Politika

Brnabić: Neverovatna Vučićeva pobeda u Njujorku

Komentari

Autor: Tanjug

27/04/2024

-

11:58

Brnabić: Neverovatna Vučićeva pobeda u Njujorku
Tanjug/Nemanja Jovanović - Copyright Tanjug/Nemanja Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić  izjavila je danas da veruje da će rezolucija o Srebrenici u maju doći na glasanje u UN, a istovremeno je istakla da je ovo što je uspeo u Njujorku da uradi predsednik Aleksandar Vučić neverovatna pobeda.

"On je uspeo sa čitavim timom ljudi. Ali na kraju krajeva, on je najviše uradio ovih pet dana boravka u Njujorku sa velikim brojem sastanaka, sa skoro svim delegacijama... Da se čujete praktično sa skoro svim državnicima sveta, što je u UN 190 država, za pet dana, to je napor koji niko ne može da zamisli. Uspeo je do te mere da ih prodrma da oni više nisu sigurni kako će u stvari proći na tom glasanju. I to je nezamisliva pobeda Srbije. I da oni to odlože", rekla je Brnabić na TV Prva.

Ona je dodala da oni koji guraju usvajanje rezolucije u UN vrše ozbiljne pretnje i pritiske.

"To nikakve veze više sa diplomatijom nema. To više nisu ni pritisci, to su ozbiljne pretnje. Ne glasaš li - uradićemo to to i to. Nema više kredita, investicija, podrške u ovome, ili ćemo direktno nešto protiv vas raditi. To više nije diplomatija, to su brutalne pretnje i to vam na kraju krajeva prikazuje kako trenutno izgleda svetski poredak", dodala je ona.

Brnabić primećuje i da se svetski poredak menja.

"Imate zemlje koje neće više to da trpe - da im neko preti, da ih maltretira, da izlaže ruglu Ujedinjene nacije. Da neko kaže 'nešto što je pitanje za Savet bezbednosti mi guramo na Generalnu skupštinu', tako ozbiljna pitanja dovodimo do toga da dođe do preglasavanja. Zbog toga se i menja svetski predak. Zbog toga što čak više nije ni diplomatija", rekla je Brnabić.

Brnabić veruje da će se Vučić vratiti ponovo u Njujork i da će da nastavi tu borbu u Ujedinjenim nacijama.

"Tamo je na samom izvoru stvari, razgovara sa šefovima misija i gura čitavu našu misiju", rekla je Brnabić.
 

Komentari (0)

Srbija