliko tema članstva tzv. Kosova u Savetu Evrope ne bude na dnevnom redu sednice Komiteta ministara spoljnih poslova SE koja će biti održana sledeće nedelje, Brnabić kaže da bi to takođe bio rezultat diplomatskog rada predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

"Ovo je rezultat i ličnog uticaja predsednika Srbije Aleksandra Vučića i u velikoj meri (rezultat) posete Aleksandra Vučića Parizu i njegovih razgovora sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, ali takođe i razgovora sa nekim drugim evropskim liderima", rekla je Brnabić za Tanjug.

Dodala je da je Vučić evropske lidere podsetio da gaze svoju reč, jer su oni rekli da je preduslov za ulazak tzv. Kosova u Savet Evrope formiranje Zajednice srpskih opština, koja nije formirana.

Navela je da je parlamentarna delegacija Srbije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope pokušala da se izbori da članstvo tzv. Kosova ne bude tema i ocenila da se srpska delegacija predvođena šeficom Biljanom Pantić Piljom fenomenalno borila.

Zahvalila je i parlamentarcima iz redova opozicije koji su se borili u Savetu Evrope, navodeći kao primer Jelenu Milošević.

Povodom ZSO, Brnabić je rekla da je premijer privremenih institucija samouprave u Prištini Aljbin Kurti govorio da on neće prihvatiti formiranje zadnice.

"On je takođe govorio da za njega ne postoji Briselski sporazum. U Berlinu je on rekao da je moguće da Briselski sporazum postoji u Briselu i u Beogradu, ali u Prištini ne postoji. On je prekršio taj Briselski sporazum i nakon toga su tek Srbi napustili institucije na Kosovu i Metohiji, kada je iz Berlina otpustio direktora policije za region Sever. Nemačka nije reagovala. Ostale zemlje koje su garanti Briselskog sporazuma - eventualno sa saopštenjem za medije. Ali realno su oni tada njemu pokazali, da praktično u tom smislu može da radi šta hoće", ocenila je Brnabić.

Napomenula je da je rezolucija o Srebrenici direktno uperena protiv Srbije i da oni koji govore drugačije "uvijaju stvari u oblandu" koju je lakše podvaliti i podseća da je ministar spoljnih poslova BiH Elmedin Konaković rekao da će BiH upotrebiti tu rezoluciju da tuži Srbiju i da traži ratnu odštetu.

"Ako to nije naša krivica i naša odgovornost, ako mi nismo genocidni, pa kakve to veze ima sa našim suočavanjem sa prošlošću? Ako je taj zločin individualan, kakve to veze ima sa suočavanjem sa prošlošću Srbije i srpskog naroda? Dakle, vi vidite da je ta rezolucija uperena protiv Srbije i srpskog naroda i to su građani nepogrešivo prepoznali", zaključila je Brnabić.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija