Evropa

RAT U UKRAJINI Rusija napala dronovima Odesu, povređeno sedam osoba, među njima dvoje dece

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Guardian, BBC

23/04/2024

-

07:43

RAT U UKRAJINI Rusija napala dronovima Odesu, povređeno sedam osoba, među njima dvoje dece
RAT U UKRAJINI Rusija napala dronovima Odesu, povređeno sedam osoba, među njima dvoje dece - Copyright AP Photo/Andriy Andriyenko/Alex Babenko/Evgeniy Maloletka

veličina teksta

Aa Aa

Rusija je saopštila da su njene snage preuzele kontrolu nad selom Novomihajlivka, 40 kilometara jugozapadno od Donjecka, što je drugo napredovanje koje je objavila za dva dana. Ukrajinski generalštab je u svom redovnom izveštaju naveo da su snage Kijeva nastavile da zadržavaju ruske pokušaje da napreduju u blizini sela. Moskva je prethodno saopštila da su njene snage zauzele teritoriju u blizini ključnog ratišta Časov Jar u istočnoj Ukrajini, preuzimajući kontrolu nad Bogdanivkom, selom nadomak grada. U međuvremenu, ruski vazdušni napad na drugi najveći grad u Ukrajini, Harkov, pogodio je infrastrukturu za TV emitovanje, što je izazvalo prekide u signalu, rekao je lokalni zvaničnik. Kremlj je umanjio značaj američkog paketa pomoći Ukrajini od 60,7 milijardi dolara, rekavši da to neće promeniti situaciju na frontu.

Ključni događaji:

  • Zemlje EU i dalje bez dogovora o slanju sistema "patriot" Ukrajini
  • Ruske trupe ispalile rakete na oblast Harkova, izbio požar u fabrici živine
  • Peskov: Rusija spremna za mirovno rešenje u Ukrajini
  • Kijev: Rusija pogodila 240 metara visok TV toranj u Harkovu
  • Uzbuna širom Ukrajine, preti opasnost od balističkih raketa

 Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu

Euronews

 

                            Dešavanja u Ukrajini pratite u našem LIVE blogu

 

22.51 Ruske službe: Četiri žene ubijene ukrajinskim dronom u Zaporožju

Četiri žene ubijene su u ukrajinskom napadu dronom na automobil u Zaporoškoj oblasti koja je pod kontrolom ruskih snaga, saopštile su lokalne službe za vanredne situacije.

"Ukrajinske trupe su 23. aprila izvršile napad dronom FPV na automobil sa četiri žene u blizini naselja Mirnoje u Zaporoškoj oblasti. Sve četiri su poginule u eksploziji", saopšteno je, prenosi TASS.

20.55 Priveden zamenik ministra odbrane Rusije zbog sumnje da je primio mito

Zamenik ruskog ministra odbrane Timur Ivanov priveden je zbog sumnje da je primio mito, saopštio je danas ruski Istražni komitet.

''Zamenik ministra odbrane Rusije Timur Vladimirovič Ivanov priveden je zbog sumnje da je počinio krivično delo primanje mita", navodi se u saopštenju objavljenom na Telegram kanalu Istražnog komiteta, prenosi "RIA".

Ivanov je 2012. godine bio zamenik predsednika Vlade Moskovske oblasti. Od 2013. do 2016. godine bio je generalni direktor preduzeća JSC Oboronstroj. U maju 2016. godine, ukazom predsednika, imenovan je za zamenika ministra odbrane.

20.33 Novi propisi za vojno sposobne u Ukrajini

Ukrajina je ograničila konzularne usluge u svojim diplomatskim misijama za muškarce stare od 18 do 60 godina, koji podležu regrutaciji, u pokušaju da povedeća brojno stanje u vojsci koja se bori protiv ruske invazije.

Ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba napisao je na društvenoj mreži Iks da je naredio ograničenja jer "boravak u inostranstvu ne oslobađa građane njihovih dužnosti prema domovini", piše redakcija Radio Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Tanjug/AP

 

"Kako to sada izgleda: čovek ode u inostranstvo i pokaže svojoj državi da mu nije stalo do njenog opstanka. Onda se vrati i želi da dobija usluge od države. Ne ide to tako. Naša država je u ratu", napisao je Kuleba.

19.47 SAD: Paket vojne pomoći vredan milijardu dolara pre odluke Senata

Sjedinjene Američke Države pripremaju se da u najkraćem roku pošalju vojnu pomoć Ukrajini u vrednosti od milijardu dolara u okviru paketa pomoći o kojem je danas počela rasprava u Senatu, potvrdili su za Rojters neimenovani, dobro upućeni izvori.

Prethodno je dvostranačka većina u Predstavničkom domu američkog Kongresa u subotu usvojila nacrt zakona kojim se Ukrajini, Izraelu i američkim saveznicima u regionu Indopacifika dodeljuju dodatna novčana sredstva u iznosu od ukupno 95 milijardi dolara, od toga 61 milijarda je namenjena Ukrajini, preneo je ranije "Reuters".

AP Photo/Mariam Zuhaib

 

Paket vojne pomoći za Ukrajinu obuhvata vozila, municiju za PVO sisteme Stinger, dodatnu municiju za artiljerijske raketne sisteme HIMARS, artiljerijsku muiciju kalibra 155 milimetara, municiju za protivtenkovske ručne raketne sisteme Džavelin i TOW i drugo oružje koje može odmah da se koristi na ratištu, naveli su zvaničnici koji su za "Reuters" govorili pod uslovom anonimnosti.

16.40 Sunak najavio dodatnih 10 milijardi evra za proizvodnju naoružanja
Britanski premijer Riši Sunak najavio je da će izdvojiti dodatnih 10 milijardi funti za dugoročno finansiranje proizvodnje naoružanja, i izjavio da će britansku odbrambenu industriju "postaviti na ratne noge", usled rata u Ukrajini.

 
"Postavićemo britansku odbrambenu industriju na ratne osnove. Jedna od centralnih lekcija rata u Ukrajini je da su nam potrebne dublje zalihe municije da industrija bude u stanju da je brže proizvodi", rekao je Sunak tokom zajedničke konferencije za novinare u Poljskoj zajedno sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, prenosi Rojters.
 
On je prethodno upozorio na povećane pretnje za bezbednost u svetu i dodao da Britanija ne precenjuje opasnost.

Tanjug/AP/Benjamin Cremel

 

14.05 Ukrajinske vlasti: Porušeni TV toranj u Harkovu biće obnovljen posle rata


Televizijski toranj u Harkovu, koji su ruske snage srušile u ponedeljak, biće obnovljen posle rata, izjavio je danas načelnik Oblasne vojne uprave Harkova Oleg Sinegubov.
 
On je naveo da sada, s obzirom na bezbednosnu situaciju, obnova nije u planu.
 
"Ako govorimo o samoj izgradnji, onda, verovatno, da, to će biti tek posle rata, jer je toranj bio visok skoro 250 metara. Zato restauratorski radovi sada nisu praktični. Što se tiče funkcionalnosti koju je nosio ovaj toranj, počeli smo da otklanjamo posledice", rekao je Sinegubov za teleton "Jedini novini", prenosi Ukrinform. 
 
On je dodao da većina stanovnika Harkova i obližnjih naselja ima alternativu - internet, kablovsku ili satelitsku televiziju.
 
13.11 Šojgu: Gubici UKR snaga od početka specijalne operacije skoro 500.000 vojnika
 
Gubici Oružanih snaga Ukrajine od početka specijalne operacije iznose skoro 500.000 vojnika, izjavio je danas ruski ministar odbrane Sergej Šojgu na sednici Odbora Ministarstva odbrane.
 
"Ukupno, od početka specijalne vojne operacije, gubici Oružanih snaga Ukrajine iznose skoro pola miliona vojnog osoblja", rekao je Šojgu, prenela je agencija RIA Novosti.
 
12.58 Zelenski zahvalio Sunaku za vojnu pomoć
 
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zahvalio se danas britanskom premijeru Rišiju Sunaku na najvećem vojnom paketu podrške Ukrajini do sada.
 
"Raketa 'storm šedou' i ostali projektili, stotine oklopnih vozila i vojnih plovila - sve to je potrebno na bojnom polju", naveo je Zelenski na platformi X (Tviter) nakon telefonskog razgovora sa Sunakom.
 
Velika Britanija planira da Kijevu isporuči vitalnu opremu, uključujući 400 vozila, 1.600 komada oružja i četiri miliona komada municije, kao i dodatnih 580 miliona evra vojnog finansiranja, čime će ukupan iznos ove finansijske godine biti 3,4 milijarde evra.
 
Britanija je dosad obezbedila skoro više od 12 milijardi evra podrške Ukrajini od februara 2022. godine, od čega je blizu osam milijardi evra za vojnu pomoć, a ostatak za humanitarnu i ekonomsku podršku.
 
12.33 FSB: Sprečen teroristički napad u Brijansku

U gradu Brjansku sprečen je teroristički napad i uhapšen ruski državljanin, pristalica ukrajinskih nacionalista, saopštila je danas ruska Federalna služba bezbednosti (FSB).
 
"FSB je privela u Brjansku ruskog državljanina koji je pristalica ukrajinske nacionalističke ideologije, koji je, po nalogu predstavnika terorističke organizacije zabranjene u našoj zemlji, učestvovao u pripremi sabotaže i terorističkog akta", navedeno je u saopštenju, a prenosi Interfaks.
 
Dodaje se da je tokom operativnih aktivnosti otkrivena i oduzeta improvizovana eksplozivna naprava koju je uhapšeni planirao da upotrebi. Protiv uhapšenog je pokrenut krivični postupak. 
 
12.20 Ukrajina ukinula konzularne usluge za vojno sposobne muške državljane u inostranstvu

Ukrajina je do daljeg ukinula konzularne usluge za vojno sposobne muške državljane Ukrajine koji žive u inostranstvu, osim za one za koje postoji potreba da se vrate u Ukrajinu.

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine nije komentarisalo meru, koja kako izgleda, ima za cilj povećanje broja regruta za rat protiv Rusije, prenosi Rojters.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba izjavio je da će ukrajinska vlada uskoro izneti objašnjenje vezano za konzularne usluge za vojno sposobne muškarce u inostranstvu.

"Boravak u inostranstvu ne oslobađa građanina njegovih obaveza prema otadžbini", istakao je Kuleba u objavi na mreži X.

10.35 Švajcarska zamrzla rusku imovinu u vrednosti od 5,8 milijardi franaka

Švajcarska je zamrznula rusku imovinu vrednu 5,8 milijardi švajcarskih franaka odnosno 5,95 milijardi evra, saopštio je danas Državni sekretarijat za ekonomske poslove te zemlje (SECO). Ova cifra se odnosi na ukupnu vrednost ruske imovine koja je Švajcarska zamrzla od početka rata u Ukrajini do kraja 2023. godine. Vrednost zamrznute ruske imovine u Švajcarskoj je znatno niža nego na kraju 2022. kada je iznosila 7,5 milijardi švajcarskih franaka, prenosi Rojters. Glavni razlog za ovaj pad je smanjenje tržišne vrednosti zamrznutih akcija i druge imovine, dodaje se se u saopštenju SECO.

08.02 Pentagon: Isporuke oružja Ukrajini čim Senat usvoji paket pomoći

Američki zvaničnici su spremni da počnu sa isporukama vojne opreme Ukrajini nakon što je Predstavnički dom u subotu usvojio zakon o vojnoj pomoći, izjavio je u ponedeljak sekretar za štampu Pentagona, general-major Pat Rajder. Predlog zakona o vojnoj pomoći mora da odobri američki Senat i dostavi ga predsedniku Džozefu Bajdenu na potpis, navodi se u saopštenju američkog ministarstva odbrane.

AP Photo/Mariam Zuhaib

 

07.33 Ukrajinski zvaničnici: Sedam osoba povređeno u ruskom napadu dronovima na Odesu

Sedam osoba je povređeno, od toga dvoje dece, u ruskom napadu dronovima na ukrajinsku luku Odesa, saopštili su ukrajinski zvaničnici. Gradonačelnik Odese Genadij Truhanov izjavio je da je oštećeno najmanje 14 stanova, prenela je agencija Unian.

Na meti ruskih dronova bio je i Kijev, a šef gradske administracije Serhij Popko izjavio je da je ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila nekoliko dronova koje je Rusija ispalila ka Kijevu, dodajući da nije bilo izveštaja o šteti ili povređenima u napadu.

06.50 Ruske trupe ispalile rakete na oblast Harkova, izbio požar u fabrici živine

Ruska vojska pogodila je sinoć projektilima fabriku živine u okrugu Harkova, usled čega je izbio požar, saopštio je načelnik Oblasne vojne uprave Harkova Oleg Sinegubov.

"U 22.37 okupatori su udarili na Harkovski okrug. Tip projektila utvrđuju službenici za sprovođenje zakona. Prethodno je došlo do požara na teritoriji živinske farme. Za sada nema informacija o žrtvama“, napisao je Sinegubov na Telegram kanalu. 

06.41 Peskov: Rusija spremna za mirovno rešenje u Ukrajini

Ruski predsednik Vladimir Putin ponovio je stav Rusije u korist mirovnog rešenja u Ukrajini, izjavio je portparol predsednika Dmitrij Peskov. 

"Nije bilo nove mirovne inicijative, bilo je saopštenja o spremnosti Rusije za mirovno rešenje ukrajinskog problema", rekao je portparol Kremlja za Prvi TV kanal.

Prema rečima Peskova, to nije bila inicijativa već dosledni stav ruskog predsednika, prenosi TASS. Peskov je podsetio da Kijev de jure odbacuje mogućnost bilo kakvih pregovora sa Moskvom i da nema napretka u tom pogledu.

"Specijalna vojna operacija se nastavlja", dodao je portparol predsednika Rusije.

Tanjug/AP/Ilya Pitalev, Sputnik, Kremlin

 

06.30 Kijev: Rusija pogodila 240 metara visok TV toranj u Harkovu

Ruski vazdušni napad na drugi najveći grad Ukrajine Harkov, pogodio je infrastrukturu za TV emitovanje, što je izazvalo prekide u signalu, rekao je lokalni zvaničnik. Televizijski toranj od 240 metara u ukrajinskom gradu Harkovu prepolovio se i pao, pokazuju snimci do kojih je došao Rojters.

06.15 Zemlje EU i dalje bez dogovora o slanju sistema "patriot" Ukrajini

Ministri spoljnih poslova zemalja članica Evropske unije saopštili su da razmatraju načine da isporuče više PVO sistema Ukrajini, ali nisu konkretno obećali da će isporučiti sisteme "patriot", koji su najveća želja Kijeva.

Na sastanku u Luksemburgu su poručili da to što je Predstavnički dom Američkog kongresa odobrio paket pomoći Ukrajini u vrednosti od 60 milijardi dolara ne treba da dovede do bilo kakvog zadovoljstva u SAD, prenosi Reuters.

06.10 Uzbuna širom Ukrajine, preti opasnost od balističkih raketa

U većini regiona Ukrajine, osim na zapadu zemlje, proglašena je vazdušna uzbuna, a postoji opasnost od napada ruskih snaga balističkim oružjem, saopštilo je vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine.

Kako je preneo Ukrinform, ruska vojska je napala Ukrajinu sa sedam bespilotnih letelica tipa Šahed-131/136 sa rta Čauda na Krimu i tri protivvazdušne vođene rakete S-300/S-400 iz oblasti Donjecka.

Komentari (0)

Evropa