Politika

Borelj sazvao hitan sastanak u Briselu: Kosovska policija saopštila da kažnjavanje počinje 22. novembra

Komentari

Autor: Tanjug, Euronews Srbija

20/11/2022

-

17:17

Borelj sazvao hitan sastanak u Briselu: Kosovska policija saopštila da kažnjavanje počinje 22. novembra
Borelj sazvao hitan sastanak u Briselu: Kosovska policija saopštila da kažnjavanje počinje 22. novembra - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Kažnjavanje vlasnika vozila sa srpskim registarskim tablicama sa početnim slovima gradova na Kosovu i Metohiji sa 150 evra počeće od utorka, 22. novembra, a ne sutra, 21. novembra, saopšteno je iz kosovske policije. Izricanje opomena biće nastavljeno i sutra, 21. novembra, prenosi Reporteri. Zbog toga se mnogo očekuje od sutrašnjeg sastanka u Briselu gde će se sresti predsednik srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti.

"Nakon ovog datuma, od 22. novembra do 21. januara 2023. godine, za sve vlasnike vozila koja se kreću na teritoriji Kosova sa takvim registarskim tablicama, prema zvaničnoj odluci, kosovska policija će početi sa izricanjem novčane kazne u skladu sa zakonima koji su na snazi", navedeno je u saopštenju kosovske policije.

Dodaje se da je od 1. novembra, kada je počelo izricanje opomena za vlasnike automobila sa srpskim registarskim tablicama, do danas izrečeno oko 1.740 opomena.

Sutra sastanak Vučića i Kurtija uz posredovanje EU

Evropska služba za spoljne poslove potvrdila je danas da će u ponedeljak, 21. novembra, u Briselu da bude održan hitan sastanak na visokom nivou u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

Kako se navodi u saopštenju, sastanak će predvoditi visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj, uz podršku specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka, a učešće su potvrdili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti.

Visoki predstavnik će prvi imati odvojene sastanke sa njih dvojicom, sa početkom u osam časova, nakon čega će uslediti zajednički sastanak. U fokusu hitnog sastanka biće pronalaženje izlaza iz aktuelne krize i izbegavanje bilo kakve dalje eskalacije i tenzija na terenu, sa akcentom na registarske tablice i povratak kosovskih Srba u institucije. Očekuje se saopštenje za javnost visokog predstavnika nakon susreta.

Borelj se oglasio objavom na Tviteru gde je naveo da je sazvao za sutra hitan sastanak dijaloga Beograda i Prištine. "Potrebna nam je deeskalacija situacije, prestanak permanentnog upravljanja krizom i da umesto toga krenemo u normalizaciju odnosa", naveo je Borelj.

Vučić: Da je hteo, Kurti bi već odložio odluku o preregistraciji

Da je Aljbin Kurti hteo da odloži odluku o preregistraciji, na koju i nije imao pravo, već bi je odložio, izjavio je danas predsednik Aleksandar Vučić. Na konstataciju da Stejt department i Žozep Borelj pozivaju Kurtija da odloži odluku, te upitan šta misli da će se dogoditi, Vučić je odgovorio: “Ne mislim ništa. Da je hteo da odloži odluku, odložio bi ranije”.

Prema njegovim rečima, nečija je ideja da Kurtiju daju mogućnost da odloži, inačce ispravnu odluku kako oni misle, time što će Beograd da nateraju na nešto nemoguće.

“Kurti je pokazao da ne želi Srbe na KiM. Priča o nekoj manjini Srba, za poslanika je hteo nekoga ko je 30 puta manje glasova dobio nego poslanici Srpske liste”, konstatovao je Vučić.

Istakao je da se poslanici Srpske liste ne vraćaju u parlament, već sprečavaju Kurtijev pakleni plan koji je značio da “lažni i Kurtijevi Srbi”, treba da priznaju da postoji kosovska vojska, koja ne sme po Rezoluciji 1244, da ukinu duplu većinu i da kažu da nema potrebe ni za Zajednickom srpskih opštine, i da kažu da su se sa tim saglasili i srpski poslanici.

“I tu je zamka i histerija kod tobož velikih patriota, desnih Srba koji uvek imaju nepogrešivo isti zaključak, kao i lažno liberalno-demokratski svet”, rekao je Vučić i podsetio da su ti isti lagali da je cilj referenduma iz januara promena Ustava, kako bi se KiM izbacio iz najvišeg pravnog akta, a ne glasanje za nezavisnost sudstva.

“Primetićete da će tobož ti najnacionalniji, uvek da podrže antiancionalni, jer je jedina politika u Srbiji, ali i okruženju uništiti zdravo tkivo, normalnu, pristojnu Srbiju. Oko Beograda su se zamalo za noć dogovorili…”, rekao je Vučić.

Dodao je da u Brisel ide sa svim unutrašnjim, ali i regionalnim teškoćama, primetivši da u regionu postoji nepisan pakt da Srbija uvek mora da bude kriva, te da je on tema i u albanskom parlamentu, Crnoj Gori, BiH…

“A, šta sam to uradio, ništa, ali je potrebano da Srbija bude slaba, a dok je jaka, morate da tučete”, dodao je Vučić. Kako je rekao, čuo je da postoji navodni plan, po kojem bi trebalo da Beograd dobije sve, a da ne pruži ništa, ali će, kako pojedini kažu,i to biti izdaja.

Komentari (0)

Srbija