Korona u Grčkoj ne jenjava: Za sedam dana 148.435 novih slučajeva, kakva je situacija u letovalištima

Copyright profimedia, Pixabay

Dugo iščekivane korona brojke konačno su objavljene juče nakon što su grčke vlasti saopštile da više neće biti dnevnih već nedeljnih izveštaja o broju obolelih. Naime, Grčka organizacija za javno zdravlje (EODY) objavila je korona presek za period od 11. do 17. jula i saopštila da je za nedelju dana zabeleženo 148.435 novih slučajeva. Od posledica virusa korona preminulo je 200 ljudi, dok se 115 nalazi na jedinicama intenzivne nege, odnosno priključeno je na respirator.

EODY navodi da je od početka pandemije kovida 19 u ovoj zemlji zabeleženo 30.707 smrtnih slučajeva, od kojih je 95,7 odsto imalo osnovnu bolest i/ili 70 i više godina. Takođe, navode da od ukupnog broja novih slučajeva, čak petinu čine reinfekcije.

U Grčkoj su trenutno dominatni sojevi BA.2 sa 52,8 odsto, a zatim BA.5 sa 33,3 odsto.

Gde ima najviše zaraženih?

Grčka organizacija za javno zdravlje takođe je objavila i mapu geografske distribucije slučajea kovida 19 u poslednjih 14 dana po regionalnim jedinicama zemlje, a na osnovu adrese prebivališta pacijenta, odnosno boravišne adrese turista.

eody.gov.gr

Broj zaraženih na 100.000 stanovnika

 

Da je korona prodrla u sve oblasti Grčke svedoči i podatak da je na Svetoj gori dvoje zaraženih u protekloj nedelji. S druge strane, ostrvo Tasos koje je obično bilo poznato po manjem broju slučajeva, u prethodnoj nedelji zabeležilo je 168 novoobolelih, dok je na Eviji ta brojka znatno veća - 2.788.

Na omiljenoj destinaciji srpskih turista Halkidikiju beleži se povećanje od 38 odsto u odnosu na prethodnu nedelju, pa je tako registrovano 1.705 novih slučajeva kovida 19.

Najviše slučajeva zabeleženo je u gradu Atini i njenom širem području - čak 49.309, dok je na drugo m mestu po broju slučajeva Solun sa 14.245 novoobolelih. Posle Atine i Soluna, najviše slučajeva beleži Krit - Iraklion 4.924, Hanja 3.180 i Retimno 1.423 obolela u prethodnoj nedelji.

Veliki broj slučajeva registrovan je i na Jonskom moru, pa je tako najviše obolelih na Krfu 2.076, dok nešto manje slučajeva (688) beleži Kefalonija. Nešto manje zaraženih je na Zakintosu (679), dok je na Lefkadi prethodne nedelje bilo 426 novih slučajeva.

Na Rodosu je prošle nedelje bilo nešto manje slučajeva od prethodne 1.646, a na Sporadima (Skijatos i Skopelos) bilo je 273 novoobolelih. Na popularnom Kosu je 461 osoba zaražena u prethodnoj nedelji, a na Milosu 195. Na jednom od najposećenijih ostrva Grčke, Mikonosu ima "samo" 267 obolelih, a stručnjaci te brojke objašnjavaju činjenicom da na ostrvu boravi uglavnom mlađa i vakcinisana populacija. Santorini beleži više brojke, odnosno 431 zaraženog u protekloj nedelji.

Povećava se prijem u bolnice, na turističkim destinacijama stabilno

Trend porasta infekcija značajno se smanjio u "crvenim oblastima" gde su brojke skakale od početka juna - na Atici, Kritu, Jonskim ostrvima, Kikladima i Dodekanezu.

Nadležni zdravstveni organi očekuju da će u narednim nedeljama sadašnje brojke početi da se odražavaju na prijem pacijenata obolelih od kovida 19 u bolnice, koji se nastavlja nesmanjenim tokom.

Kliničari u Grčkoj pak, smatraju da je pozitivna strana ovog talasa što pacijenti u većini slučajeva imaju blage simptome ako su vakcinisani. Hospitalizovani su uglavnom starije i ranjive kategorije sa ozbiljnim oboljenjima, ali čak i u tim slučajevima nisu uobičajene upale pluća koje su karakterisale delta soj.

Euronews Srbija/Tara Tomović

Gužva na Santoriniju

Prema podacima kojima raspolaže sajt protothema.gr, u bolnicama je u protekla 24 sata zabeležen 451 novi prijem, a skoro polovina su činili oboleli iz šireg područja Atine, dok je u bolnicama na severu Grčke zabeleženo 105 prijema.

Grčki ministar zdravlja Tanos Plevris nedavno je izvestio da se čak 35 odsto hospitalizovanih sa koronavirusom, otkrije kada posete bolnicu zbog drugog zdravstvenog problema sa kojim se suočavaju.

Potpuno druga i pozitivnija slika je na ostrvima. Iako je talas epidemije bio jak na skoro svim Jonskim i Egejskim ostrvima, ali i na Kritu, pacijenti sa teškim kliničkim slikama su na niskom nivou kada je hospitalizacija u pitanju. Na primer, uprkos hiljadama zaraženih, na Kritu se tek 107 pacijenata leči u bolnicama, dok se na Krfu, Lefkadi i Kefalnoiji leči 36 pacijenata.

Od sledeće nedelje se očekuje blaži pad

Profesor epidemiologije na Univerzitetu u Atini Gikas Majorkinis govorio je o toku pandemije u Grčkoj, ali i potencijalnoj o deeskalaciji infekcija od sledeće nedelje. Upozorio je pak, na novi talas kovida 19 od oktobra.

"Logično, od sledeće nedelje ulazimo u deeskalaciju i ovaj talas će biti gotov do kraja leta", rekao je on gostujući na TV Anteni.

Upitan o podvarijanti omikrona "Kentaur", profesor je objasnio da "dokazi za povećanu prenosivost postoje samo u Indiji, gde podvarijanta BA.5 nije posebno prenosiva".

Kako kaže, sledeća "ključna tačka" je od kraja oktobra do početka novembra, kada ljudi počinju da borave u zatvorenim prostorima i kada se očekuje novi nalet korone.

AP Photo/Thanassis Stavrakis

 

Apeluje da i sada masku treba nositi na mestima gde su velike gužve, posebno kada se putuje brodom ili gradskim prevozom.

"Ali, ako neko ima 20 godina i želi da ode u bar na piće, neću mu reći da ne ide. Samo neka ima masku sa sobom, da je stavi ako ide do toaleta", zaključio je prof. Majorkinis.

 

Pogledaj na euronews