Evropa

RAT U UKRAJINI Zemlje EU i dalje bez dogovora o slanju sistema "Patriot" Ukrajini

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/04/2024

-

08:02

RAT U UKRAJINI Zemlje EU i dalje bez dogovora o slanju sistema "Patriot" Ukrajini
Profimedia/AP/Ukrainian Emergency Service/Alex Babenko/Alex Babenko - Copyright Profimedia/AP/Ukrainian Emergency Service/Alex Babenko/Alex Babenko

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini ušao je u 789. dan. Moskva tvrdi da je zauzela Bogadnovku u Donjeckoj oblasti, a borbe u Ukrajini se nastavljaju širom zemlje i u ruskim zapadnim pograničnim oblastima. Deo pomoći vredne više od 60 milijardi američkih dolara mogao bi da pristigne Kijevu već naredne nedelje, nakon što je takav predlog izglasan u donjem domu američkog Kongresa. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski tvrdi da će paket pomoći poslati snažnu poruku Kremlju da će Sjedinjene Države ostati uz Kijev.

Ključni događaji:

  • Pentagon najavio slanje pomoći Ukrajini 7 dana od usvajanja zakona u Kongresu
  • Zelenski: O nacrtu zakona o pomoći SAD Ukrajini što pre da se glasa u Senatu
  • Ukrajina tvrdi da je oštetila ruski spasilački brod u Sevastopolju na Krimu
  • Blumberg: SAD će upozoriti Kinu da ne podržava Rusiju u Ukrajini
  • Zelenski: Potrebno svesti na minimum vreme za stizanje vojne pomoći do vojnika

          Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu. 

Euronews

 

                            Dešavanja u Ukrajini pratite u našem LIVE blogu

23.40 Ruske trupe ispalile rakete na oblast Harkova, izbio požar u fabrici živine

Ruska vojska pogodila je večeras projektilima fabriku živine u okrugu Harkova, usled čega je izbio požar, saopštio je načelnik Oblasne vojne uprave Harkova Oleg Sinegubov.

"U 22.37 okupatori su udarili na Harkovski okrug. Tip projektila utvrđuju službenici za sprovođenje zakona. Prethodno je došlo do požara na teritoriji živinske farme. Za sada nema informacija o žrtvama“, napisao je Sinegubov na Telegram kanalu. 

22.52 Širom Ukrajine proglašena vazdušna uzbuna zbog balističkog napada

U većini regiona Ukrajine, osim na zapadu zemlje, proglašena je vazdušna uzbuna, a postoji opasnost od napada ruskih snaga balističkim oružjem, saopštilo je vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine.

"U područjima gde je proglašena vazdušna uzbuna i dalje postoji opasnost od upotrebe balističkog oružja od strane neprijatelja", navodi se u saopštenju na Telegram kanalu. 

Kako je preneo Ukrinform, ruska vojska je napala Ukrajinu sa sedam bespilotnih letelica tipa "Šahed-131/136" sa rta Čauda na Krimu i tri protivvazdušne vođene rakete S-300/S-400 iz oblasti Donjecka.

20.45 Peskov: Rusija spremna za mirovno rešenje u Ukrajini

Ruski predsednik Vladimir Putin ponovio je stav Rusije u korist mirovnog rešenja u Ukrajini, izjavio je portparol predsednika Dmitrij Peskov.

     
"Nije bilo nove mirovne inicijative, bilo je saopštenja o spremnosti Rusije za mirovno rešenje ukrajinskog problema", rekao je portparol Kremlja za Prvi TV kanal. 

Prema njegovim rečima to nije bila inicijativa već "dosledni stav ruskog predsednika", prenosi TASS. 

Peskov je podsetio da Kijev de jure odbacuje mogućnost bilo kakvih pregovora sa Moskvom i da nema napretka u tom pogledu.

Tanjug/AP/Vladimir Voronin

 

19.00 U ruskom granatiranju u oblasti Hersona poginula dva muškarca

Dva muškarca poginula su danas u raketnom napadu ruske vojske u Kahovskom okrugu u oblasti Herson, objavilo je regionalno tužilaštvo u Hersonu na Fejsbuku.

U saopštenju se precizira da su žrtve stare 85 i 50 godina, preneo je Ukrinform.

Agencija navodi da su ruske trupe noćas bacile eksplozivne naprave iz dronova u Berislavu, u Hersonskoj oblasti, pri čemu su povređene dve osobe, među kojima i jedna tinejdžerka.

18.16 U Harkovu pogođena TV infrastruktura, došlo do prekida signala

Ruske trupe granatirale su danas televizijsku infrastrukturu Harkova, saopštio je načelnik regionalne oblasne vojne uprave (OVA) Oleg Sinegubov. 

On je u saopštenju objavljenom na Telegramu naveo da žrtava nije bilo.

"Nakon što su se oglasile sirene, zaposleni su otišli u skloništa. Trenutno ima prekida signala digitalne televizije", navodi se u saopštenju, prenosi Ukrinform.

15.19 Zemlje EU i dalje bez dogovora o slanju sistema "Patriot" Ukrajini

Ministri spoljnih poslova zemalja članica Evropske unije saopštili su da razmatraju načine da isporuče više PVO sistema Ukrajini, ali nisu konkretno obećali da će isporučiti sisteme ''Patriot'', koji su najveća želja Kijeva.

Ministri su na sastanku u Luksemburgu poručili da to što je Predstavnički dom američkog Kongresa odobrio paket pomoći Ukrajini u vrednosti od 60 milijardi dolara ne treba da dovede do bilo kakvog zadovoljstva u SAD, prenosi Rojters.

!Možemo biti radosni jedan dan, ali moramo da budemo spremni za bitku koja dolazi sutra. Stoga ne možemo biti umireni", rekao je litvanski ministar spoljnih poslova Gabrijelius Landsbergis.

13.21 Rusija objavila zauzimanje Novomihajlovke

Ruska vojska zauzela je selo Novomihajlovku, 40 kilometara jugozapadno od Donjecka, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.

Kako navodi ministarstvo, jedinice grupe snaga "Jug“ "potpuno su oslobodile naselje Novomihajlovka Donjecke Narodne Republike (DNR) i poboljšale taktičku situaciju duž linije fronta".

Sa druge strane, kako navodi Rojters, generalštab ukrajinske vojske saopštio je da nastavlja da odbija rusko napredovanje kod tog sela u samoproglašenoj DNR.

11.06 Duda: Poljska je spremna da rasporedi nuklearno oružje NATO na svojoj teritoriji

Predsednik Poljske Andžej Duda izjavio je danas da je ta zemlja spremna da rasporedi na svojoj teritoriji nuklearno oružje saveznika NATO ako oni to budu želeli.

Tanjug/AP/Czarek Sokolowski

 

"Rusija sve više militarizuje okrug Kenigzberg (Kalinjingrad). Nedavno je premeštala svoje nuklearno oružje u Belorusiju. Ako naši saveznici odluče da rasporede nuklearno oružje na našoj teritoriji u okviru nuklearne razmene, a kako bi ojačali bezbednost istočnog krila NATO, spremni smo za to", izjavio je Duda.

08.00 Zelenski: Potrebno svesti na minimum vreme za stizanje vojne pomoći do vojnika

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski apelovao je juče da se na minimum svede vreme između donošenja političkih odluka o pružanju vojne pomoći Ukrajina i stizanju te pomoći do vojnika na frontu.

Zelenski je u redovnom video obraćanju istakao da je to preko potrebno da bi se promenila situacija na frontu, preneo je Ukrinform.

06.45 Ukrajina tvrdi da je oštetila ruski spasilački brod u Sevastopolju na Krimu

Ukrajinska vojska saopštila je da je u napadu oštetila ruski vojni spasilački brod "Komuna" u Sevastopolju na Krimu i onesposobila ga za izvršavanje zadataka.

Portparol ukrajinske mornarice Dmitro Pletenčuk rekao je da su ukrajinske snage jutros pogodile brod "Komuna" u Sevastopoljskom zalivu, preneo je Rojters.

Na Telegram kanalu Oružanih snaga Ukrajine navodi se da je brod "Komuna" bio jedan od najstarijih kojima je upravljala ruska mornarica i da je porinut 1913. godine.

06.30 Zelenski: O nacrtu zakona o pomoći SAD Ukrajini što pre da se glasa u Senatu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozdravio je izglasavanje nacrta zakona u Predstavničkom domu Kongresa SAD kojim se Ukrajini daje paket vojne pomoći od 60 milijardi dolara i pozvao da taj nacrt pretvori što pre u zakon glasanjem u Senatu.

"Mislim da će ova podrška ojačati oružane snage Ukrajine i imaćemo šanse za pobedu", rekao je Zelenski u intervjuu za američki NBC i pozvao da se nastavi sa dostavljanjem oružja, naročito protivvazduhoplovnih sistema odbrane.

Euronews/Vladislav Ćup

 

06.15 Blumberg: SAD će upozoriti Kinu da ne podržava Rusiju u Ukrajini

Američki državni sekretar Entoni Blinken će u predstojećoj poseti Kini od 24. do 26. aprila upozoriti Peking da su SAD i njeni saveznici protiv kineske pomoći Rusiji u ratu u Ukrajini, rekao je neimenovani zvaničnik SAD za Blumberg.

On je naveo da je Blinkenova namera da ovo upozorenje prenese lično i da "detaljno objasni implikacije za evropsku sigurnost" ako se kineska pomoć Rusiji nastavi, prenosi Blumberg.

06.05 Pentagon najavio slanje pomoći Ukrajini 7 dana od usvajanja zakona u Kongresu

Nakon što američki Kongres odobri paket vojne pomoći za Ukrajinu, zvanični Kijev bi mogao da dobije američko oružje za manje od nedelju dana, saopšteno je iz Pentagona.

Pentagon je ranije upozoravao da će Ukrajina, bez hitne akcije na Kapitol Hilu, postepeno gubiti na bojnom polju od ruskih snaga i imati značajne gubitke.

Komentari (0)

Evropa