Evropa

Šolc podržao reformu dužničke kočnice, ali ''nema mogućnosti'' izmene Ustava

Komentari

Autor: Tanjug

27/04/2024

-

15:51

Šolc podržao reformu dužničke kočnice, ali ''nema mogućnosti'' izmene Ustava
Šolc podržao reformu dužničke kočnice, ali ''nema mogućnosti'' izmene Ustava - Copyright Tanjug AP/Virginia Mayo

veličina teksta

Aa Aa

Nemački kancelar Olaf Šolc danas je prvi put javno podržao reformu ustavom utvrđene dužničke kočnice, ali je istakao da trenutno ne postoji mogućnost da se izvrši takva promena.

Promena pravila o dužničkoj kočnici, koja ograničava javni deficit na 0,35 odsto bruto domaćeg proizvoda, zahtevala bi dvotrećinsku većinu u gornjem i donjem domu.

Za kočnicu se zalažu Šolcovi koalicioni partneri Slobodne demokrate (FDP), a ranije ove nedelje i sam kancelar je delovao skeptičnije u pogledu reformi, prenosi Reuters.

Međutim, nekoliko lidera nemačkih država, koji su opozicioni konzervativci su rekli da su otvoreni za promene jer, za razliku od savezne vlade, državama više nije dozvoljeno da naprave novi dug.

Šolc je ukazao da trenutno i dalje postoji otpor reformi od strane FDP-a i saveznih lidera opozicije, konzervativne Hrišćansko-demokratske unije CDU/CSU.

"Da budem iskren, ne izgleda kao da postoji spremosti (za reforme) u ovom trenutku", dodao je kancelar.

On je naglasio da je cilj da se budžet pridržava dužničke kočnice za narednu godinu.

"Verujem da sada treba da rešavamo probleme bez izmene Ustava", zaključio je Šolc.

Nakon četiri godine suspenzije dužničke kočnice usled pandemije kovida-19 i energentske krize nakon ruske invazije na Ukrajinu 2022, Nemačka je ove godine uspela da ograniči javni deficit na 0,35 odsto.

 

Komentari (0)

Evropa